DOBÂNDĂ DE 3% PE AN ŞI STIMULENT DE 600 DE LEI: Trezoreria face afaceri cu copiii
Teona Tomoiagă
Macroeconomie / 23 octombrie 2018
Guvernul a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care să se înfiinţeze programul guvernamental "gROwth - Contul individual de economii Junior". Prin acesta, se propune stimularea financiară a copiilor ce au până în 18 ani să-şi deschidă conturi de economii, aceştia urmând să primească o primă de stat de 600 lei până devin majori, dacă depun anual cel puţin 1,200 lei. Proiectul a fost trimis spre dezbatere Consilului Economic şi Social la data de 12 octombrie.
"Se aprobă Programul guvernamental gROwth - Contul individual de economii Junior care are ca obiect introducerea unui cont special de economisire sub formă de depozit. Titularul contului poate fi orice copil care este cetăţean român şi are sub 18 ani. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora", se arată în document.
Noul program este argumentat prin nevoia asigurării unei rezerve financiare pentru studii sau cheltuieli legate de sănătate, dar sistemul pregătit nu prevede restricţii pentru cheltuirea banilor până la momentul în care minorul ajunge la 18 ani şi poate retrage fondurile.
În cazul în care, la finele anului calendaristic, suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1,200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim, reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100,000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.
La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
Depunerile pot începe din luna decembrie 2018.
Sumele pot fi retrase mai devreme, în cazul în care apar eventuale cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului, în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia sau în cazul decesului. În sectorul bancar, depozitele cu scandenţa la trei ani o au o dobândă de maxim 3,8%, astăzi.
Cu această iniţiativă de economisire pentru copii, statul ar concura extrem de puternic cu produsele similare prezentate de bănci, care nu sunt, încă, suficient de dezvoltate. În plus, sistemul bancar nu are capacitatea de a acorda prime care ajung până la 50% din suma depusă într-un an (în cazul unei depuneri anuale de 1,200 de lei).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2018, 11:32)
Cat mai e alocatia lunara pentru un copil?
Cate familii pot pune de o parte o suma atat de mare ?
Cati copii nu merg la scoala?
Cati au abandonat scoala?
Ce face statul sa previna abandonul scolar?
1.1. "Cate familii pot pune de o parte o suma..." (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Florin în data de 23.10.2018, 12:31)
"Câte familii pot pune de o parte o sumă atât de mare ?"
100 lei pe luna este o sumă mare ?
Eu dacă aș avea copil minor (al meu are 20 de ani...), aș profita de oferta asta cu bonus de 50% din suma economisită !
1.2. Citeste articolul si ai raspunsurile (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Gogu în data de 23.10.2018, 20:17)
Sau ti-e lene?
2. Misto teapa
(mesaj trimis de Eugen copilu'minune în data de 23.10.2018, 12:36)
Deci dobanda 3% - inflatia este intre 5-15% - avantaj Stat. Adica beneficiezi de minus 2-12% din primul an.
Prima de la stat 600 lei (facultativa ca la Banca Pentru Locuinte), adica vrajeala, adica ciuciu, adica UE - avantaj Stat
Risc financiar integral la copil (titularu'contului) - avantaj Stat
Cam cati fraieri sa fie in tara asta? (Este prima intrebare a oricarui investitor stain care vine pentru prima data in Romania) Cu acadele nu incercati? E mai ieftin. Le dati niste Sugus ceva si le luati banii. Cat de disperat sa fii tu ca stat sa faci asa ceva si cat de proasta sa fie populatia..... Priceless
2.1. Da' e mai bine 2,5% la banca (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Gogu în data de 23.10.2018, 20:20)
Ce legatura are investitoru strain cu treaba asta????
2.2. Misto teapa 2 (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Eugen copilu'minune în data de 24.10.2018, 09:58)
Sunt banci care dau 3% la depozite pe 3 ani, dar este greu sa cauti pe Google cand esti platit la norma. Legatura cu investitoru este ca asa se fundamenteaza orice "plan strategic/investitie strategica". Cam cati fraieri sa fie in tara asta?