Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat ieri, la Parlament, referitor la vacantarea postului lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, că îşi asumă pentru toată lumea "scăparea" că această chestiune nu a fost trecută pe ordinea de zi a plenului reunit, urmând să se clarifice, cât mai repede, această chestiune.
Întrebat despre vacantarea postului lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, Dragnea a spus că această problemă a fost trecută pe ordinea de zi a plenului reunit din această dimineaţă şi s-a rezolvat.
"Împreună cu Tăriceanu am hotărât zilele trecute să facem o evidenţă a tuturor restanţelor din BPR care trebuie să intre în plen. Am descoperit şi acest lucru, recunosc că eu nu ştiam că este vacantat, am introdus pe ordinea de zi şi s-a vacantat", a răspuns preşedintele Camerei Deputaţilor.
La remarca jurnaliştilor, care i-au spus că nu s-a vacantat postul, liderul PSD a spus că "îşi asumă" această "scăpare".
"Acum îmi dau seama că ce s-a decis la BPR de ieri (marţi - n.r.) nu a fost pe ordinea de zi azi şi îmi asum eu această scăpare. Îmi asum pentru toată lumea. O să încerc să aflu de la Secretariatul General ce s-a întâmplat de aseară până azi", a completat Dragnea, potrivit News.ro.
De asemenea, întrebat dacă se poate ajunge la blocaj în privinţa viitorului şef al SIE, Liviu Dragnea şi-a exprimat speranţa că nu se va întâmpla aşa ceva.
"Eu sper să nu ajungem la blocaj. În situaţii de genul ăsta, cred că aşa se lucrează în toate ţările civilizate, cine trebuie să facă o propunere trebuie să aibă o discuţie cu cei care aprobă, ca să nu jucăm tenis", a completat Liviu Dragnea.
Întrebat în continuare dacă este posibil ca noua majoritate să vină cu o contrapropunere, liderul PSD a afirmat: "Nu ştiu, cred că preşedintele trebuie să iniţieze o astfel de discuţie şi, dacă iniţiază, sigur că discutăm. E preşedintele României şi de acolo trebuie să vină şi iniţiativa, şi locul şi modalitatea".
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, marţi, că speră că preşedintele Klaus Iohannis va desemna un nou şef al SIE "într-un termen rezonabil" şi doreşte ca numele să vină în urma unei negocieri, pentru ca numele să nu fie aflat "din plic".
Birourile Permanente reunite ale Parlamentului au luat act de de vacantarea postului de director al SIE şi urma ca un proiect de hotărâre similar să fie pus pe agenda şedinţei plenului reunit.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, în septembrie 2016, că, cel mai probabil, va propune un nou director SIE după alegerile parlamentare, comentând ironic că nu vrea să încarce agenda Legislativului, care trebuia să se ocupe de o campanie electorală curată şi de găsirea unor candidaţi "fără dosare penale".
Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat, în septembrie, de la conducerea SIE. Interimar, conducerea SIE este asigurată de Silviu Predoiu.
În 24 iunie 2015, preşedintele Iohannis l-a desemnat pe Ungureanu pentru un nou mandat la conducerea SIE, acesta fiind numit prin votul Parlamentului din 30 iunie 2015.
Mihai Răzvan Ungureanu a mai fost şef al SIE în perioada decembrie 2007 - februarie 2012.
• Componenţa Comisiei de control al SIE, votată de plenul reunit
Componenţa Comisiei de control al Serviciului de Informaţii Externe a fost votată ieri, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului, deputatul PSD Mihai Weber fiind ales preşedinte, în timp ce funcţia de vicepreşedinte a revenit liberalului Sorin Răzvan Hrişcă.
Mihai Weber a fost ales în funcţia de preşedinte cu 326 voturi "pentru" şi 9 voturi "împotrivă", Sorin Răzvan Prişcă - 326 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă" pentrul postul de vicepreşedinte, în timp ce Marius Surgent (ALDE) a fost ales secretar cu 326 voturi "pentru" şi 9 "împotrivă".
PSD i-a propus în Comisia de control al SIE pe deputatul Mihai Weber (preşedinte) şi senatorul Şerban Nicolae, PNL pe deputatul Sorin Răzvan Prişcă, iar USR pe senatorul Nicu Fălcoi.
De asemenea, deputatul Marius Surgent a fost propunerea ALDE pentru Comisia de control al SIE. Deputaţii şi senatorii au votat secret, cu buletine de vot.