"DOSARUL TRANSFERURILOR" Martorii sunt audiaţi la cinci ani de la startul procesului!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 5 noiembrie 2013

Martorii sunt audiaţi la cinci ani de la startul procesului!

Magistraţii Curţii de Apel au început audierile în celebrul "Dosar al Transferurilor". Pentru un observator din exterior al fenomenului situaţia poate părea cel puţin strănie, în condiţiile în care dosarul este pe rol de 5 ani şi în el s-au dictat deja două sancţiuni total opuse, achitări în serie la Tribunalul Bucureşti urmate de sentinţe cu ani grei de puşcărie la Curtea de Apel. Sistemul care permite astfel de situaţii, în care lucrurile sunt amânate la nesfârşit, pare a fi unul nefuncţional. Trebuie făcută o precizare importantă, după intrarea în vigoare a noului Cod Penal şi a celui de procedură penală, care va avea loc în februarie 2014, pedeapsa pentru înşelăciune se va micşora, urmând să se încadreze în limitele de la unu la cinci ani, ceea ce va duce şi la micşorarea termenului de prescripţie a acestei infracţiuni, lucru de care ar putea beneficia şi cei opt inculpaţi.

"Dosarul Transferurilor" a fost demarat în 2008. La prima instanţă a avut 42 de termene şi trei amânări ale pronunţării, după care situaţia s-a repetat între timp şi la Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ultima instanţă decizând să întoarcă întreg dosarul. Odată întors din drum, dosarul a reintrat pe calea amânărilor în serie, motivele fiind dintre cele mai diverse, de la absenţa avocaţilor apărării la lipsa cărţilor de identitate ale inculpaţilor. Discrepanţa dintre ceea ce au cerut procurorii şi ceea ce s-a dictat la Tribunalul Bucureşti a fost uluitoare. Procurorii au cerut pedepse cumulate de 110 de ani pentru cei opt oameni de fotbal implicaţi în acest dosar (între 10 şi 20 ani pentru fiecare), iar instanţa a decis că nu sunt probe suficiente şi a achitat pe absolut toată lumea, fiind ridicat şi sechestrul de pe bunurile acestora. Ulterior, Curtea de Apel a dat peste cap pur şi simplu "Dosarul Transferurilor". Ani grei de puşcărie au fost dictaţi pentru cei 8 oameni de fotbal implicaţi în această cauză, provocând un adevărat cutremur într-o lume care părea de neatins. Ioan Becali a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, Cristi Borcea 7 ani de închisoare, Victor Becali 7 ani, George Copos 5 ani, Mihai Stoica 4 ani, toţi cu executare. Gigi Neţoiu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gică Popescu şi Jean Pădureanu. Acum instanţa a constatat că sunt destui martori care au ceva de spus în această speţă.

Avocaţii lui George Copos, Gheorghe Neţoiu, Jean Pădureanu, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor Becali, Ioan Becali şi Gheorghe Popescu au depus o serie de probe cu înscrisuri, şi au solicitat efectuarea de expertize financiar-contabile, chemând mai mulţi martori în vederea audierii. Pentru şedinţa de ieri au fost programaţi la audieri Sică Puşcoci (fostul impresar), Cosmin Contra (antrenor Petrolul Ploieşti), Dinu Gheorghe (preşedinte Astra Giurgiu), Nicolae Badea, Ion Ionică şi Gheorghe Pecheanu, toţi foşti membri în Consiliul Director al FC Dinamo în 2003. Dinu Gheorghe şi Ion Ionică au oferit mai multe declaraţii legate de transferurile lui Cristian Dulca şi Florin Cernat. Următorul termen a fost fixat pentru data de 11 noiembrie.

În octombrie 2008, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe: George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Victor Becali, Giovanni Becali, Gigi Neţoiu şi Cristi Borcea pentru modul cum au acţionat în 12 transferuri de jucători. DNA susţinea că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal (Dinamo Bucureşti, Gloria Bistriţa, Rapid Bucureşti şi Oţelul Galaţi), o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore. Este vorba despre transferurile jucătorilor Cristian Dulca - realizat în ianuarie 1999, de la Rapid Bucureşti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers, realizat în martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat în iunie 1999, Ionel Ganea - de Gloria Bistriţa la VfB.Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucureşti (împrumutat la F.C. Argeş Dacia Piteşti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat în ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucureşti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sânmărtean - din august 2003, de la Gloria Bistriţa la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucureşti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucureşti la Guoan Beijing, în Republica Populară Chineză, realizat în luna iunie 2004 şi Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucureşti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb