DOSARUL MITEI DE LA MINISTERUL AGRICULTURII: Secretarul de stat Nagy Tamas şi secretarul general Virgil Găman au fost arestaţi

Anticorupţie / 10 ianuarie 2015

Secretarul de stat Nagy Tamas şi secretarul general Virgil Găman au fost arestaţi

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, reţinuţi joi în dosarul mitei prin contracte fictive, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, potrivit unei decizii luate vineri de instanţa supremă.

Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă în cazul celorlaţi doi reţinuţi din acest dosar - Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratorii unor firme prin care Nagy şi Găman ar fi primit mită.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată tot la instanţa supremă.

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas şi secretarul general al instituţiei, Virgil Găman, au fost reţinuţi, joi seară, în dosarul mitei prin contracte fictive, fiind acuzaţi că au primit aproape 177.000 de lei, prin intermediul unor firme, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Nagy şi Găman sunt urmăriţi penal pentru luare de mită şi instigare la uz de fals, la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la spălare de bani, a precizat DNA.

Alături de ei au fost reţinuţi Claudiu Vasilescu şi Haller Zoltan-Jozsef, administratori unor firme prin care Nagy şi Găman au primit mită. Vasilescu şi Haller sunt urmăriţi penal pentru complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi europarlamentarul Constantin Rebega, care a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticorupţie.

DNA a precizat că Rebega este acuzat de: folosire a influenţei ori a autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial; instigare la spălare de bani; instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată; instigare la uz de fals.

Potrivit anchetatorilor, în octombrie 2014, cu ocazia organizării târgului Indagra, Virgil Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), şi Nagy Peter Tamas, pe atunci secretar de stat în cadrul MADR, au cerut de la persoane din conducerea firmei organizatoare (Romexpo) suma de 40.000 de euro. Această sumă de bani, ce reprezenta o parte din valoarea de 414.160 de euro a contractului încheiat între Romexpo, în calitate de prestator, şi MADR, în calitate de beneficiar, urma să fie virată către cei doi prin intermediul unei firme agreate de aceştia.

"Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat inculpaţilor Găman Virgil-Laurenţiu şi Nagy Peter Tamas faptul că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competenţele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei. Astfel, în data de 11 decembrie 2014, cei doi inculpaţi, reprezentanţi ai Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, au primit prin intermediul firmelor administrate de inculpaţii Vasilescu Claudiu, Haller Zoltan-Jozsef şi o altă persoană, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit inculpatului Nagy Peter Tamas, iar restul inculpatului Găman Virgil-Laurenţiu", mai susţin procurorii anticorupţie.

Pentru a ascunde mita, Virgil Găman şi Nagy Peter Tamas i-ar fi determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către Romexpo, mai spun anchetatorii.

În acest dosar, procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la Ministerul Agriculturii şi la mai multe firme şi persoane.

Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că el nu a fost chemat la DNA şi că, de fapt, nu a fost citat niciodată la acest parchet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb