Rezultatul neaşteptat al primului tur al alegerilor prezidenţiale din România a captat atenţia presei internaţionale şi a generat o serie de reacţii critice din partea presei occidentale şi binevoitoare din partea presei aservită Kremlinului, care au analizat în detaliu evoluţia lui Călin Georgescu evidenţiind implicaţiile geopolitice şi sociale ale scrutinului prezidenţial din ţara noastră.
Presa occidentală a descris rezultatul alegerilor ca pe o surpriză majoră, folosind termeni precum "cutremur politic" şi "şoc electoral" pentru a reflecta semnificaţia momentului. Cotidianul britanic The Guardian a titrat: "Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale". Publicaţia a subliniat poziţia lui Georgescu împotriva scutului antirachetă de la Deveselu, pe care l-a numit "o ruşine diplomatică", şi a evidenţiat discursul său suveranist, critic faţă de NATO şi Uniunea Europeană. BBC a remarcat "un avans surprinzător" al unui candidat pro-rus, evidenţiind campania sa virală pe TikTok. Postul britanic a notat că Georgescu nu aparţine unui partid politic, ceea ce subliniază natura sa atipică, dar a avertizat asupra retoricii sale controversate, inclusiv glorificarea armatei române din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Postul de televiziune France 24 a pus accent pe rolul reţelelor sociale, arătând că Georgescu a reuşit să mobilizeze un electorat tânăr şi nemulţumit printr-o campanie intensă pe TikTok. Publicaţia franceză a calificat ascensiunea lui drept "un semnal de alarmă pentru democraţiile europene", unde candidaţii anti-sistem câştigă tot mai mult teren.
În schimb, mass-media rusă a analizat rezultatul alegerilor din România prin prisma unei posibile schimbări de orientare geopolitică a ţării. Relatările s-au concentrat pe poziţiile lui Georgescu legate de NATO şi pe declaraţiile sale privind relaţiile cu Rusia. Astfel, Ria Novosti l-a descris pe Georgescu drept un "candidat-surpriză", menţionând că acesta a criticat participarea României la NATO şi a pledat pentru o alianţă mai strânsă cu Moscova. Publicaţia a subliniat campania lui pe TikTok şi succesul său în judeţele rurale, tradiţional conservatoare. TASS, agenţia oficială de ştiri a Kremlinului, a evidenţiat că Georgescu este agronom de profesie, având o carieră la Ministerul Afacerilor Externe şi ONU. Publicaţia a adus în prim-plan declaraţiile sale naţionaliste şi reticenţa faţă de NATO, prezentându-l ca pe un posibil partener favorabil unei normalizări a relaţiilor cu Rusia. Cotidianul rus Kommersant a preluat analiza agenţiilor internaţionale, arătând că victoria lui Georgescu reprezintă o schimbare neaşteptată în politica românească. Materialele publicate au accentuat retorica suveranistă şi viziunea critică a acestuia asupra relaţiilor occidentale.
Spre deosebire de presa rusă, oficialii de la Kremlin au reacţionat cu prudenţă la rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră, evitând să se pronunţe deschis asupra lui Călin Georgescu. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a oferit o declaraţie moderată, sugerând că Moscova urmăreşte cu interes situaţia.
"Nu suntem familiarizaţi în detaliu cu viziunile candidatului Georgescu. Înţelegem însă clar poziţia conducerii actuale a României, pe care o considerăm neprietenoasă faţă de Rusia", a declarat Peskov. Oficialul a punctat că Kremlinul nu intenţionează să facă prognoze pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din România. Dmitri Peskov a adăugat că, deşi Moscova observă rezultatele primului tur, "nu putem afirma că suntem foarte familiarizaţi cu poziţiile candidatului privind relaţiile internaţionale".
Declaraţiile rezervate ale Kremlinului şi reflectarea evenimentelor din România în presa rusă par să indice un interes crescut al Moscovei pentru dinamica politică din regiune. Presa rusă a evitat însă să asocieze deschis succesul lui Georgescu cu o schimbare de paradigmă geopolitică, păstrând o distanţă prudentă faţă de candidatul român.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 06:36)
scutul de la Deveselu, o rusine diplomatica, poate o sa negocieze Georgescu cu Putin, cand o sa ne ceara Moldova (nu R. Moldova)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 18:27)
Tu ești o rușine de trol tovarășci!
2. Evident ca nu l stie nimeni international ca nu l
(mesaj trimis de Opinie în data de 26.11.2024, 06:37)
1 Ori e o frauda informatica echivalenta cu un puci pt ca exact aici e necesitatile de a crea inca o natiune proxi in razboiul din est astfel ca partizana prorazboi media occidentala sa pedaleze pe acest subiect fake ( asta e stilul care place peste ocean ,lovitura joasa,zero respect si transparenta , devastatoare si cu efecte rapide care sa semene cu o victorie a politicilor invazive si nedemocratice precticate in tarile mici !).
2 Ori e un blat istoric al liderilor celor 2 partide mari care au simtit si stiu ce li s ar cere daca ajung la presedintie si ...se dau la o parte sacrificand democratia si din Romania ! De ce nu ,toti s au asigurat de locuri in PE sau locuri eligibile in parlamentul roman ,beneficiile sunt in legi deja maximizate ,cheltuieli forfetare ,deplasari si ingenunchieri catre mai multe porti pentru sarutarea tivului asigurate ...gata !Se retrag sa si consume castigurile sacrificand poporul ?! Dragilor v ati facut gresit socotelile : daca se ajunge sa fie tara implicata in razboi nu ramane piatra peste piatra ,nici ce v ati pus voi toti din parlament deoparte acumulind averi de tranzitie . Macar Iohanis si doamna vor scapa ca se retrage la parinti ,dar voi nu aveti cum sa va retrageti cu tot cu averile impresionante !
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 10:19)
Cand vad lupii moralisti ca-l critica , ma fac sa-l mai votez o data !
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Teo în data de 26.11.2024, 10:47)
Nici nu aveam dubii că tu de acolo de la mujici o să-l mai votezi încă o dată!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 10:54)
Dupa care te duci sa-ti schimbi economiile in ruble pt ca o sa ai nevoie cand mergi la ski in Siberia
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 17:40)
Din Siberia nu se mai intoarce niciodata...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 11:20)
Votam Călin Georgescu un om care își iubește țara și poporul roman …
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 11:25)
iubeste tara, poporul roman, reptilienii si tunelurile dacice
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 14:02)
Si uraste Coca Cola ca se umple de cipuri - tocmai acu cand e criza de ele :)))
4.3. Calin Geogescu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Ilie Mihai în data de 26.11.2024, 15:01)
esti un tradator pro rus.
4.4. pe ce te bazezi? (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de dan în data de 26.11.2024, 15:14)
Dezvolta! Pe ce te bazezi?
5. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 26.11.2024, 11:57)
...
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 13:40)
Calin Georgescu este un patriot si unul dintre puţinii inca nemanjiti de NATO, de aia poate sa si pastreze creierul limpede, vrea curatirea Romaniei de gunoaie si vrea PACE !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 15:42)
NATO manjeste patriotii? de cand?
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 15:59)
...de cand ii cumpara prin reprezentantii lor
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 17:39)
este PACE fiindca suntem in NATO, o alianta defensiva daca nu stiai. Tarile din jurul Ruzziei care nu sunt in NATO sunt viitoare victime ale imperialismului mujico-putinist. Uite de exemplu la Ucraina. Nu e in NATO si este invadata. Mai vrei si alte exemple, trolache?
6.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 19:23)
Defensiva, dar expasionist asa ca de fapt NATO este ofensiv, a deveniy unare URSS.
7. Sa ia cu ceai de tei!
(mesaj trimis de Dan în data de 26.11.2024, 15:12)
Ei, da, aceste critici ne doare. Hai, sa mai ia o pauza si sa scrie despre ce-i la ei in batatura. "Soc in Romania", "candidatul dd extrema dreapta", bla bla.
Să ia cu ceai de tei! (vorba lui Mugur Isarescu).
8. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:46)
Si Trump a fost facut extremist,dictator si prieten cu Putin,
si tot a batut mar la alegeri,
in ciuda presei "internationale corecte"