Actualizare 22:05
Curtea Supremă a decis astăzi să înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu controlul judiciar în dosarul în care sunt vizaţi omul de afaceri Viorel Hrebenciuc şi fiul său Andrei Hrebenciuc.
De asemenea, aceeaşi măsură a fost impusă şi pentru Gheorghe Paltin Turza, Dan Bengescu şi Lorand Andrad Ordog, iar pentru ceilalţi inculpaţi din dosar instanţa a menţinut controlul judiciar.
(E.D.)
---
DNA a cerut marţi judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în cadrul procesului privind retrocedările ilegale de păduri, înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar pentru Viorel şi Andrei Hrebenciuc.
Aceeaşi cerere a fost făcută şi pentru fostul deputat Ioan Adam, pentru Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu.
Solicitarea DNA vine după ce Curtea Constituţională a decis pe 7 mai că măsura arestului la domiciliu în timpul judecătorii dosarelor în instanţă este neconstituţională, deoarece nu se prevede un termen maxim.
La termenul de marţi al procesului, Ioan Adam a depus o cerere prin care solicită să fie judecat prin procedura simplificată, el recunoscându-şi practic faptele de care este acuzat în acest dosar.
Tot acum, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu a cerut voie instanţei să i se permită să plece din ţară, în perioada 28 iunie - 5 iulie, pentru a participa la un congres de drept sportiv la Haga.
De asemenea, Chiuariu a spus că doreşte să îşi petreacă în străinătate concediul, el achiziţionând deja bilete la un festival de teatru de la Edinburgh.
Instanţa a rămas în pronunţare pe cererile DNA, iar următorul termen pe fond al dosarului a fost stabilit pentru 16 septembrie, când va fi citit rechizitoriul în sala de judecată.
Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată în ianuarie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă (3 infracţiuni).
De asemenea, au fost trimişi în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soţia deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Braşov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuţi, judeţul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).
Acuzaţiile se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva.