Moneda americană, dolarul, s-a apreciat vineri, la New York, în raport cu mai multe valute importante. Cererea de dolari a fost ridicată în condiţiile în care datele oficiale arată că recesiunea celei mai mari economii a lumii se adânceşte. Dinamica bancnotei verzi a fost determinată şi de anunţul privind salvarea "Citigroup" Inc. pentru a treia oară.
Dolarul a crescut cu 0,6%, la 1,2663 unităţi/euro, de la 1,2744 unităţi/euro în ziua precedentă.
În luna februarie, dolarul a câştigat 1% faţă de euro, iar analiştii băncii britanice "Barclays" Plc sunt de părere că moneda SUA va ajunge la un curs de 1,23 unităţi/euro, într-o lună. Anterior, aceştia estimau un curs descendent pentru moneda americană.
La IntercontinentalExchange (ICE), indicele Dollar, care masoară evoluţia monedei SUA în raport cu euro, yenul, lira sterlină, francul elveţian, dolarul canadian şi coroana suedeză, a atins 88,490 puncte vineri, cel mai ridicat nivel din aprilie 2006 până la momentul actual.
• Cresc monedele Ungariei şi Poloniei
Forintul maghiar s-a apreciat, vineri, cu 0,7% faţă de euro (la 299,75 unităţi), iar zlotul polonez cu 1,4% (la 4,6456 unităţi), după ce Banca Mondială, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii au anunţat că vor sprijini cu aproximativ 31 de miliarde de dolari băncile şi societăţile din Europa Centrală şi de Est, în contextul crizei financiare.