Actualizare 19:21
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii nu vor susţine proiectul de lege privind prevenţia în sănătate şi le-a recomandat parlamentarilor partidului care au semnat să îşi retragă susţinerea, transmit surse din presă.
"PSD nu va susţine această lege şi le recomand colegilor mei deputaţi, care au semnat acest proiect legislativ, ca, în mod politic, să îşi retragă semnăturile de pe această iniţiativă. Vorbesc despre intenţia de a modifica legislaţia în aşa fel încât oamenii care nu participă la campania de vaccinare să fie obligaţi să-şi plătească tratamentul. Mie mi se pare ceva îngrozitor, ceva care nu putea să se nască decât în minţile unor oameni care nu au niciun fel de aplecare către cetăţeni, către suferinţă. Dincolo de concept, nu poţi să te gândeşti că un om trebuie să fie pedepsit financiar pentru că nu a participat la o campanie de prevenţie. Trebuie să te gândeşti ca această campanie de prevenţie, care de fapt este educaţie pentru sănătate, să fie din ce în ce mai eficientă", a spus Dragnea astăzi la Palatul Parlamentului.
Acesta a subliniat că social-democraţii nu sunt de acord nici cu înfiinţarea unei agenţii care să se ocupe de prevenţie, aşa cum prevede proiectul de act normativ.
"Nu suntem de acord nici cu înfiinţarea acelei agenţii, o nouă structură care va deveni iar consumatoare de bani publici, în condiţiile în care în sănătate trebuie să fie continuate programele de investiţii, trebuie să continue creşterea de salarii din sistem pe care am început-o noi anul trecut", a afirmat liderul PSD.
(S.A.)
----------
• GORGHIU, DESPRE PROIECTUL PRIVIND PREVENŢIA: "Nimeni nu o să aplice o lege dacă nu ai sistemul pregătit"
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat astăzi că sistemul sanitar nu este pregătit pentru legea prevenţiei, însă a arătat că acest proiect nu este de imediată aplicare şi că va fi îmbunătăţit, transmit surse din presă.
"Vor fi aduse îmbunătăţiri, prevederile legii sunt eminamente pozitive, indiferent ce îmi va spune mie PSD, dl Zgonea care are insomnii şi scrie pe Facebook despre ce au semnat colegii domniei sale sau eu sau altcineva.(...) Să nu-mi spuneţi că în România cineva nu acceptă ideea unor analize gratuite făcute pentru prevenţia unor boli. Acum dacă vă faceţi aceste analize plătiţi o grămadă de bani", a afirmat liderul PNL, la Parlament.
Gorghiu a arătat că legea prevenţiei nu este de imediată aplicare.
"Nimeni nu o să aplice o lege dacă nu ai sistemul pregătit, dar sunt convinsă că şi dumneavoastră gândiţi la fel ca mine - de undeva trebuie făcută reforma sistemului sanitar şi gândită o lege a prevenţiei, inclusiv în România. Da, probleme în mediul rural sunt. Dar nimeni nu va pune în aplicare o lege fără a fi pregătit sistemul. Asta nu înseamnă că ar trebui să mai existe disponibilitate din partea statului român să amâne la infinit pregătirea acestui sistem. Ce ziceţi dacă o parte din banii daţi mită de PSD prin Fondul de rezervă aflat la dispoziţia prim-ministrului, miliardele alea de lei care s-au dus ca mită către primari pentru a-l vota pe Ponta în alegerile electorale, nu s-ar fi dus acolo şi s-ar fi dus către prevenţia în sănătate", a explicat liderul PNL.
Ea a subliniat că sistemul sanitar nu este pregătit pentru legea prevenţiei, dar trebuie să existe un moment de pornire.
"Pe mine mă intrigă cei care plâng astăzi pe umărul unora care nu ar putea să-şi plătească o analiză, dar în acelaşi timp îşi dau pensii speciale, cum este cazul PSD.(...) Sistemul sanitar nu este astăzi pregătit pentru a asemenea lege. Este în dezbatere publică şi sistemul trebuie să înceapă la un moment dat să fie pregătit. Nu putem să ne aolim de dimineaţă până seara cât de şubred este sistemul sanitar din România, cât de prost pregătit este, cum mor românii în spitale cu zile, cum se întâmplă să intri cu o boală şi să ieşi cu cinci, dar să nu facem nimic. Vorbim de prevenţie. Prevenţia în orice stat european este un lucru care se întâmplă. Costă mult mai puţin să previi o boală decât să vindeci acea boală şi este un lucru normal care va trebui gândit în timp, etapizat şi în România'', a spus aceasta.
Gorghiu a arătat că iniţiativa este semnată de peste 120 de parlamentari din PNL, PSD, UDMR şi din grupul minorităţilor şi că în fiecare zi de joi vor avea loc dezbateri cu asociaţiile pacienţilor şi ale medicilor la Senat şi la Camera Deputaţilor.
Liderul PNL a precizat că este o dezinformare faptul că se va plăti tratamentul dacă nu se vor face analize înainte.
"Una este un exemplu din expunerea de motive unde a fost prins un exemplu poate nefericit şi alta este textul legii, dar am discutat cu colegii mei, am discutat cu medici şi cu asociaţiile care au fost suport la elaborarea legii şi vă spun un lucru: dacă în urma dezbaterilor va reieşi că nu este cazul să introducem niciun fel de sancţiune evident că aşa va fi. Toată lumea s-a concentrat pe un exemplu din expunerea de motive care nu reprezintă nimic ca valoare juridică faţă de legea in integrum care înseamnă un mare pas înainte", a afirmat copreşedintele PNL.
Alina Gorghiu a punctat că legea se va îmbunătăţi categoric, în funcţie de amendamente.
Întrebată dacă se va modifica articolul privind sancţiunile, liderul PNL a răspuns că nu are niciun fel de prejudecată cu privire la articolele care trebuie sau nu îmbunătăţite.
"Absolut orice fel de opinie care îmbunătăţeşte legea categoric va fi luata în considerare", a mai declarat Gorghiu.