Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, astăzi, că au fost solicitate note explicative procurorilor de la Serviciul Teritorial Oradea, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare care ar fi fost făcută în interiorul unităţii de parchet şi în care se discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.
"Conducerea DNA se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraţilor, susţinând în mod constant că procurorii DNA trebuie să îşi desfăşoare activitatea de urmărire penală cu imparţialitate şi stricta respectare a legii şi a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. În ceea ce priveşte aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spaţiul public şi de eventualele nelegalităţi în declanşarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistraţi, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunităţi de Parchet", se arată într-un comunicat al DNA transmis AGERPRES.
Conform aceleiaşi surse, la Serviciul Teritorial Oradea au fost făcute în ultimul an două controale, în urma cărora nu a mai fost prelungită delegarea procurorului-şef al unităţii de parchet. De asemenea, din dispoziţia conducerii DNA au fost preluate de la Oradea la Structura Centrală două cauze care vizau magistraţi şi în care, ulterior, s-a dispus soluţia clasării.
"Cu privire la activitatea Serviciului Teritorial Oradea, din dispoziţia conducerii DNA, în cursul anului 2018, procurorul şef adjunct, care coordonează această subunitate, a efectuat două controale (în martie şi decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul sef al acestui Serviciu, propunere care a fost însuşită şi materializată prin delegarea unui alt magistrat în această funcţie de conducere, începând cu data de 1 aprilie 2018", precizează DNA.
În comunicat se mai menţionează că Inspecţia Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul Teritorial Oradea, reţinând deficienţe manageriale în sarcina celor doi procurori care au condus subunitatea în ultimii ani. În raportul de control s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură şi instanţele de judecată.
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a deschis, vineri, un dosar penal in rem în legătură cu înregistrarea audio făcută publică de un avocat în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2019, 20:54)
Câtă vigilență...mai ceva cacolombo)))