DOCUMENTE SECRETE ALE EXPLOZIEI NUCLEARE DE LA CERNOBÎL DIN 1986 KGB a semnalat, încă din 1979, defectele de construcţie a reactoarelor

EDUARD OVIDIU OHANESIAN
Ziarul BURSA #Miscellanea / 27 aprilie 2017

S-au împlinit, ieri, 31 de ani de la declanşarea celui mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, explozia de la Cernobîl. Pe 26 aprilie 1986, reactorul nr. 4 de la Cernobîl a sărit în aer, lăsând în urmă sute de de mii de victime şi pagube incomensurabile. Localităţi întregi din Ucraina şi Belarus au fost şterse de pe hartă. În numai câteva zile, norul radioactiv acoperea nordul Europei şi atingea coastele SUA. Se spune că, în ziua aceea, la Cernobîl s-ar fi dat semnalul dizolvării Uniunii Sovietice. Documente declasificate dovedesc faptul că Iuri Vladimirovici Andropov, la acea vreme şef al temutului KGB şi fost secretar general al PCUS, semnalase încă din 1979 defectele de construcţie ale reactoarelor de la Cernobîl.

Pentru Uniunea Sovietică, aflată în 1986 în plină criză economică şi politică, Cernobîl a însemnat începutul sfârşitului. Confruntat cu realităţile Războiului Rece şi, de abia instalat la putere, reformatorul Mihail Gorbaciov avea nevoie de o sursă de energie ieftină. Energia nucleară ce presupunea costuri minime şi era practic inepuizabilă părea tărâmul făgăduinţei pentru Uniunea Sovietică.

Costurile economice ale incidentului nuclear sunt greu de stabilit. Potrivit fostului secretar PCUS, în funcţie la acea vreme, Uniunea Sovietică ar fi cheltuit peste 18 miliarde de ruble (echivalentul sumei în dolari în anul 1986) pentru contracararea efectelor exploziei de la Cernobîl.

Stindardul industriei nucleare sovietice se ridicase la Cernobîl, cea mai modernă dintre toate centralele nucleare din ţară la acea dată.

Peste două milioane de locuitori ai Kievului primeau lumină şi căldură de la centrala aflată la numai 110 km de capitală. Platforma era un simbol al puterii industriale şi tehnologice a Uniunii Sovietice. Cernobîl se afla lângă oraşul Pripiat, la numai 16 km de graniţa cu Belarus. Construcţia reactorului nr. 1 a început în 1970 şi s-a terminat în 1977. Au urmat reactoarele nr. 2 în '78, nr. 3 în '81 şi nr. 4 în 1983. Fiecare reactor producea 1000 MW energie, împreună furnizând, la jumătatea anilor '80, 10% din totalul energetic al R.S. Ucraina. La momentul accidentului mai erau în construcţie încă două reactoare. Cele patru reactoare de la Cernobîl funcţionau simultan. Reactorul nr. 4 era cel mai nou, avea doar trei ani.

Un test de rutină

Ancheta desfăşurată după explozie a dovedit că, în dimineaţa zilei de 26 aprilie 1986, reactorul nr.4 al centralei nucleare de la Cernobîl lucra la capacitate mică.

Conducerea plănuise pentru noaptea aceea un test de rutină. Coincidenţă sau nu, operaţiunea urma să se desfăşoare sub coordonarea unor tineri operatori, în lipsa inginerilor principali. În timpul testului fatal, o altă "coincidenţă" a fost oprirea comunicaţiilor dintre sala de comandă şi hala turbinelor. În urma manevrării greşite a barelor de răcire din grafit, temperatura reactorului a luat-o razna, iar presiunea şi temperatura au atins nivelul critic. Căldura a depăşit de 100 de ori nivelul normal, distrugând miezul reactorului. A urmat o explozie atât de puternică încât a propulsat în aer acoperişul de oţel şi beton al reactorului nr.4, în greutate de 2000 de tone. Mai mult de opt tone de combustibil radioactiv au fost pulverizate în atmosferă într-o clipă. Specialiştii estimau că între 100 şi 150 de milioane de curie de radiaţii (izotopi de iod şi cesiu) au poluat atmosfera. În câteva minute, în jurul reactorului, totul a ars. Pompierii sosiţi la faţa locului, fără nici o protecţie împotriva radiaţiilor, s-au luptat cu flăcările. Au fost prăjiţi din cauza expunerii la radiaţii. Răniţii au fost transportaţi la spitale specializate din Moscova. Reactorul, ca o rană deschisă,emitea între 3.000 şi 30.000 de roentgeni pe oră. Victimele au suferit arsuri termice şi chimice, insuficienţă cardiacă, distrugerea organelor interne şi a sistemului imunitar. Oamenii de ştiinţă spun că Cernobîlul va rămâne radioactiv între 300 şi 600 de ani. Visul nuclear al sovieticilor s-a sfărâmat în câteva secunde.

Jumătate din suprafaţa Europei a fost acoperită de căderi radioactive. Zona contaminată includea Ucraina, Polonia, Germania, Belarus, România, bazinul Mării Negre, Peninsula Scandinavă, fosta URSS şi alte ţări. După 10 zile de la explozie, norul toxic a atins Statele Unite şi Japonia.

Raportul Andropov

Peste un sfert de veac, documentele accidentului nuclear au fost clasificate, conducerea partidului comunist încercând din răsputeri să minimalizeze sau să şteargă urmele dezastrului.

Ulterior, unele documente au fost declasificate. Ancheta oficială a scos la iveală faptul că oficialii sovietici cunoşteau hibele reactoarelor tip RBMK 1000 (cele folosite la centrala atomică de la Cernobîl). Mai mult, un raport secret recent scos la iveală dovedeşte că fostul şef al KGB Iuri Andropov semnala erori grave încă de la începuturile construcţiei primului reactor. Conducerea KGB avertizase din timp cu privire la unele greşeli în proiectarea şi execuţia centralei de la graniţa cu Belarus. Raportul No. 346-A, semnat la 21 februarie 1979 de Iuri Andropov, preşedintele Comitetului Securităţii de Stat KGB, stă mărturie că specialiştii îşi făcuseră datoria şi semnalaseră defectele de construcţie. Însă "planul" trebuia îndeplinit înainte de termen cu orice preţ şi raportat Comitetul Central al Partidului Comunist al URSS (vezi facsimil).

FACSIMIL

KM-3

40

Nu se publică

Secret

21 Feb. 79 05363

Trimis către Direcţia Generală a Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice

Comitetului Central al PCUS

Comitetul Securităţii Statului URSS - KGB

Februarie, 1979 No. 346-A Moscova

Defecte de Construcţie la Centrala Nucleară de la Cernobîl AES

Conform datelor intrate în posesia KGB al URSS, nerespectarea proiectului şi încălcarea tehnologiei de construcţie şi asamblare sunt prezente în numeroase locuri, în construcţia celei de-a doua unităţi de producţie a Centralei Nucleare de la Cernobîl, putând conduce la deformări şi accidente.

Structurile de susţinere din camera generatorului au fost ridicate cu o deviaţie de 100 mm de la axa de referinţă, iar legăturile dintre stâlpi lipsesc în anumite locuri. Pereţii despărţitori au fost instalaţi cu o deviaţie de până la 150 mm de la axe. Aşezarea plafoanelor nu este conformă cu specificaţiile proiectantului. Căile de rulare ale macaralei au diferenţe de nivel de până la 100 mm şi pe alocuri, unghiuri de înclinare de până la 8 grade.

Şeful interimar al Directoratului construcţiilor, tovarăşul V.T. Gora, a dat indicaţii pentru acoperirea fundaţiei în mai multe locuri unde izolaţia impermeabilă verticală a fost compromisă. Încălcări similare au fost permise în alte zone cu ştiinţa tovarăşului V.T. Gora şi a şefului grupului de construcţii, tovarăşul IU. L. Mateev. Defectele de izolaţie pot conduce la infiltraţii de apă în staţie şi la contaminarea radioactivă a mediului.

Conducerea Directoratului nu a dat atenţia cuvenită fundaţiei, de a cărei calitate depinde, în mare măsură, întreaga construcţie. Fabrica de ciment operează defectuos, iar produsul final este de proastă calitate. Au fost permise întreruperi în turnarea betonului dens special, fapt ce a produs goluri şi stratificarea fundaţiei. Este urgentă repararea drumurilor de acces către Cernobîl.

Construcţia celei de-a treia linii de înaltă tensiune este în întârziere, ceea ce poate limita capacitatea de utilizare a unităţii doi. Ca urmare a monitorizării inadecvate a stării în care se află echipamentul de protecţie, în primul trimestru al anului 1978, 170 de persoane au suferit accidente de muncă, soldate cu pierderea, per total, a 3366 zile de lucru. KGB Ucraina a informat Comitetul Central al PCUS despre aceste nereguli. Pentru informarea dumneavoastră.

Directorul Comitetului KGB - semnat IU. Andropov

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Interesant dar nu prea văd legătura dintre un defect de construcție la structurile de susținere care deviază 10-15 cm de la o axă, cu manipularea greșită a barelor de răcire și temperatura ce a dus la explozie.

    1. Evident! Ori, poate, mai există și alte rapoarte neprezentate nouă !!!

      Acum incepe sa creasca iarba, mai sunt radiati acolo, este turism extrem.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb