Ascensiunea lui Călin Georgescu, sub lupa presei internaţionale: critici din Vest, sprijin din Federaţia Rusă

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 26 noiembrie

Ascensiunea lui Călin Georgescu, sub lupa presei internaţionale: critici din Vest, sprijin din Federaţia Rusă

English Version

Rezultatul neaşteptat al primului tur al alegerilor prezidenţiale din România a captat atenţia presei internaţionale şi a generat o serie de reacţii critice din partea presei occidentale şi binevoitoare din partea presei aservită Kremlinului, care au analizat în detaliu evoluţia lui Călin Georgescu evidenţiind implicaţiile geopolitice şi sociale ale scrutinului prezidenţial din ţara noastră.

Presa occidentală a descris rezultatul alegerilor ca pe o surpriză majoră, folosind termeni precum "cutremur politic" şi "şoc electoral" pentru a reflecta semnificaţia momentului. Cotidianul britanic The Guardian a titrat: "Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale". Publicaţia a subliniat poziţia lui Georgescu împotriva scutului antirachetă de la Deveselu, pe care l-a numit "o ruşine diplomatică", şi a evidenţiat discursul său suveranist, critic faţă de NATO şi Uniunea Europeană. BBC a remarcat "un avans surprinzător" al unui candidat pro-rus, evidenţiind campania sa virală pe TikTok. Postul britanic a notat că Georgescu nu aparţine unui partid politic, ceea ce subliniază natura sa atipică, dar a avertizat asupra retoricii sale controversate, inclusiv glorificarea armatei române din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Postul de televiziune France 24 a pus accent pe rolul reţelelor sociale, arătând că Georgescu a reuşit să mobilizeze un electorat tânăr şi nemulţumit printr-o campanie intensă pe TikTok. Publicaţia franceză a calificat ascensiunea lui drept "un semnal de alarmă pentru democraţiile europene", unde candidaţii anti-sistem câştigă tot mai mult teren.

În schimb, mass-media rusă a analizat rezultatul alegerilor din România prin prisma unei posibile schimbări de orientare geopolitică a ţării. Relatările s-au concentrat pe poziţiile lui Georgescu legate de NATO şi pe declaraţiile sale privind relaţiile cu Rusia. Astfel, Ria Novosti l-a descris pe Georgescu drept un "candidat-surpriză", menţionând că acesta a criticat participarea României la NATO şi a pledat pentru o alianţă mai strânsă cu Moscova. Publicaţia a subliniat campania lui pe TikTok şi succesul său în judeţele rurale, tradiţional conservatoare. TASS, agenţia oficială de ştiri a Kremlinului, a evidenţiat că Georgescu este agronom de profesie, având o carieră la Ministerul Afacerilor Externe şi ONU. Publicaţia a adus în prim-plan declaraţiile sale naţionaliste şi reticenţa faţă de NATO, prezentându-l ca pe un posibil partener favorabil unei normalizări a relaţiilor cu Rusia. Cotidianul rus Kommersant a preluat analiza agenţiilor internaţionale, arătând că victoria lui Georgescu reprezintă o schimbare neaşteptată în politica românească. Materialele publicate au accentuat retorica suveranistă şi viziunea critică a acestuia asupra relaţiilor occidentale.

Spre deosebire de presa rusă, oficialii de la Kremlin au reacţionat cu prudenţă la rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră, evitând să se pronunţe deschis asupra lui Călin Georgescu. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a oferit o declaraţie moderată, sugerând că Moscova urmăreşte cu interes situaţia.

"Nu suntem familiarizaţi în detaliu cu viziunile candidatului Georgescu. Înţelegem însă clar poziţia conducerii actuale a României, pe care o considerăm neprietenoasă faţă de Rusia", a declarat Peskov. Oficialul a punctat că Kremlinul nu intenţionează să facă prognoze pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România. Dmitri Peskov a adăugat că, deşi Moscova observă rezultatele primului tur, "nu putem afirma că suntem foarte familiarizaţi cu poziţiile candidatului privind relaţiile internaţionale".

Declaraţiile rezervate ale Kremlinului şi reflectarea evenimentelor din România în presa rusă par să indice un interes crescut al Moscovei pentru dinamica politică din regiune. Presa rusă a evitat însă să asocieze deschis succesul lui Georgescu cu o schimbare de paradigmă geopolitică, păstrând o distanţă prudentă faţă de candidatul român.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb