DOSARUL FRAUDELOR DE LA FNI Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare, cu executare

L.C.
Ziarul BURSA #Companii / 27 ianuarie 2014

Sorin Ovidiu Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare, cu executare

Decizia instanţei de judecată este definitivă şi irevocabilă

Vîntu: "Mă veţi condamna, dar nu o veţi face pentru că am încălcat vreo lege, ci pentru că aşa trebuie"

După mai bine de doi ani, dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat că l-a sprijinit pe Nicolae Popa în cazul fraudelor de la Fondului Naţional de Investiţii (FNI) a ajuns la final.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, vineri, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, condamnat în 2006 în legătură cu prăbuşirea FNI.

După pronunţarea sentinţei, vineri seară, Tribunalul Bucureşti a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele lui Sorin Ovidiu Vîntu, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române. Conform procedurilor, omul de afaceri urmează să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova pentru perioada de carantină de 21 de zile, Administraţia Penitenciarelor stabilinând, între timp, regimul şi locul de detenţie pentru următorii doi ani.

La ultimul termen al procesului, Vîntu a calificat acest dosar drept o răzbunare din partea preşedintelui Traian Băsescu: "În opinia mea, acest dosar a fost unul strict politic. În 2009, am susţinut cu toată puterea mea îndepărtarea actualului preşedinte. Nu am reuşit şi acum plătesc facturile, iar una din facturi este acest dosar. (...) Miza acestui dosar nu a fost una juridică, ci doar o răzbunare, pentru că eu am făcut lucruri care nu-mi erau permise. Am ajuns să fiu supus unei represiuni care depăşeşte puterea de rezistenţă psihică a unei persoane normale".

Sorin Ovidiu Vîntu a declarat că Nicolae Popa a stat zece ani în Indonezia şi s-a întreţinut singur, câştigând bani din turnee de popice.

Totodată, omul de afaceri a condamnat şi "campania de presă" pe care au desfăşurat-o, joi, procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), care l-au adus la audieri cu mandate, pe motiv că ar fi încercat să fugă din ţară. Vîntu susţine că această campanie are rolul de a pune presiune pe judecătorii de la ICCJ, pentru a-l condamna: "Mă veţi condamna, dar nu o veţi face pentru că am încălcat vreo lege, ci pentru că aşa trebuie".

Vîntu a fost condamnat, iniţial, la aceeaşi pedeapsă, pe 2 octombrie 2012, de Tribunalul Bucureşti, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.

În acelaşi dosar, şoferul său Alexandru Stoian a fost condamnat la 1 an şi 6 luni cu suspendare, iar omul de afaceri Octavian Turcan a primit un an de închisoare cu suspendare. Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, ajungând la instanţa supremă, în faza de recurs.

Potrivit rechizitorului, în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa două tranşede bani, de 50.000 de euro şi 20.000 de euro.

Procurorii susţin că Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile concrete de transfer menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi a persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro ar fi fost făcut prin intermediul omului de afaceri Octavian Turcan.

De asemenea, pe 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o altă tranşă, de 20.000 de euro, sumă ce urma să fie folosită pentru plata diferitelor servicii de Nicolae Popa, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, după ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vîntu şi Alexandru Stoian ar fi încercat să îngreuneze extrădarea lui Popa în ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb