Dosarele penale care vizează fapte de corupţie care au legătură cu sportul au ţinut capul de afiş al buletinelor de ştiri în ultimii cinci ani. Finanţatori, arbitri, oficiali ai unor cluburi au fost cercetaţi, inculpaţi şi chiar arestaţi preventiv . În final, când justiţia a dat verdictul final, pedepsele au fost, dacă au fost, foarte departe de de ceea ce au cerut procurorii şi ceea ce a crezut opinia publică. "Dosarul transferurilor", "Dosarul valiza", "Mită pentru arbitrii" sunt principalele cauze care s-au judecat în ultimii ani şi în care au fost implicaţi şi oameni din fotbal.
Unul din cele mai mediatizate procese penale care are legătură cu sportul a fost "Dosarul Transferurilor". În primăvară au fost date primele decizii, discrepanţa dintre ceea ce au cerut procurorii şi ceea ce s-a dictat a fost uluitoare. Procurorii au cerut pedepse cumulate de 110 de ani pentru cei opt oameni de fotbal implicaţi în acest dosar (între 10 şi 20 ani pentru fiecare), iar instanţa a decis că nu sunt probe suficiente şi a achitat pe absolut toată lumea, fiind ridicat şi sechestrul de pe bunurile acestora. În acest proces au existat 41 de termene şi trei amânări ale pronunţării. Vinerea trecută, Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru 12 noiembrie decizia în dosarul în care procurorii anticorupţie au contestat hotărâ-rea Tribunalului Capitalei de achitare a celor opt oameni de fotbal judecaţi pentru tranzacţii ilegale privind 12 transferuri de jucători către cluburi din străinătate.
În octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, Giovanni Becali, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea pentru modul cum au acţionat în 12 transferuri de jucători. DNA susţinea că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal (Dinamo Bucureşti, Gloria Bis-triţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi), o parte dintre banii obţinuţi din trans-feruri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore. Acesta s-a vrut a fi cel mai cunoscut caz de corupţie cu care s-a confruntat fotbalul autohton în ultimii 20 de ani.
O altă cauză importantă, cu ramificaţii în fotbal, este aceea în care este implicat patronul Stelei, George Becali, dosarul "Valiza". Procurorii DNA au instituit, în mai 2008, sechestru asigurător reţinând suma de 1,7 milioane euro aparţinînd lui George Becali, în scopul confiscării. Banii erau destinaţi premierii echipei "U" Cluj, pentru a nu pierde meciul cu CFR Cluj (0-1 pe teren), din ultima etapă a sezonului respectiv, caz în care Steaua ar fi devenit campioană naţională. În acest proces au existat 28 de termene, ultimele 24 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magis-traţii l-au achitat pe George Becali de toate acuzaţiile în dosarul Valiza. De asemenea, au fost achitaţi şi Teia Sponte, avocata Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Marino. Verdictul a fost atacat de procurori la completul de 5 judecători al instanţei supreme.
În cele două dosare în care sunt implicaţi oficiali ai unor cluburi şi arbitrii de fotbal, Cornel Penescu, patronul clubului FC Argeş, Gheorghe Constantin, Ionică Serea, Marius Martiş, arbitrii, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, şeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, au fost cercetaţi, arestaţi preventiv, dar acum se află cu toţii în libertate. O parte din dosare încă se află pe rol, nefiind dictate sentinţe definitive şi irevocabile, până acum existând doar condamnări cu suspendare pentru faptele de corupţie incriminate.