DOAR O CHESTIUNE DE TIMP PENTRU CEA MAI MARE BANCĂ DIN GERMANIA? Deutsche Bank nu este următoarea Credit Suisse, este doar aceeaşi Deutsche Bank

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 aprilie 2023

Deutsche Bank nu este următoarea Credit Suisse, este doar aceeaşi Deutsche Bank
Călin Rechea

Cea mai mare bancă din Germania are probleme deosebit de mari. Altfel nu pot fi explicate declaraţiile recente ale cancelarului Olaf Scholz, care afirmă că "Deutsche Bank şi-a modernizat şi reorganizat în mod fundamental activitatea şi este o bancă foarte profitabilă". În aceste condiţii, "nu există niciun motiv de îngrijorare în această privinţă".

Având în vedere cine este Scholz, oricine consideră că declaraţiile acestei "personalităţi", imagine fidelă a "noului om european", au măcar o infimă urmă de credibilitate, merită să plătească preţul complet pentru această încredere.

Declaraţiile celorlalţi lideri europeni, toţi cu "experienţă" deosebită în funcţionarea sistemelor financiare complexe, au aceeaşi "greutate".

Pe marginea articolului din Financial Times unde au fost preluate declaraţiile cancelarului german referitoare la Deutsche Bank, un cititor scrie că "dacă este nevoie ca un politician să spună oamenilor că acţiunile tale sunt OK şi eşti solvabilă, atunci cele două aspecte trebuie puse sub semnul întrebării".

Este absolut normal să fie puse sub semnul întrebării, mai ales în condiţiile în care istoricul Deutsche Bank din ultima decadă, cel puţin, este unul al manipulărilor în serie pentru toate pieţele existente.

Afirmaţia cititorului FT are la bază elemente de logică elementară, care par să le fie complet străine politicienilor.

În ceea ce priveşte profitabilitatea, un alt cititor trimite la evoluţia preţului acţiunilor din ultimele decenii şi subliniază că "după cum arată preţul acţiunilor, DB este orice altceva, dar nu profitabilă" (vezi graficul).

Valoarea contabilă pe acţiune a fost de 29,74 euro la sfârşitul anului trecut. Cele mai recente tranzacţii la Bursa din Frankfurt s-au făcut la circa 9 euro/acţiune.

Se pare că, într-adevăr, banca este foarte profitabilă, iar investitorii sunt gata să plătească o avere pentru a avea parte de această "profitabilitate".

În ceea ce priveşte indicatorii de lichiditate şi capitalizare din raportul anual pentru 2022, nivelul acestora pentru DB s-a aflat sub valorile de la Credit Suisse.

Ultimul raport anual de la Credit Suisse arată că rata de acoperire a lichidităţii (LCR, liquidity coverage ratio) a scăzut până la 144% în 2022 de la 203% în anul precedent. Indicatorul LCR este definit ca raport al activelor lichide de înaltă calitate ale unei bănci şi ieşirile nete de numerar în cadrul unui scenariu de criză cu o durată de 30 de zile. Rata de adecvare a capitalului CET1 (Common Equity Tier 1) a fost de 14,1% la sfârşitul anului trecut pentru CS.

Indicatorii similari de la DB din 2022 au fost 142%, în creştere de la 133%, pentru LCR şi 13,4% pentru rata de adecvare a capitalului CET1.

Activele totale ale Deutsche Bank au fost de 1,337 trilioane de euro în 2022, în timp ce activele ponderate la risc au fost de 360 de miliarde, respectiv 26,9% din activele totale.

Cea mai mare bancă din Germania se mai "laudă" şi cu altceva în raportul anual, respectiv cu un număr impresionant de cazuri în justiţie în care este acuzată de manipularea unei game largi de pieţe.

Prezentarea tuturor cazurilor din justiţie împotriva DB ocupă cel puţin 10 pagini din raportul anual, iar printre acestea se regăsesc şi acuzaţiile de manipulare a pieţelor titlurilor de stat.

"Comisia Europeană a trimis o comunicare a obiecţiilor către Deutsche Bank cu privire la o potenţială încălcare a normelor antitrust ale UE în legătură cu tranzacţionarea pe piaţa secundară a obligaţiunilor suverane, ale organizaţiilor supranaţionale sau ale agenţiilor guvernamentale", după cum se arată în raportul anual din 2022 la paginile 303 - 304, însă "Deutsche Bank a cooperat în mod proactiv cu Comisia Europeană în această chestiune şi, ca urmare, i s-a acordat imunitate".

O acţiune în justiţie privind violarea legilor antitrust în legătură cu manipularea pieţei secundare a euro-obligaţiunilor guvernamentale a fost deschisă în 9 decembrie 2022 la Curtea Districtuală a Districtului de Sud din New York. Un alt proces, început în noiembrie 2017, este în curs de desfăşurare în Curtea Superioară de Justiţie din Ontario.

Se pare că niciunul dintre aceste "detalii minore" nu contează, deoarece banca are imunitate oferită chiar de Comisia Europeană şi, deci, trebuie salvată cu orice preţ.

Dar dacă această misiune este una imposibilă?

O declaraţie recentă a profesorului Nouriel Roubini este deosebit de relevantă şi pentru cea mai mare bancă din Germania. Pe marginea colapsului Silicon Valley Bank, Roubini a precizat că "pierderile nerealizate din portofoliile de obligaţiuni pot fi mult mai grave în Europa, în condiţiile în care dobânzile oficiale au fost împinse în teritoriul negativ", conform unui articol din Politico. Aceasta înseamnă că senzitivitatea portofoliilor de obligaţiuni la creşterea dobânzilor este mult mai mare, după cum a mai subliniat profesorul american.

Pe de altă parte, un comunicat de presă al agenţiei S&P Global arată că băncile cărora le acordă ratinguri "ar trebui să fie capabile să administreze riscurile generate de pierderile nerealizate", conform unei ştiri Reuters.

Din păcate, o strategie construită în jurul speranţei că iresponsabilitatea nu are consecinţe nu mai are cum să asigure supravieţuirea, chiar dacă cele mai înalte autorităţi europene îţi acordă imunitate în justiţie.

"Deutsche Bank a fost demolată de dobânzile negative şi de bula speculativă în obligaţiunile guvernamentale", a scris recent economistul spaniol Daniel Lacalle pe contul său de Twitter, în opinia căruia "distrugerile provocate de politicile monetare nu pot fi compensate de niciun program de administrare a riscurilor sau de reducere a costurilor".

Autorităţile europene, oricât de înalte ar fi ele, nu pot acorda imunitate în faţa realităţii.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Probleme cu lichiditatea si cu expunerea pe obligatiuni cu randamente mici au foarte multe banci si e normal sa aiba avand in vedere evoluttia inflatiei. DB si CS au in schimb probleme mai vechi legate de o serie de ilegalitati comise si de expunere mare pe piata produselor derivate, din acest motiv au fost printre primele "atacate".

    Sistemul bancar aparent solid va colapsa incet si sigur. Oamenii retrag deja sume mari de bani, semn al neincrederii. Probabil fenomenul va ajunge si in Romania unde oamenii dorm linistiti….

    1. Si unde se depun aceste sume mari de bani? Ca doar nu se tin acasa. Daca spui ca in alta banca, aceasta o va imprumuta pe prima sub cotatii pentru a nu pica deci unde se duc sumele?

      La saltea sau ingropate in casete de valori la radacina pomului din curte!

      cei care destabilizeaza bancile prin retrageri nu au caste de valori asa mari

    Încet sistemul bancar în toată lumea cădea...

    1. mi se pare normal, spargi niste oua cand faci omleta... si spargi niste capete cand introduci moneda doar virtuala , fara cash - cbdc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb