Pe fondul cererii puternice din partea consumatorilor şi al rezistenţei economiei SUA, doar o parte din cele mai mari companii din America au pierderi în acest an, conform unei analize visualcapitalist.com.
Aceasta arată că, în 2024, companiile din indicele bursier S&P 500 sunt aşteptate să înregistreze o creştere anuală a câştigurilor de 9,5%, peste media pe zece ani, de 8%.
Per ansamblu, profiturile corporative au crescut cu aproape 70% din 2020, lideri în acest sens fiind marile companii de tehnologie care investesc în inteligenţa artificială (AI). Dar, dincolo de giganţii corporativi, profitabilitatea nu este la fel de răspândită, având în vedere natura mai riscantă a companiilor mici şi mijlocii, notează sursa citată.
În timp ce marea majoritate a companiilor S&P 500 înregistrează câştiguri în 2024, creşterea profiturilor este susţinută de câţiva giganţi ai tehnologiei.
În 2024, se estimează că cele şapte mari companii tehnologice din SUA (cei şapte magnifici) - Apple, Amazon, Alphabet, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla - vor genera 62% din creşterea câştigurilor din întregul indice S&P 500, Nvidia reprezentând 13% din total. Potrivit aşteptărilor, în următorii câţiva ani, această tendinţă va continua, dar într-un ritm mai lent, pe fondul concurenţei tot mai mari din partea noilor jucători şi a costurilor mai mari ale infrastructurii.
Conform datelor din septembrie 2024, în alcătuirea indicelui S&P 500 erau numai 6% companii cu pierderi, iar 94% cu profit. În cazul indicelui Russell Midcap, care include companiile cu capitalizare medie, ponderea societăţilor cu rezultate negative era de 14%, având în vedere volumul mare al datoriilor. În acest indice, cota firmelor cu profit se ridică la 86%.
În ultimul deceniu, acţiunile societăţilor cu capitalizare medie au rămas în urma celor cu capitalizare mare, în mare parte din cauza performanţei din sectorul tehnologiei. Cu toate acestea, creşterea câştigurilor pe acţiunile în cazul societăţilor cu capitalizare medie a fost mai rapidă, deoarece multe dezvoltă tehnologii inovatoare.
În plus, relaxarea monetară şi reducerile de impozite pe corporaţii propuse de preşedintele ales Donald Trump ar putea avea un efect pozitiv asupra companiilor mici şi mijlocii, datorită costurilor mai mici de împrumut.
În timp ce acţiunile societăţilor cu capitalizare mică au avut o evoluţie impresionantă în acest an, ponderea companiilor neprofitabile este considerabil de mare, de 42%, în indicele Russell 2000. Societăţile profitabile din Russell 2000 sunt în proporţie de 58%, conform datelor Apollo. În urmă cu două decenii, ponderea companiilor cu pierderi din indicele Russell 2000 era de numai 14%. La fel ca acţiunile societăţilor cu capitalizare medie, acestea au avut o evoluţie sub cea a companiilor cu capitalizare mare din 2014 până acum, dar creşterea apetitului pentru risc al investitorilor poate conduce la creşteri, în perspectivă.