Proiectul USR privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, aşa-numitul DNA pentru păduri, ar putea intra pe ordinea de zi a şedinţei de plen, de mâine, a Camerei Deputaţilor, a anunţat Dan Barna, preşedintele respectivei formaţiuni politice.
Dan Barna a precizat: "Am propus şi, din fericire, s-a acceptat de către Comitetul liderilor introducerea pe ordinea de zi a proiectului privind Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu. Am argumentat că este momentul acum să nu ne mai bazăm doar pe măsuri punctuale şi marginale pentru salvarea doar a câtorva buşteni care nu mai pleacă în Arabia, ci chiar să luăm o măsură concretă prin care să arătăm politic, nu doar la televizor, că România îşi pune pădurile pe primul loc, ca prioritate. (...) Sperăm că miercuri sau cel mai târziu săptămâna viitoare să ajungă în plenul Camerei Deputaţilor şi să avem într-adevăr o Direcţie de Investigaţie a Infracţiunilor de Mediu, să avem procurori, să avem poliţişti specializaţi în ceea ce cu toţi ştim că se întâmplă în România: furtul pădurilor".
Liderul USR a declarat că proiectul de act normativ reprezintă o diferenţă majoră faţă de modul în care Guvernul, statul în ansamblu, tratează protecţia pădurilor şi salvarea acestora.
Amintim că, în 10 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ iniţiativa legislativă depusă în Parlament luna trecută de către USR pentru înfiinţarea acestei direcţii, ccare ar urma să ancheteze tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri şi nerespectarea normelor anti-poluare. Potrivit unui comunicat de presă transmis de CSM, decizia a fost luată cu 10 voturi "pentru avizare negativă" şi 8 voturi pentru "avizare favorabila¢ cu observat¸ii".
Proiectul a fost depus în 9 martie la Parlament de către senatorii şi deputaţii USR şi potrivit iniţiativei legislative, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu ar urma să funcţioneze în cadrul Parchetului General şi să fie condusă de un procuror-şef, numit de preşedintele României la propunerea ministrului Justiţiei cu avizul CSM. Noua direcţie ar urma să fie deservită de 295 de procurori, 40 de specialişti, 270 angajaţi ca personalul auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, 40 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, la care se vor adăuga încă 290 de posturi de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară ce urmează a fi desemnaţi în următorii 5 ani (câte 50 pe an).
DIIM va ancheta tăierile ilegale de păduri, depozitările ilegale şi traficul de deşeuri, nerespectarea normelor anti-poluare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol ori silvic de terenuri de pe raza ariei naturale protejate, capturarea sau uciderea speciilor sălbatice cu mijloace nelegale.