Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, le-a cerut vineri liderilor ţărilor din zona euro să "facă un efort comun" pentru a evita o reintrare în criză şi a avertizat că nu se pot limita la a aştepta efectul politicilor întreprinse de alţii, informează agenţia EFE.
În cadrul Reuniunii şefilor de Stat şi de Guvern din zona euro, ce a avut loc vineri, la Bruxelles, Draghi a reamintit că partenerii din zona euro se află într-un "punct critic", cu o notabilă încetinire a economiei şi o inflaţie scăzută persistentă, potrivit unor surse din BCE.
Preşedintele BCE nu a menţionat posibilitatea ca zona euro să intre în deflaţie, au precizat sursele citate.
Draghi a subliniat că cele 18 state membre trebuie să facă "un efort comun" şi să se pună de acord asupra unor politici concrete în cadrul dezbaterilor, care au loc de luni de zile, privind necesitatea continuării reformelor şi stimulării investiţiilor.
"Nu este momentul să-i întrebaţi pe alţii ce pot face pentru voi", ci de a face "un efort comun", le-a spus Draghi liderilor prezenţi.
În diferite ocazii, BCE a avertizat statele membre că nu se pot limita la a aştepta efectele politicilor monetare expansive demarate de Banca Centrală Europeană, şi că acestea trebuie combinate cu reforme structurale, pentru a stimula creşterea.
Preşedintele BCE a insistat asupra acestui subiect şi a cerut să se menţină reformele, semnalând totodată că acele ţări care trebuie să-şi reducă deficitul public, pentru a-l aduce sub limita europeană de 3% din PIB, ca de exemplu Franţa, să continue să depună eforturi în acest sens.
De asemenea, a transmis un mesaj acelor ţări care au "spaţiu fiscal", să demareze politici de stimulare a cererii şi a dat asigurări că "trebuie să ia serios în considerare" adoptarea unor măsuri în acest sens.
Draghi le-a mai cerut membrilor zonei euro ca, înaintea Reuniunii liderilor europeni din decembrie, să pregătească un calendar mai detaliat privind aplicarea reformelor.
1. tratament
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 25.10.2014, 08:28)
Europa si nu numai sufera de tumoare maligna, iar Draghi si acolitii lui o trateaza cu antiinflamatoare. "Organul" finaciar-bancar bolnav, pentru ca nu poate fi extirpat, ar trbui tratat cu chimioterapie sau radioterapie pana nu contamineaza intreg "organismul"...
1.1. ne-am adunat ca sa nu ne rasfiram :-) (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 25.10.2014, 13:36)
proprietatea privata este in ansamblul ei intangibila atata timp cat nu exista supus semnului intrebarii ca aceasta sa fie micsorata de propriile decizii investitionale :-)
2. propunere solutie criza
(mesaj trimis de Salomeea în data de 25.10.2014, 16:37)
un nou sistem bancar cu doi poli şi
suveranitatea monetară a BCE
” apare ca fiind cadrul ideal pentru soluţia problemei creaţiei monetare, dacă se retrage puterea băncilor.
polul „băncilor de afaceri private” – BAP,
care ar continua să speculeze, dar pe riscul lor, şi
să dea credite, dar numai din fondurile proprii sau cu 100% acoperire în depozite.
Ele nu ar mai participa la creaţia monetară şi dacă nu mai finanţează economia, nu-i nicio problemă.
polul „băncilor de depozit publice” – BDP -
care ar gira economiile publicului, fără a putea specula.
Ele ar păstra încadrarea creditelor şi puterea de a crea monedă, dar în cadrul statului.
Ele au nobila sarcină de a finanţa economia, după modelul băncii naţionale de investiţii – BNI.