Preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, estimează că BNR va menţine dobânda de politică monetară la 8% şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii în cadrul ultimei şedinţe din acest an, de la începutul lui noiembrie.
"Mă aştept ca BNR să menţină dobânda de politică monetară până la finalul acestui an. Nu văd deocamdată motive de noi relaxări. Pe de altă parte, lichiditatea din piaţă este suficientă şi nu văd necesare scăderi ale rezervelor minime obligatorii în următoarea şedinţă a BNR", a afirmat Bruynseels, citat de NewsIn.
"Banca Centrală are la dispoziţie operaţiunile de piaţă monetară pentru a gestiona lichiditatea", a adăugat el.
Preşedintele executiv al BCR nu se aşteaptă la modificări ale calendarului prevăzut în acordul cu FMI ca urmare a tensiunilor politice actuale.
Bruynseels a mai spus că nu consideră că zgomotul politic a pus presiune pe cursul de schimb şi a subliniat importanţa formării în perioada următoare a unui guvern stabil, cu un mandat adecvat.
Banca Naţională a României (BNR) a scăzut dobânda cheie de cinci ori în acest an, de la 10,25% la 8% în prezent, şi a coborât nivelul rezervelor minime obligatorii solicitate băncilor comerciale la 15% din pasivele în lei şi 30% din cele în valută. Ultima şedinţă de politică monetară din acest an este programată pentru 3 noiembrie.
• Actualul nivel al cursului de schimb, adecvat
Dominic Bruynseels a declarat, ieri, că nivelul actual al cursului de schimb, de 4,3 lei/euro, i se pare unul adecvat pentru condiţiile economice actuale.
"Dacă ne gândim la cum va arăta mediul economic în 2010, nu mă aştept la o îmbunătăţire. Pe de altă parte, inflaţia ar putea fi mai scăzută, iar dobânzile din piaţă vor fi fie apropiate de nivelul actual, fie mai jos", a afirmat Bruynseels, întrebat care sunt condiţiile macroeconomice pe care BCR le are în vedere pentru alcătuirea bugetului pe anul viitor.
Referindu-se la evoluţia dobânzilor, reprezentantul BCR a reamintit că scăderea a fost mai rapidă pe partea de depozite şi mai lentă pe partea de credite. "Cred că vor urma şi noi scăderi ale dobânzilor la credite, dar mai lent decât s-a întâmplat în cazul depozitelor", a precizat Bruynseels.
Preşedintele executiv al BCR estimează pentru portofoliul de credite al băncii pe care o conduce o stagnare la finalul acestui an, comparativ cu finalul lui 2008.
"Nu mă pot pronunţa pentru ce se va întâmpla cu creditarea la nivelul pieţei. Cred, însă, că în cazul nostru volumul de credite la finalul acestui an va fi similar celui de la sfârşitul lui 2008", a mai spus Bruynseels.