Moneda americană a consemnat, săptămâna aceasta, pe pieţele externe, cea mai puternică depreciere din ultimele 14 luni, faţă de euro, coborând totodată până la cel mai redus curs al anului curent în raport cu yenul, din cauza datelor care arată o slăbire a dinamincii economiei SUA.
Dolarul a pierdut 2,24% săptămâna aceasta, ajungând, vineri, la 1,2930 unităţi/euro, de la 1,2641 la data de 9 iulie. Scăderea este cea mai puternică de după luna mai 2009. În cursul zilei de vineri, dolarul a coborât la 1,3008 unitaţi/euro.
Raportat la moneda niponă, dolarul a scăzut cu 2,3%, la 86,57 yeni, de la 88,62 yeni. Vineri, dolarul a coborât chiar la 86,27 yeni - cel mai redus curs de după 1 decembrie 2009.
Dolarul s-a depreciat peste pragul de 1,30 unităţi/euro în condiţiile în care banca centrală americană, Federal Reserve, a indicat că şi-a redus estimările privind creşterea economiei SUA, cea mai mare din lume. Pe de altă parte, euro s-a apreciat pentru a treia săptămână la rând faţă de dolar, înaintea publicării rezultatelor parţiale ale testelor de stres privind băncile din Europa. Publicarea va avea loc la data de 23 iulie.
Analiştii subliniază că indicatorii economici arată, în mod clar, că expansiunea economiei americane va încetini în semestrul al doilea, ceea ce nu va fi în favoarea dolarului.
Amintim că, la data de 7 iunie, euro a scăzut până la cursul minim al ultimilor patru ani raportat la moneda SUA: 1,1877 dolari, iar de atunci până în prezent a recuperat 8,9 procente. Declinul de luna trecută a fost determinat de temerile privind răspândirea crizei datoriilor în Europa.
Numai 13% din traderii de valută cred, acum, că banca centrală a SUA îşi va majora dobânda în reuniunea din decembrie, faţă de 27% - cât era proporţia celor care pariau pe această creştere în urmă cu o lună.