DOSARUL MICROSOFT DNA cere aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri

Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 septembrie 2014

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a nouă foşti miniştri

Actualizare 19:45 Blaga:"ACL va vota în Parlament încuviinţarea începerii urmăririi penale în dosarul Microsoft"

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, azi, că parlamentarii ACL vor vota încuviinţarea urmăririi penale a foştilor miniştri vizaţi în dosarul Microsoft, plecând de la ideea foarte clară că, dacă sunt indicii, justiţia trebuie să îşi facă datoria, transmit surse din presă.

"PDL şi ACL - şi mă bucură că, de când s-a constituit această structură politică, avem acelaşi punct de vedere - va vota încuviinţarea urmăririi penale, aşa cum am făcut-o întotdeauna, plecând de la ideea foarte clară că, dacă sunt indicii, justiţia trebuie să îşi facă datoria şi nu va trebui să existe nicio piedică din partea Parlamentului României", a spus Blaga.

De asemenea, Vasile Blaga a precizat că PDL a votat împotriva vacanţei parlamentare pe perioada campaniei electorale.

"Din vacanţă nu poate vota Parlamentul, tocmai de aceea şi din acest punct de vedere nu ar trebui ca Parlamentul să intre în vacanţă parlamentară. După cum sunt zvonurile şi am spus asta şi eu şi Puiu Haşotti, Parlamentul nu are, oricum, cea mai bună imagine. De ce să nu îşi facă datoria parlamentarii şi pe perioada campaniei electorale?", a spus liderul PDL.

Întrebat dacă este vorba despre o eschivă a parlamentarilor pentru a nu vota aceste încuviinţări, Vasile Blaga a răspuns: "Nu îi băgaţi pe toţi în aceeaşi oală, din moment ce repezentanţii opoziţiei în Biroul Permant au votat să nu fie întreruptă activitatea parlamentară".

-------

Actualizare 15:15 Tăriceanu: "Până în acest moment nu am primit nicio solicitare"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu a primit încă nicio solicitare în cazul anchetei care vizează nouă foşti miniştri ai mai multor guverne, transmit surse din presă.

"Până în acest moment, nu am primit nicio solicitare. Nu ştiu nimic. Vreau întâi să văd solicitarea şi apoi mă voi putea pronunţa în cunoştinţă de cauză", a spus Tăriceanu, azi, la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului.

-------

DNA a cerut vineri, aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri, care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul contractelor pentru licenţele Microsoft în şcoli. Miniştrii vizaţi sunt Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Adriana Ţicău. Potrivit unui comunicat DNA, procurorii susţin că s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte". Fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica este acuzat că ar fi primit o parte din suma de 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor off-shore-uri cu titlu de consultanţă aferentă contractului de licenţe Microsoft cu Guvernul, pentru ca acesta să fie încheiat în condiţiile propuse de Fujitsu.

Potrivit Mediafax, vicepreşedintele PSD, Dan Nica, susţine că nu a cerut şi nu a condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui şi că nu a deţinut şi nu deţine societăţi offshore. Potrivit fostului ministru al Comunicaţiilor, contractul din aprilie 2004 nu a fost încheiat de ministerul pe care l-a condus, iar "singura responsabilitate a fost aceea de a centraliza solicitările venite din partea instituţiilor publice beneficiare şi de a le gestiona din punct de vedere tehnic, numeric şi nicidecum din punctul de vedere al preţului".

Domnul Nica a precizat: "Societăţi offshore nu am deţinut şi nu deţin nici direct, nici indirect. Nu am cerut şi nu am condiţionat primirea de bani sau alte foloase din partea nimănui. Nu am avut nicio legătură cu intermediarii acestor contracte, fiind de notorietate adversitatea mea faţă de aceştia din 2000 şi până în prezent. Nu am crezut şi nu cred în necesitatea existenţei intermediarilor în relaţia cu un monopol. Eu am oprit procesul de închiriere a acestor licenţe în 2012 pentru că am considerat incorectă plata în continuare după 9 ani a chiriei pentru produse depăşite tehnic; ştiu că destui au fost supăraţi din cauza acestei decizii".

Fostul premier Emil Boc a declarat, sâmbătă, că nu are "nicio tangenţă" cu dosarul instrumentat de DNA cu privire la contractele cu Microsoft, care vizează nouă foşti miniştri, că nu a fost citat de procurori şi că nu are "ştiinţă" de vreo încălcare a legii în acest caz. Întrebat dacă a fost citat la DNA în acest dosar, după ce mai mulţi policieni au remarcat că mai mulţi miniştri din guvernele BOC sunt acuzaţi de corupţie, fostul premier a răspuns negativ: "Nu am avut nicio tangenţă cu acest subiect".

Adriana Ţicău, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, a respins ieri acuzaţiile aduse de DNA, precizând, pentru Agerpres: "Niciodată nu am primit şi nu am pretins de la nimeni mită, nu am spălat bani şi nu am făcut trafic de influenţă. Nu am companii sau fundaţii, nu am afaceri, nu deţin conturi sau societăţi offshore. Întotdeauna am fost un om corect, muncitor şi de bună credinţă".

Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu susţine că nu a ştiut şi nu i-au fost comunicate faptele de care este acuzată de DNA şi că poate să dea socoteală pentru lucrurile pe care a încercat să le facă pentru sistemul de învăţământ şi pentru deciziile sale. Domnia sa a mai declarat că i se pare că sunt absolut înfiorător de grave asemenea acuzaţii la adresa sa şi că nu a cerut niciodată şi nu a luat de la nimeni niciun ban.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb