Dosarul megacorupţiei din ministere alimentează lupta politică

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 14 iulie 2014

Dosarul megacorupţiei din ministere alimentează lupta politică

Actualizare 09:00 Şeful SGG, Ion Moraru, a venit la DNA

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Ion Moraru, a venit la DNA, astăzi, pentru a depune unele documentele care au legătură cu ancheta deschisă de procurori în cazul mai multor contracte păguboase încheiate de Guvern, transmit sursele de presă.

Ioan Moraru a fost audiat în acest dosar săptămâna trecută şi a declarat că are doar calitatea de martor.

Deocamdată, procurorii nu au început urmărirea penală pe numele vreunei persoane. Sunt verificate patru contracte încheiate de Guvernele României din ultimii 12 ani, în valoare de 1 miliard de euro.

---

Justiţia şi-a defilat independenţa politică, sub flamura arestării fratelui preşedintelui, însă aglomerarea cazurilor la DNA, într-un moment oportun - înaintea alegerilor prezidenţiale din toamnă - alimentează lupta politică.

După arestarea fratelui preşedintelui, a devenit greu de afirmat că procurorii ar fi aserviţi politic, chiar premierul Victor Ponta spunând că DNA este mult mai independentă azi, decât în 2012.

Cu toate acestea, există voci care spun că dosarul de corupţie, instrumentat de procurori, care vizează contractele pentru licenţe IT şi contractul cu EADS pentru Securizarea Frontierei de Stat, va fi folosit în lupta politică, existând şanse reduse să se concretizeze în arestări.

Dosarul este spectaculos, nu numai prin faptul că vizează contracte imense, de peste un miliard de euro, ci şi prin numele celebre care se vehiculează că vor fi chemate la audieri.

Avocatul Iulian Urban, care citează surse anticorupţie, a publicat o listă cu miniştrii care urmează să fie chemaţi la DNA: Primul Ministru Adrian Năstase; Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei Adriana Ţicău, secretar de stat; Ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului Eugen Bejinariu [PSD]; Ministrul finanţelor publice - Mihai Nicolae Tănăsescu [PSD]; Prim Ministrul Călin Popescu-Tăriceanu; Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei Karoly Borbely [ UDMR]; Ministrul economiei şi finanţelor - Varujan Vosganian [PNL]; Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei Constantin Teodorescu [PNL], secretar de stat; Prim-Ministrul Emil Boc; Ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale Gabriel Sandu [ PDL]; Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - Cristina Trăilă [PDL]; Ministrul administraţiei şi internelor - Dan Nica [ PSD]; Ministrul finanţelor publice - Gheorghe Gherghina, secretar de stat.

Procurorii DNA au precizat că dosarul a fost deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

Acţiunea Corpului de control al premierului are drept scop să amplifice imaginea de corupţie din cadrul opoziţiei, ne-au declarat surse apropiate situaţiei.

"Cea mai mare problemă a PSD şi a lui Victor Ponta o reprezintă acuzaţiile de corupţie lansate, cu precădere, de PDL şi PMP", ne-au explicat sursele, care au continuat: "În loc să combată aceste acuzaţii, ceea ce este destul de dificil, PSD încearcă să arate în mod public că şi politicienii din aceste partide sunt corupţi, ceea ce face ca mesajul lor să fie lipsit de substanţă".

Unii analişti politici amintesc de faptul că acelaşi corp de control a sesizat de mai multe ori Parchetul cu privire la probleme la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, din perioada când era condus de Elena Udrea.

De altfel, preşedintele PMP a declarat, în luna mai: "Corpul de control al primului ministru s-a transformat în corpul de control al Elenei Udrea".

Sarcastici, adversarii o parafrazează: "Nu, s-a transformat în controlul corpului Elenei Udrea!"

Pare să fie o luptă politică oarbă şi surdă, după principiul "Ba tu, ba tu!", astfel ca acuzaţiile formulate de PDL şi PMP să se întoarcă ca un bumerang.

În acest efort pe care îl face, PSD este dispus să genereze victime colaterale chiar din propria tabără, semnalează sursele, care precizează că, în acest caz, victima este Adrian Năstase, care era premier la momentul încheierii contractului cu EADS. Idee care preia "modelul" băsescian al sacrificării propriului frate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb