DOSARUL ICA Sechestru pe bunurile lui Voiculescu de la Grivco

E.D.
Anticorupţie / 1 iulie 2014

Sechestru pe bunurile lui Voiculescu de la Grivco

Actualizare 18:10 Avocatul Gheorghiţă Mateuţ, nemulţumit de procedură

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a dat de înţeles că înfăţişarea ce a avut loc astăzi ar fi avut vicii de procedură, sugerând că nu ar fi fost respectat principiul contradictorialităţii, care, potrivit avocatului, "pretinde ca orice măsură pe care o dispune o instanţă în cadrul unei şedinţe de judecată să fie pusă în prealabil în discuţia procurorului şi a curţii de judecată".

Domnia sa a declarat, întrebat cum comentează mersul înfăţişării de astăzi: "Vreau doar să lecturaţi Codul de Procedură Penală şi să faceţi o comparaţie între dispoziţiile legale şi măsurile luate. Şi Regulamentul de Ordine Interioară al Instanţelor. Dacă mă întrebaţi, principiul contradictorialităţii (care este unul dintre principiile directoare ale procesului penal de pretutindeni şi care este şi o condiţie indispensabilă a unui proces echitabil) pretinde ca orice măsură pe care o dispune o instanţă în cadrul unei şedinţe de judecată să fie pusă în prealabil în discuţia procurorului şi a curţii de judecată".

Avocatul s-a arătat optimist cu privire la rezultatul procesului: "Sigur. Gândim pozitiv. Trebuie să rămânem optimişti până la capăt, indiferent de comportamentul pe parcurs. Importantă este finalitatea".

Chestionat dacă surorile Camelia şi Corina Voiculescu vor veni în instanţă, să conteste măsura asiguratorie, Gheorghiţă Mateuţ a replicat: "Nu ştiu. Probabil că da".

"Important este ca instanţa să rămână echilibrată, să nu se aplece la reacţiile care au apărut în media în legătură cu acest caz şi să judece acest apel într-un mod care să garanteze independenţa justiţiei", a conchis Mateuţ.

---

Actualizare 17:43 Voiculescu, despre amânare: "E bine, e bine"

La ieşirea din CAB, întrebat cum apreciază amânarea de astăzi, Dan Voiculescu a răspuns doar: "E bine. E bine, e bine", apoi s-a urcat în automobil şi a părăsit sediul instanţei.

Procesul a fost amânat pe 7 iulie, pentru a putea fi audiaţi şi alţi inculpaţi care vor dori să dea declaraţii.

---

Actualizare 17:05 Termenul final, stabilit pentru 7 iulie

Ultimul termen în dosarul ICA a fost stabilit de judecători pentru data de 7 iulie, inculpat în dosar fiind şi Dan Voiculescu. Avocatul lui Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a declarat că nu ştie dacă măsura sechestrului asigurator vizează Grupul Grivco sau televiziunile Antena 1 şi Antena 3.

"Nu ştiu. Vom vedea în încheiere. Nici eu nu am înţeles", a spus Mateuţ, întrebat despre sechestru.

-------

Instanţa a stabilit să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acţiuni şi terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina şi Camelia Voiculescu, potrivit surselor din presă. Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren din strada Gârlei, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

De asemenea, completul de judecată format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, care judecă de azi dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a extins sechestrul asigurător şi pe mai multe bunuri ale celorlalte persoane acuzate în această cauză.

GRIVCO (Grupul Industrial Voiculescu şi Compania) este un grup de companii din România, înfiinţat în 1991, deţinut de familia lui Dan Voiculescu. Estimat la peste 350 milioane de dolari, holdingul este format din peste 20 de companii cu profiluri diferite: media, comerţ, bănci, finanţe, servicii, producţie, agricultură.

Din 2001, anul în care Partidul Conservator şi liderul acestuia, Dan Voiculescu, a intrat la guvernare, holdingul este condus de Camelia Voiculescu. În 2005, Voiculescu, fondatorul Grupului Media Intact se retrage din afaceri, dedicându-se vieţii politice şi cedând întreaga sa avere celor două fiice ale sale, Camelia şi Corina.

După cedarea conducerii holdingului către fiica sa, Dan Voiculescu a rămas acţionar majoritar al holdingului GRIVCO.

Grupul GRIVCO este prezent şi pe pieţele internaţionale, având reprezentanţe în Cairo, Istanbul, Moscova, Belgrad, Beijing, Beirut.

Cea mai cunoscută companie a grupului de firme este Trustul Intact, care include posturile de televiziune Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV, ziarele Jurnalul Naţional, Gazeta Sporturilor, Săptămâna Financiară şi Top Gear, posturile de radio Romantic FM şi News FM. Grupul GRIVCO mai deţine şi compania energetică Grivco Energy, implicată în anul 2006 în scandalul energiei furnizate de complexurile Rovinari si Turceni. Contractele oneroase încheiate în perioada noiembrie - decembrie 2005 le-au produs celor două complexuri energetice o pagubă de 15,7 milioane lei. De aceste contracte preferenţiale au beneficiat şapte firme care au cumpărat energie în bandă (non stop) la preţuri care erau sub costurile de producţie ale celor două termocentrale.

Dan Voiculescu aşteaptă într-o cafenea sentinţa din cadrul procesului.

-------

Actualizare 16:06 Şedinţa a fost suspendată 5 minute

Şedinţa CAB a fost suspendată, în urmă cu puţin timp, pentru 5 minute. Surse judiciare au declarat pentru ziarul BURSA că măsura sechestrului vizează şi 7 mii de acţiuni la Antena 3, care ar face parte din actul de donaţie către Camelia Voiculescu, una dintre fiicele magnatului.

Aceleaşi surse au precizat că procurorii cer revocarea donaţiei către fiica omului de afaceri.

---

Actualizare 15:49 CAB a pus sechestru pe o parte din averea lui Dan Voiculescu

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis instituirea sechestrului pe o parte dintre bunurile lui Dan Voiculescu, scriu surse din presă.

Avocaţii lui Voiculescu resping completul de judecată. În dosarul ICA, astăzi este primul termen cu noii judecători, Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.

În plus, magistraţii au extins măsura sechestrului asigurator asupra unor bunuri donate de Dan Voiculescu fiicei sale, Corina. Astfel, a fost pus sechestru pe 36 hectare de teren din strada Gârlei, precum şi pe acţiuni Grivco în valoare de 2 milioane lei.

---

Curtea de Apel Bucureşti va judeca astăzi un nou termen în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în care Dan Voiculescu este acuzat de corupţie.

Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care unul dintre inculpaţi este Dan Voiculescu, a fost repartizat unui nou complet de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea. Repartizarea dosarului la un alt complet a fost necesară după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar celălalt membru, Florică Duţă, s-a pensionat.

Fondatorul PC, dar şi al trustului media Intact a fost trimis în judecată pentru fraudarea privatizării Institutului de Chimie Alimentară provocând statului român o pagubă de 60 milioane euro.

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb