• Preţul aurului, la record maxim istoric
Moneda americană s-a depreciat în perioada 1-5 noiembrie, pe pieţele externe, înregistrând cel mai puternic declin din ultimele patru săptămâni faţă de un coş alcătuit din şase valute ale partenerilor comerciali majori ai SUA. Declinul a fost generat de anunţul băncii centrale (Federal Reserve - Fed) privind injectarea de lichidităţi în sumă de 600 de miliarde dolari în sistemul financiar american.
Indicele Dollar, care măsoară evoluţia dolarului faţă de cele şase valute ale partenerilor comerciali ai Statelor Unite (printre care şi euro), a scăzut cu 0,9% la IntercontinentalExchange, ajungând, vineri, la 76,548 punc-te, de la 77,266 puncte în 29 octombrie. Aceasta a fost cea mai importantă pierdere săptămânală de după 8 octombrie pentru indicele menţionat. În 4 noiembrie, indicele a coborât până la 75,631 puncte - cel mai redus nivel de după 8 decembrie 2009.
Dolarul a scăzut cu 0,6% săptămâ-na trecută, la 1,4032 unităţi/euro, de la 1,3947 unităţi/euro în 29 octombrie. Scăderea a fost cea mai mare din ultimele patru săptămâni. În 4 noiembrie, moneda SUA s-a depreciat până la 1,4282 unităţi/euro - cel mai redus curs de după 20 ianuarie.
Scăderea dolarului a determinat creşterea preţului aurului, care a ajuns la un nou maxim istoric. Cotaţia aurului cu livrare în decembrie a crescut cu 14,60 dolari (1,1%) vineri, la Comex New York, încheind ziua cu 1.397,70 dolari/uncie. În cursul sesiunii bursiere de vineri, preţul metalului preţios a urcat la 1.398,70 dolari uncia - record maxim al tuturor timpurilor. De menţionat că şi preţul de închidere este cel mai mare consemnat vreodată la finele unei sesiuni bursiere.
Preţul aurului cu livrare imediată a atins, vineri, nivelul record de 1.398,27 dolari uncia.
• Cotaţia petrolului, la nivelul maxim al ultimilor doi ani
Preţul petrolului brut a crescut vineri, la New York, până la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, ca urmare a sporirii peste aşteptări a numărului locurilor de muncă din economia americană. Cotaţia ţiţeiului a fost impulsionată şi de deprecierea dolarului.
Preţul ţiţeiului cu livrare în decembrie a urcat cu 0,4%, la 86,85 dolari/baril în închiderea sesiunii de la New York Mercantile Exchange, după ce, anterior, ajunsese la 87,22 dolari barilul - cel mai ridicat preţ din ultimii doi ani.