Dolarul s-a depreciat ieri în raport cu euro, pe pieţele externe, înregistrând cotaţia minimă a ultimilor doi ani. Evoluţia a fost urmarea apariţiei speculaţiilor privind posibila reducere a dobânzii Rezervei Federale (Fed, banca centrală a SUA) în trimestrul al treilea, ca urmare a încetinirii expansiunii economiei americane. Totodată, au fost publicate unele date favorabile economiei Germaniei, care au generat speculaţii privind o viitoare majorare a dobânzii Băncii Centrale a Europei (BCE), ceea ce a fost, de asemenea, în defavoarea monedei SUA.
Dolarul a fost cotat la 1,3437 unităţi/euro la ora 9:45, pe piaţa din New York, cu 0,52% mai puţin decât în ziua anterioară. Aceasta este cea mai scăzută cotaţie atinsă după luna martie 2005.
Potrivit unor date oficiale publicate de administraţia de la Washington, serviciile din domeniul industrial au înregistrat, în luna martie, un ritm scăzut de creştere, iar comenzile din sectorul de producţie au sporit, în februarie, într-un ritm inferior aşteptărilor.
"Aceste date arată că economia SUA încetineşte, ceea ce amplifică temerile legate de o posibilă reducere a dobânzilor anul acesta", este de părere Robert Fullem, vicepreşedinte în cadrul "Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ", sucursala din New York.
În prezent, dobânda Fed este de 5,25%, Circa 60% dintre traderi cred că aceasta va fi redusă la 5% în cadrul şedinţei Fed din 6 august.
În ceea ce priveşte economia germană, autorităţile de la Berlin au anunţat că producţia industrială a ţării a sporit cu 0,9% în februarie, comparativ cu ianuarie, aceasta fiind a patra creştere lunară consecutivă. Economiştii aşteptau un declin de 0,5%.
În prezent, dobânda BCE este de 3,75%.