Surpriza din primul tur al alegerilor prezidenţiale înroşeşte BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 noiembrie

Surpriza din primul tur al alegerilor prezidenţiale înroşeşte BVB

English Version

Analistul Aurelian Dochia: "Este o reacţie emoţională şi nu cred că trebuie să-i acordăm o importanţă exagerată"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Lucrurile evoluează, astfel încât mă aştept în continuare la volatilitate, care poate să fie şi pozitivă, nu doar negativă"

Surpriza din primul tur al alegerilor prezidenţiale, ce au fost câştigate de independentul Călin Georgescu, în urma căruia s-a clasat candidatul USR, Elena Lasconi, a adus scăderi pentru toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut ieri un recul de 0,89%, la 16.982 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,67%, până la 3.125 de puncte, într-o zi în care pieţele europene au fost preponderent în creştere, ceea ce arată că declinul de la BVB are cauze interne.

Dochia: "Vom mai avea două rânduri de alegeri, care sunt mult mai importante"

Analistul economic Aurelian Dochia a catalogat reacţia de ieri a pieţei drept "emoţională", mai ales că urmează alegerile parlamentare, în urma cărora va fi numit noul Guvern.

Domnia sa ne-a declarat: "Întotdeauna reacţia pieţelor conţine şi o componentă emoţională şi sunt convins mişcările de astăzi se vor stabiliza în zilele următoare. Este evident că rezultatele reprezintă o mare surpriză pentru toată lumea. Iar investitorii au reacţionat fără să aibă o bază de informaţii clare care să le justifice reacţia. Este o reacţie emoţională şi nu cred că trebuie să-i acordăm o importanţă exagerată, ci să aşteptăm să vedem cum se stabilizează lucrurile zilele viitoare".

Analistul a adăugat: "Vom mai avea două rânduri de alegeri care sunt mult mai importante, mai ales prin faptul că alegerile parlamentare determină structura noului Guvern pentru următorii patru ani, care are atribuţii în domeniul economic. Potrivit Constituţiei, preşedintele nu are atribuţii directe în domeniul economic, dar evident că poate să imprime o anumită direcţie prin ceea ce transmite Guvernului".

Financial Times îl descrie pe Călin Georgescu drept un politician de extremă dreapta, pro-Putin, fost membru de onoare al partidului ultranaţionalist AUR, care şi-a câştigat voturile pe baza unor campanii virale realizate prin TikTok. Georgescu a criticat apartenenţa României la NATO şi faptul că alianţa are baze militare pe teritoriul ţării, inclusiv sistemul de apărare antirachetă al Statelor Unite, susţinând că aceasta indică o confruntare cu Rusia, care duce un război în ţara vecină, Ucraina.

Murgoci: "Alegerile parlamentare contează la fel de mult ca şi cele prezidenţiale, deoarece Guvernul este responsabil de politica economică a ţării"

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest, este de părere că rezultatul primului tur al prezidenţialelor sporeşte incertitudinea în legătură cu rezultatul alegerilor parlamentare, ce vor avea loc în data de 1 decembrie.

"Avem o reacţie negativă în piaţă apărută ca urmare a rezultatelor surprinzătoare din primul tur al alegerilor prezidenţiale. Cred că în percepţia investitorilor, aceste rezultate aduc o anumită incertitudine legată de alegerile parlamentare, care contează la fel de mult ca şi cele prezidenţiale, mai ales că Guvernul este responsabil de politica economică a ţării, alături de alte instituţii abilitate", ne-a spus directorul de la Estinvest.

Brokerul a completat: "Este o reacţie emoţională şi probabil că, în funcţie de evoluţia lucrurilor, în următoarele zile şi săptămâni vor mai apărea astfel de reacţii, pentru că mai urmează două rânduri de alegeri, care pot să aibă impact asupra pieţei de capital. Este normal să se întâmple astfel, deoarece sunt aleşi cei care ne vor conduce, vor stabili politicile economice, cele legate de apărare, etc. Noi am atras atenţia de ceva vreme că alegerile vor aduce volatilitate în piaţă. Deocamdată este un prim rezultat, iar lucrurile evoluează, astfel încât în continuare mă aştept la volatilitate, care poate să fie şi pozitivă, nu doar negativă, în funcţie de cum sunt percepute negocierile care vor urma şi rezultatele alegerilor de către investitori".

Toţi indicii BVB au încheiat ziua în teritoriul negativ

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut o scădere de 0,38%, la 1.209 puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 1,17%, până la 59.911 puncte.

Valoarea tranzacţiilor a fost de 89,5 miloane lei, sub media zilnică a anului, de 142 milioane lei, sumă ce este totuşi trasă masiv în sus de ofertele de titluri de stat Fidelis.

În piaţa "regular", topul tranzacţiilor a fost condus de schimburile cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), ce s-au ridicat la 25,7 milioane lei, titlurile TLV încheind ziua în scădere cu 0,18%, la preţul de 28,15 lei.

Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat acţiunile Hidroelectrica (H2O), care au stagnat, la preţul de 120 lei, în condiţiile unor schimburi de 11,8 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 0,14%, la preţul de 0,7335 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 10,1 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului rulajului s-au situat titlurile Romgaz (SNG), ce au cumulat un rulaj de 4,4 milioane lei, acţiunile SNG încheind ziua în creştere cu 0,94%, la preţul unitar de 5,35 lei.

În piaţa "deals" nu a avut loc niciun schimb.

Indicele compozit BETPlus a avut un recul de 0,91%, la 2.513 puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, s-a depreciat cu 0,66%, până la 905 puncte, toţi indicii BVB încheind ziua în teritoriul negativ.

Călin Georgescu şi Elena Lasconi se vor înfrunta, în data de 8 decembrie, în cel de-al doilea tur al algerilor prezidenţiale din ţara noastră.

Topul celor mai mari creşteri

"Sinteza Oradea" (STZ): +14,81%

2. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +8,57%

3. "Comcm" (CMCM): +4,65%

4. "Rompetrol Rafinare" (RRC): +3,76%

5. "Patria Bank" (PBK): +1,88%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UAMT" (UAM) -10,71%

2. "Condmag" (COMI): -9,09%

3. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -7,46%

4. "Romcarbon" (ROCE): -7,02%

5. "Turism Felix" (TUFE): -5,66%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb