Actualizare 21:30
Procurorii DNA i-au reţinut pentru 24 de ore pe fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Constantin Fecioru şi pe Mioara Pribescu, la data faptelor director executiv al Direcţiei economice din Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR), un alt fost director, Nicolae Constantin Olimpiu, fiind pus sub control judiciar pentru 60 de zile.
Procurorii îl acuză pe Fecioru de instigare la abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă şi constituire a unui grup infracţional organizat, pe Mioara Pribescu de trafic de influenţă, constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, iar pe Nicolae Constantin Olimpiu de abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.
În ordonanţele de reţinere, respectiv de control judiciar se arată că Marius Constantin Fecioru, în calitate de secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (însărcinat "să coordoneze, să monitorizeze şi să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română SA pe centre de profit", "să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română, aprobată prin hotărâre de guvern"), Pribescu Mioara, director în cadrul CNPR SA şi Constantin Olimpiu Nicolae, directorul Direcţiei Regionale de Poştă Braşov, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare ce a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poştale, fără ca, pentru o parte din corespondenţa prezentată de o anumită societate comercială, să încaseze preţul serviciului prestat. În consecinţă, în perioada mai 2011 - martie 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu şi a lui Marius Constantin Fecioru, a dispus distribuirea repetată, de către Compania Naţională "Poşta Română" S.A., fără francare şi facturare, în folosul unei anumite societăţi comerciale, a unor loturi de corespondenţă procesate în poştă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoştal de pregătire cu serviciul poştal de trimitere a corespondenţei comerciale). Loturile de corespondenţă comercială erau indicate de Constantin Olimpiu Nicolae ori de Mioara Pribescu.
Astfel, a fost provocat companiei naţionale CNPR SA un prejudiciu de 1.128.228 lei.
Prin dispoziţiile date, Constantin Olimpiu Nicolae a exploatat nu doar ambiguităţile funcţionării serviciului de poştă hibridă, ci şi o cutumă la care se recurge în CNPR, în situaţii de excepţie (determinate de necesitatea respectării normelor de funcţionare a companiei, care prevăd timpi de circulaţie a trimiterilor poştale), când se distribuie corespondenţa fără a se număra ori ştampila.
Gruparea avea o anumită continuitate, colaborare, coordonare şi o structură bine determinată, în cadrul căreia, fiecare membru şi-a asumat roluri prestabilite.
În considerarea faptului că a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privată, Pribescu Mioara, în data de 21.12.2011, a solicitat reprezentanţilor societăţii comerciale favorizate şi apoi a obţinut de la aceştia, având susţinerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv asumarea costurilor distribuirii de către CN Poşta Română SA, a scrisorilor ministrului MCSI (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din judeţul Bacău).
Marius Constantin Fecioru şi Pribescu Mioara urmează să fie prezentaţi în cursul zilei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
---
Actualizare 20:03 Felicitări electorale ale fostului ministru Valerian Vreme, distribuite de Poşta Română
Un număr de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate electorilor lui Valerian Vreme din judeţul Bacău, au fost distribuite de Poşta Română, informaţia fiind prezentă în dosarul în care fostul secretar de stat Constantin Fecioru a fost reţinut.
"În considerarea faptului că l-a determinat pe Constantin Olimpiu Nicolae să dea dispoziţii care au dus la prejudicierea Companiei Naţionale Poşta Română şi a faptului că încă menţinea în funcţiune, prin influenţa pe care o avea asupra lui Constantin Olimpiu Nicolae, mecanismul de fraudare arătat, Pribescu Mioara, în 21 decembrie 2011, a solicitat lui Zaverdeanu Mihai Şerban şi apoi a obţinut, având susţinerea lui Marius Constantin Fecioru, un folos pentru altul, respectiv: preluarea de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, dintr-un birou folosit de acesta din urmă (unde era depozitată provizoriu), a corespondenţei ministrului Valerian Vreme (reprezentând 14.280 de felicitări de Crăciun), destinate electorilor săi din judeţul Bacău şi predarea ei pentru a fi distribuită de către CN Poşta Română SA, dar cu asumarea de Terradox Solutions a costurilor pe care ar fi trebuit să le suporte ministrul", potrivit surselor din presă.
Acesta spun că Constantin Olimpiu Nicolae, fost director Logistică în cadrul Poştei Române, avea intâlniri cu complicii săi, Constantin Ficioru şi Mărioara Pribescu, pentru a pune la punct detaliile faptelor pe care le comiteau, iar atunci când suspiciunile subalternilor n-au mai putut fi evitate a invocat autoritatea partidului şi că prin faptele sale se obţineau bani pentru acesta.
Sursele au precizat că "atunci când suspiciunile subalternilor nu au mai putut fi înlăturate Constantin Olimpiu Nicolae a invocat autoritatea partidului, faptul că prin mecanismul descris se obţineau bani «pentru partid»".
Potrivit surselor citate, care redau din documentele anchetatorilor, în acest caz "în perioada mai 2011 - martie 2012, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea lui Pribescu Mioara şi a lui Marius Constantin Fecioru, a fost distribuită în mod repetat, de CNPR, fără facturare, corespondenţă a agenţilor economici prelucrată în poştă hibridă, provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 lei".
"Constantin Olimpiu Nicolae este cel care a stabilit când şi cât din corespondenţa prezentată era preluată direct în cartare, pentru distribuire, Pribescu Mioara şi Marius Constantin Fecioru fiind informaţi ori consultaţi cu privire la aceste împrejurări; aceştia din urmă au fost cei care decideau dacă mecanismul de fraudare continua sau nu. În două împrejurări individualizarea loturilor de corespondenţă care ar fi urmat să fie distribuite fără francare, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, a făcut-o Pribescu Mioara", mai spun sursele citate.
(Elena Deacu)
---
Actualizare 15:44
Fostul secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI), Marius Constantin Fecioru, a fost reţinut de procurorii DNA, potrivit surselor din presă.
Potrivit unor surse juridice citate de stiripesurse.ro, procurorii au indicii că în perioada 2011-2012, din dispoziţia lui Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea şi sub autoritatea inculpaţilor Pribescu Mioara şi a lui Marius Constantin Fecioru, a fost distribuită în mod repetat, de Compania Naţională Poşta Română (CNPR), fără facturare, corespondenţă prelucrată în poştă hibridă, provocând companiei naţionale un prejudiciu de 1.128.228 lei.
Pentru distribuirile frauduloase, în evidenţa CNPR nu există procese verbale de predare-primire, nici volumele de trimiteri poştale nu sunt evidenţiate şi facturate, mai notează stiripesurse.ro.
(A.C.)
-----------------
Fostul secretar de stat în Ministerul pentru Societatea Informaţională, Marius Constantin Fecioru, a venit, azi, pentru a fi audiat de procurorii DNA într-un dosar ce vizează fapte de corupţie săvârşite de foşti angajaţi ai Poştei Române, potrivit surselor din presă.
Marius Constantin Fecioru a venit la sediul central al DNA în jurul orei 12:30, la intrarea în sediul instituţiei el nedorind să facă declaraţii.