Actualizare - Sebastian Burduja: "Ştiu că deranjăm multe interese, dar singurul interes pe care îl urmăresc este interesul României"
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pe pagina sa de Facebook că "singurul interes care trebuie apărat este cel al României.
"Ştiu că deranjăm multe interese, dar singurul interes pe care îl urmăresc este interesul României. Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanţă vitală pentru România, din cauze independente de voinţa autorităţilor publice sau a companiilor care implementează aceste investiţii. În acest sens, depunem toate eforturile, prin toate mijloace legale, pentru deblocarea şi/sau accelerarea tuturor proiectelor de investiţii în infrastructura energetică a României. Vreau să fiu bine înţeles. Apreciez toate demersurile civice oneste care vizează protecţia mediului, fără a compromite securitatea naţională sau securitatea energetică a României. Singura mea preocupare este să ma asigur că proiectele de interes strategic nu sunt blocate din interese care nu sunt ale Romaniei, ci contrare intereselor naţionale. În final, precizez că Ministerul Energiei nu poate să confirme sau să infirme existenţa unui dosar de urmărire penală privind faptele menţionate în articolul de presă. De asemenea, precizez că, potrivit art. 285 alin. (2) C. proc. pen. procedura din cursul urmăririi penale este nepublică. În cazul existenţei unui dosar penal având ca obiect faptele sesizate, vom oferi tot concursul organelor de urmărire penală în scopul aflării adevărului şi a tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate" a scris Sebastian Burduja.
---
Procurorii DIICOT au deschis dosar penal mai multor organizaţii care încearcă să stopeze proiecte energetice, la sesizarea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, informează G4Media.
Una dintre organizaţii este chiar filiala din România a Greenpeace, foarte vocală împotriva proiectului de extracţie a gazelor naturale din Marea Neagră.
Plângerea a fost înregistrată ieri de ministrul Energiei şi solicită DIICOT să verifice dacă aceste ONG-uri de mediu care se opun dezvoltării unor proiecte energetice au legături cu Federaţia Rusă, au comunicat sursele judiciare.
Ministrul Burduja semnala în 6 septembrie că "două-trei" organizaţii de mediu fac un "sabotaj sistematic" al hidrocentralelor, deşi s-au cheltuit miliarde de euro în aceste proiecte, conform News.ro.
"În România am investit miliarde de euro în proiecte hidroenergetice, deci în hidrocentrale, care sunt finalizate între 70 şi 98% şi pe care nu putem să le terminăm. De ce? Păi lipsă de voinţă şi mai e un aspect important, sabotajul sistematic, instrumentat de două-trei organizaţii neguvernamentale, finanţate nu ştiu de unde, dar cu avocaţi foarte buni", a afirmat ministrul Energiei, vineri seară, la Antena 3.
Tot el a adăugat că organizaţiile contestă virulent orice proces din proiectele energetice "Tot ce vă puteţi imagina sub soare, găsesc specii de care nu a auzit nimeni, niciodată. Şi noi nu reuşim să le terminăm, an după an", a subliniat ministrul, care nu a mai revenit cu alte comentarii ulterioare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2024, 01:22)
cam tarziu
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.10.2024, 05:49)
Trebuie desfiintate