Moneda SUA, dolarul, a înregistrat, în intervalul 16 -20 iunie, cel mai mare declin săptămânal din ultimele trei luni, faţă de euro, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) va amâna majorarea dobânzilor, ca să prevină deprecierea continuă a activelor creditorilor.
Vineri, la New York, dolarul a avut un curs de 1,5618 unităţi/euro, faţă de 1,5504 unităţi/euro în ziua anterioară. În perioada 16-20 iunie, dolarul a pierdut 1,6% faţă de euro, acesta fiind cel mai mare declin din 28 martie până în prezent. În intervalul 9-13 iunie, dolarul s-a apreciat cu 2,5%, înregistrând cea mai mare creştere de după 2005, ca urmare a faptului că preşedintele Fed, Ben S. Bernanke, a declarat că riscurile la adresa economiei SUA s-au redus. Amintim că, la data de 22 aprilie, moneda americană a consemnat cursul minim al tuturor timpurilor: 1,6019 unităţi/euro.
Săptămâna trecută, bancnota verde s-a depreciat faţă de toate valutele majore, după ce analiştii de la "Lehman Brothers Holdings" Inc. au estimat că pierderile "Fannie Mae" şi "Freddie Mac", cei mai mari finanţatori ipotecari din SUA, ar putea creşte. În aceste condiţii, specialiştii cred, din nou, că este posibil ca dolarul să revină la un curs de 1,60 unităţi/euro.
David Powell, strateg în cadrul "Bank of America" Corp. din New York, a declarat: "Acesta nu este un mediu în care Fed să poată majora dobânzile. Astfel, se pare că vor mai fi presiuni pe dolar".
Creşte preţul ţiţeiului
Preţul petrolului brut a crescut cu peste 2,5 dolari/baril vineri, ca reacţie la deprecierea dolarului, dar şi ca urmare a unui articol apărut în New York Times, potrivit căruia exerciţiile militare din Israel ar putea fi repetiţii pentru un potenţial atac cu bombă asupra ţintelor nucleare din Iran.
Preţul petrolului brut cu livrare în iulie (contract care a expirat vineri) a crescut cu 2,69 dolari (2%) la 134,62 dolari barilul. Ţiţeiul cu livrare în august a avut un preţ de 135,36 dolari/baril, în creştere cu 2,76 dolari (2,1%). La data de 16 iunie, cotaţia ţiţeiului a atins nivelul maxim istoric: 139,89 dolari/baril.