Două staţii de epurare biologice cu stuf, inaugurate în Maramureş

Andrei Stan
Fonduri Europene / 8 octombrie 2015

Două staţii de epurare biologice (cu pat de stuf) urmau să fie inaugurate astăzi în localităţile Vadu Izei şi Mara din judeţul Maramureş, în cadrul proiectului "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România", transmite un comunicat de presă trimis redacţiei.

Proiectul este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway, organizaţie care, prin programul Green Industry Innovation Romania, a pus la dispoziţie fonduri pentru realizarea mai multor obiective privind ecologia în agroturismul din România. Sistemul norvegian de management a apelor reziduale ce foloseşte filtre cu pat de stuf va fi "unic" în ţara noastră, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), se arată în comunicat.

Promotorul proiectului "Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România" este Fundaţia Heifer Project pentru România având ca parteneri NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh) şi Fundaţia OVR "Agro-Tur-Art", Vadu Izei - Maramureş.

Proiectul propune ecologizarea agroturismului pe diferite nivele de intervenţie urmărind realizarea următoarelor obiective:

- construirea a două sisteme pentru tratarea biologică a apelor reziduale, prin filtre biologice (cu pat de stuf) pentru facilităţi agroturistice şi gospodării învecinate;

- ecologizarea sistemului de gestionare a deşeurilor pentru gospodării agricole, prin construirea de modele practice de colectare selectiva si compostare a deseurilor biodegradabile: construirea a 50 de ladite pentru compost organic;

- prevenirea contaminarii panzei freatice prin construirea a zece platforme de depozitare a gunoiului de grajd;

- crearea şi distribuirea în zonele turistice rurale, a ghidului celor mai bune practici de ecologizare a sistemelor de tratare a apelor reziduale, a compostului organic, a sistemelor de stocare a gunoiului de grajd.

Staţiile de epurare cu stuf care urmau să fie inaugurate în localităţile Vadu Izei şi Mara au ca principali beneficiari pensiunile "Casa Borlean" (Vadu Iezei) şi "Pintea Haiducul" (Mara). Pentru ambele locaţii s-a avut în vedere un număr de 30 de persoane per locaţie şi un volum maxim de ape uzate zilnic de 4,68 mc per locaţie.

"Poluarea reprezintă una dintre cele mai mari provocări de mediu din ţară. Particularizând, sistemul de management al apelor reziduale din România, în special în zonele rurale, se caracterizează prin protecţia insuficientă a resurselor de apă. Un procent foarte mic al populaţiei rurale este conectat la sistemele de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere. De asemenea, platformele impermeabile pentru gunoiul de grajd sunt rare", a declarat Ovidiu Spînu, director Heifer România.

Volumul apelor reziduale evacuate în ultimii ani a fost de peste 4.000 milioane mc/ an, din care aproape 65% trebuie să fie tratate. Din volumul total de ape reziduale care trebuie purificate, aproximativ 21 % sunt suficient tratate, în timp ce restul de 79% al apelor reziduale în totalitate netratate sau insuficient tratate au fost evacuate în receptorii naturali. Acest lucru se datorează în principal lipsei facilităţilor de tratare sau insuficienţa lor din întreaga ţară.

"Această problemă este abordată prin proiectul «Dezvoltarea unor tehnici ecologice pentru agroturismul din România». Punerea în aplicare a unor astfel de sisteme va preveni contaminarea pânzei freatice şi poate duce la utilizarea mai eficientă a gunoiului ca îngrăşământ. Consider că este o iniţiativă extrem de importantă pentru dezvoltarea durabilă în România şi îmi doresc să fim un exemplu de bune practici în acest sens", a adăugat Ovidiu Spânu.

Sistemul norvegian de management a apelor reziduale folosind filtre cu pat de stuf va fi "unic" în ţara noastră, fiind dezvoltat cu sprijinul NIBIO ( Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), subliniază comunicatul. Pe termen scurt se va realiza îmbunătăţirea sistemului de management al apelor reziduale şi gestionarea deşeurilor domestice în zona ţintă iar pe termen lung se va urmări îmbunătăţirea sistemului de management al apelor reziduale şi gestionarea deşeurilor domestice în alte zone turistice rurale din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb