• Analiştii prevăd un curs de 1,50 dolari/euro în luna martie
Moneda americană, dolarul, a scăzut din nou în ultima zi a săptămânii trecute, înregistrând un curs minim al tuturor timpurilor în raport cu euro. Deprecierea a avut la bază ascensiunea preţului petrolului până la un nivel maxim istoric şi noile semne din care rezultă slăbirea continuă a pieţei imobiliare americane. În aceste condiţii, încrederea consumatorilor se reduce, iar piaţa speculează că Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA) va reduce dobânzile la finele lunii în curs, ceea ce nu poate fi favorabil dolarului.
Dolarul a avut un curs de 1,4383 unităţi/euro la finele zilei de vineri, la New York, faţă de 1,4324 unităţi/euro la închiderea zilei anterioare. Însă, în cursul ultimei zile a săptămânii trecute, dolarul s-a depreciat până la 1,4393 unităţi/euro - minim istoric. Analiştii sunt de părere că moneda americană va avea o cotaţie de 1,50 unităţi/euro în luna martie 2008.
Aceştia cred că, la data de 31 octombrie, înaintea reuniunii în care Fed va decide asupra dobânzilor, dolarul va coborî la 1,4560 unităţi/euro. Specialiştii consideră că moneda SUA nu va reveni la un curs de 1,40 unităţi pe euro mai devreme de luna iunie a anului viitor.
În perioada 22-26 octombrie, dolarul a încheiat a treia săptămână consecutivă cu scăderi în raport cu euro, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora recesiunea din sectorul imobiliar american va afecta profiturile companiilor.
• Cotaţii record pe piaţa petrolului
Preţul petrolului brut a încheiat cu un nivel record săptămâna trecută, din cauza temerilor legate de livrările de energie, care ar putea fi afectate de tensiunile din Orientul Mijlociu. Ţiţeiul brut cu livrare în decembrie a avut un preţ de 91,86 dolari barilul la New York Mercantile Exchange, la finele zilei de 26 octombrie, în creştere cu 1,40 dolari faţă de ziua precedentă. Săptămâna trecută, cotaţia petrolului a urcat cu 4,91 dolari, iar vineri dimineaţa a consemnat nivelul maxim istoric: 92,22 dolari barilul.