Dolarul a fluctuat ieri, pe pieţele externe, atingând, în prima parte a zilei, cel mai redus curs al ultimelor şase săptămâni raportat la euro, în aşteptarea unor date mai slabe privind expansiunea economiei SUA în trimestrul al doilea. Conform previziunilor economiştilor, PIB-ul SUA a crescut cu numai 1% în trimestrul al doilea din 2013, după un avans de 1,8% în primele trei luni.
Investitorii aşteaptă, de asemenea, rezultatul reuniunii de două zile a băncii centrale a SUA, Federal Reserve (Fed), care a început ieri. În opinia analiştilor, Fed va decide să menţină dobânzile la un nivel scăzut o perioadă extinsă, ceea ce va pune presiune pe moneda americană. La ora 10.16, pe piaţa din New York, dolarul avea un curs de 1,3254 unităţi/ euro, cu 0,1% mai mare decât în ziua precedentă. Anterior, moneda SUA atinsese 1,3301 unităţi/euro, cel mai ridicat nivel din 19 iunie până în prezent. "Piaţa pare să ia în calcul un procent mai mic de creştere a PIB-ului SUA, respectiv menţinerea măsurilor de stimulare monetară de către Fed, generând slăbirea dolarului", a declarat, citat de Reuters, Brian Kim, strateg valutar la "RBS Securities" din Stamford, Connecticut.
În luna mai, preşedintele Fed, Ben Bernanke, a indicat că banca centrală americană ar putea să înceapă să-şi reducă programul de achiziţii de obligaţiuni în septembrie, program care a alimentat avansul dolarului. Ulterior, Bernanke "a dat înapoi", afirmând că relaxarea cantitativă va fi menţinută atâta vreme cât economia va fi slabă şi inflaţia redusă. Menţionăm că şi Banca Centrală Europeană (BCE) va decide săptămâna aceasta (la 1 august) dacă menţine dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,50%.