DORU LIONĂCHESCU: "Ruşii vor implica serviciile pentru discreditarea liderilor de opinie pro-europeni"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iunie 2014

"Ruşii vor implica serviciile pentru discreditarea liderilor de opinie pro-europeni"

Dochia: "Conflictul dintre Rusia şi zona de est ar putea conduce la îmbunătăţirea relaţiilor economice dintre România şi Moldova"

Lionăchescu: "Atâta vreme cât va fi frig şi foame, restul e talk-show"

Federaţia Rusă va implica serviciile secrete în încercările de discreditare a liderilor de opinie pro-europeni, consideră Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners.

Consultantul susţine că, în lumea modernă, nu mai este nevoie de război pentru dezmembrarea unor zone: "Vom asista la discreditări, la propagandă, ascultări, stenograme şi comentarii care vor duce la desfiinţarea unor lideri de opinie ce iau poziţii pro-europene. Ruşii au astfel de instrumente foarte bine dezvoltate, au o mulţime de agenţi secreţi şi experienţă suficientă. Vor lucra la dezmembrarea Ucrainei , vom asista la un măcel. Ceea ce urmăresc ruşii este să confuzeze cetăţeanul. Discreditarea liderilor, oprirea gazelor, interzicerea exporturilor vor duce la frig şi foame, iar pentru cetăţean, atâta vreme cât va fi frig şi foame, restul e talk-show".

Conflictul iscat între Federaţia Rusă şi cele trei ţări care urmează să semneze astăzi acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, respectiv Moldova, Ucraina şi Georgia, ar putea conduce la îmbunătăţirea relaţiilor comerciale dintre Moldova şi UE şi, implicit, la o evoluţie pozitivă a comerţului dintre noi şi Republica Moldova, este de părere analistul economic Aurelian Dochia.

Domnia sa opinează că produse precum vinurile şi bunurile alimentare, pe care Moldova le exportă către ruşi, ar putea fi absorbite de pieţele europene, dar subliniază că Republica Moldova va avea şi probleme structurale în anumite domenii care sunt legate strict de piaţa rusă, o mare parte dintre exporturile moldoveneşti provenind din sectorul de armament.

Pentru a reorienta comerţul nostru extern către Rusia este nevoie de voinţă politică, iar acest lucru nu se face peste noapte, subliniază, însă, Doru Lionăchescu.

Domnia sa este de părere că, în contextul în care raportul dintre UE şi Uniunea Eurasiatică este echilibrat, ruşii îi vor "şicana" din ce în ce mai mult pe moldoveni şi pe ucraineni, atât în ceea ce priveşte comerţul, cât şi cu privire la livrarea gazelor şi a produselor petroliere.

În aceste condiţii, sunt analişti care opinează că, dacă Rusia va interzice importurile din Republica Moldova, aceasta din urmă va intra într-un fel de "sevraj economic", care ne va afecta şi pe noi, în virtutea faptului că suntem vecini cu moldovenii.

Analiştii din piaţă subliniază: "Rusia se află într-o Uniune Eurasiatică la care Uniunea Europeană este concurentă. În aceste condiţii, dacă Moldova, Ucraina şi Georgia se hotărăsc să meargă pe drumul european, Federaţia Rusă va aplica măsuri de retorsiune, printre ele numărându-se şi interzicerea importurilor din aceste ţări. Deja sunt semne în acest sens, dacă ne gândim că Rusia ocoleşte Ucraina cu proiectul South Stream. Cât priveşte exporturile din zona de est către ruşi, aceştia cumpără armament de la circa 300 de fabrici din ţările estice, ceea ce înseamnă că ambele părţi vor avea probleme în urma stopării relaţiilor comerciale bilaterale. În acelaşi timp, UE nu va accepta niciodată produsele Moldovei şi Ucrainei, mai ales dacă acestea vor fi necompetitive. Cert este că aceste două ţări vor înregistra involuţii economice".

Republica Moldova este într-un mare pericol, consideră, la rândul său, Doru Lionăchescu, care subliniază că trei sferturi din exporturile acestei ţări merg către Rusia.

Domnia sa ne-a explicat: "Semnarea acordului de asociere dintre Federaţia Rusă şi cele trei ţări înseamnă eliminarea barierelor tarifare dintre acestea şi Uniunea Europeană. Federaţia Rusă nu va fi de acord, însă, cu importul de produse din UE, pe motivul că acestea ar putea să fie de slabă calitate. De aceea, Rusia va introduce bariere tarifare, sufocând piaţa moldovenească".

Federaţia Rusă a anunţat că va lua "măsuri de protecţie" împotriva Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei dacă se va dovedi că acordurile de asociere pe care aceste ţări le vor semna cu Uniunea Europeană vor afecta economia rusă.

"Imediat ce acordurile pe care partenerii noştri din zona de liber-schimb a CSI intenţionează să le semneze cu UE vor intra în vigoare, dacă vom vedea că există efecte negative, vom lua măsuri de protecţie în conformitate cu reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului", a declarat, zilele trecute, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de AFP şi preluat de Mediafax.

Discuţii între UE, Rusia şi Ucraina sunt programate pentru luna iulie, pe tema efectelor semnării Acordului de asociere. "Suntem pregătiţi să avem consultări în orice format", a dat asigurări Lavrov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a apărat, marţi, proiectul ruso-italian South Stream în faţa criticilor occidentale, afirmând că acesta va fi benefic atât pentru Rusia, cât şi pentru Uniunea Europeană (UE).

"Acest proiect nu este îndreptat împotriva cuiva. Acest proiect este realizat în interesul stabilităţii energetice a întregii Europe", a declarat Putin în faţa Camerei de Comerţ a Austriei.

"Nu lucrăm niciodată împotriva cuiva, (n.r. South Stream) nu ar trebui politizat. Ambele părţi, atât Rusia, cât şi partenerii europeni, au nevoie de acest proiect", a continuat liderul rus.

Referindu-se la criza din Ucraina, ţară prin care tranzitează o mare parte din gazul destinat Europei, Putin a amintit că acest gazoduct "va permite diversificarea aprovizionării cu energie" a UE.

În prezent, jumătate din livrările de gaz în UE provin din Rusia, iar două treimi dintre acestea tranzitează Ucraina, afectată de câteva luni de confruntări violente între forţele sale şi separatiştii proruşi din estul ţării.

"Inaugurarea cât mai repede posibil a gazoductului Sout Stream va contribui la securitatea energetică şi la diversificarea aprovizionărilor. Acest fapt este extrem de important în contextul ultimelor evoluţii din Ucraina", a subliniat Putin.

Gazprom şi OMV au convenit, marţi, la Viena, crearea unei companii mixte care să construiască şi să opereze tronsonul austriac al gazoductului South Stream.

"Este vorba despre o investiţie în securitatea aprovizionării cu energie a Europei", a apreciat preşedintele OMV Gerhard Roiss, potrivit agenţiei de presă austriece APA.

Tronsonul austriac va deveni operaţional de la sfârşitul lui 2016, sub administrarea companiei mixte a OMV şi Gazprom, care vor avea participaţii egale.

Aleksei Miller, CEO Gazprom, a afirmat că livrările comerciale vor începe în 2017, iar conducta va ajunge la capacitate în 12 luni.

Comisia Europeană a pus sub semnul întrebării modul în care Gazprom şi partenerii săi vor exploata South Stream, în timp ce Ucraina a susţinut că Rusia foloseşte gazele ca armă politică.

South Stream, al cărui cost de construcţie ar putea fi de 16 miliarde euro, va transporta anual până la 63 miliarde metri cubi de gaze, în UE. Conducta va traversa Marea Neagră pe o distanţă de 900 de kilometri, spre Balcani, unde se bifurcă spre nord şi sud, cu destinaţia Austria şi Italia.

Comisia Europeană a cerut Gazprom ca proiectul South Stream să respecte regulile UE referitoare la separarea operaţiunilor de producţie de cele de distribuţie, solicitare respinsă de Rusia.

La începutul acestei luni, CE a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, din cauza problemelor legate de licitaţiile de atribuire a contractelor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu au nevoie de agenti secreti si sub acoperire pentru a-l face pe omul de rind sa sufere de foame, frig si boala (caci nu va avea bani), iar baronii ce sug bani de la bugetul tarii, caci sunt politicieni ce au pus semnatura pe acord, vor face ca statisticile si raportarile catre UE sa arate bine, totul in crestere si roze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb