Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a trecut de ambele condiţii de validare, la scrutinul de duminică participând peste 40% dintre locuitorii cu drept de vot ai municipiului Bucureşti, adică mai mult de 700.000 de persoane, cu mult peste pragul necesar de 30%. Mai mult, el a trecut şi condiţia de validitate privind pragul minim de 25% al voturilor valabil exprimate, ceea ce înseamnă că doleanţele primarului general au fost aprobate de bucureşteni şi ele trebuie să se regăsească într-o propunere de modificare a Codului administrativ, iniţiativă legisltivă ce ar urma să fie aprobată de viitoarea majoritate politică ce se va constitui în Parlament în urma alegerilor din 1 decembrie.
La întrebarea referitoare la instituirea obligaţiei de emitere a autorizaţiilor de construire doar de către Primăria Capitalei, 66,44% dintre participanţii la referendum au răspuns DA, în timp ce 33,56% se opun unei asemenea măsuri. Locuitorii Capitalei au validat şi dorinţa primarului Nicuşor Dan ca repartizarea taxelor şi impozitelor între Primăria Generală şi primăriile de sector să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. La acest punct, 64,39% din votanţii de duminică sunt de acord ca sumele alocate Capitalei şi celor şase sectoare ale sale să fie împărţite prin hotărâre a Consiliului General, în timp ce 35,61% au votat împotrivă.
Referendumul a consemnat şi validarea măsurii propusă de Consiliul General prin care Primăria Capitalei ar trebui să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în şcolile din Bucureşti. 84,55% dintre participanţii la referendum au aprobat această măsură, în timp ce numai 15,45% au votat împotrivă.
Deşi rezultatele arată o susţinere semnificativă pentru iniţiativele propuse, referendumul are un caracter consultativ. Modificările cerute de bucureşteni necesită aprobarea de către Parlament sau Guvern, prin adoptarea unor acte normative specifice. Unul dintre acestea ar trebui să acorde dreptul primarului general de a emite autorizaţii de construire pe întreg teritoriul administrativ al Capitalei, o schimbare ce ar putea simplifica procedurile actuale.
Opinia Cititorului