DNA: Foşti directori ai CFR Călători, trimişi în judecată pentru luare de mită

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 8 aprilie 2015

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Teodor Alexandru Gavriş (fost director de tracţiune al CFR Călători) şi pe Gabriel Telu Protopopu (fost director general adjunct al aceleiaşi societăţi), pentru luare de mită.

În plus, Gavriş este acuzat de abuz în serviciu, iar Protopopu de trafic de influenţă, instigare la folosirea unor informaţii secrete şi la abuz în serviciu, precum şi complicitate la dare de mită şi la abuz în serviciu, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

În acelaşi dosar, DNA i-a trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Daniel Ninel Cosmineanu (fost şef al Biroului Aprovizionare din CFR Călători) şi pe omul de afaceri George Didilă, pentru acuzaţii asemănătoare.

Alte persoane trimise în judecată, dar în stare de libertate, sunt 11 şefi de depouri CFR Călători, pentru abuz în serviciu.

Potrivit comunicatului DNA, la începutul anului trecut, Protopopu ar fi pretins de la Didilă foloase necuvenite, ca să-şi îndeplinească defectuos atribuţiile de serviciu. Foloasele au constat în sume de bani ce reprezentau 15-20% din valoarea totală (fără TVA) a comenzilor ce urma să fie primite din partea subunităţilor CFR Călători.

Produsele furnizate de afacerist aveau preţuri cu mult supraevaluate, susţin anchetatorii.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, Gabriel Protopopu ar fi acceptat promisiunea omului de afaceri de remitere a unor foloase necuvenite, constând în sume de bani ce reprezentau un procentaj de 20% din valoarea totală (fără TVA) a comenzilor de furnizare piese ce urma să fie primite de la Depoul Cluj.

În schimbul banilor, Protopopu ar fi promis că îl va determina pe Daniel Cosmineanu să efectueze demersurile necesare pentru atribuirea unor astfel de comenzi uneia dintre societăţile comerciale utilizate de Didilă, lucru care s-a şi întâmplat.

DNA relatează: "Astfel, inculpatul Protopopu Gabriel Telu l-a determinat pe inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel să îi comunice omului de afaceri oferta unei societăţi comerciale concurente, care participa la o procedură de achiziţie desfăşurată de subunitatea feroviară şi să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul efectuării demersurilor necesare pentru atribuirea directă a unei comenzi de furnizare a unor piese de locomotivă, către S.C. Petroserv Conect S.R.L.

Această societate, reprezentată în fapt de inculpatul Didilă George, nu îndeplinea condiţiile necesare pentru comercializarea unor astfel de produse, conform reglementărilor în domeniu siguranţei feroviare.

În continuare, urmare a acestei instigări, Depoul Cluj a efectuat plata în avans a pieselor de locomotivă comandate, iar ulterior, inculpatul Cosmineanu Daniel Ninel şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul că a efectuat demersurile necesare pentru a fi modificate comenzile iniţiale de piese, întrucât o mare parte din aceste produse nu puteau fi recepţionate din cauza lipsei certificărilor cerute de lege. Mai mult, acesta a întocmit două comenzi pentru furnizarea unor scule, chiar dacă în mod evident preţurile produselor de acest tip (scule) erau supraevaluate.

Ulterior primirii comenzilor şi efectuării în avans a plăţii produselor de către subunitatea feroviară, inculpatul Protopopu Gabriel Telu a primit suma de 10.000 lei de la inculpatul Didilă George în baza înţelegerii anterioare".

Pentru "ajutorul" acordat, Cosmineanu ar fi primit 2.000 lei de la afacerist.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb