Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, a transmis printr-o postare publicată pe Facebook că Ştefan Vuza ar merita titlul "Personaliltatea anului 2021 în economie".
De asemenea, acesta a precizat că inflaţia a pierdut titlul de "personalitatea anului în economie".
"Până în urma cu o lună alesesem să scriu fără urmă de îndoială că inflaţia este personalitatea anului în economie, pentru că a schimbat afacerile şi vieţile noastre. Angajator sau angajat, nimeni nu a rămas fără răni adânci, pentru că planurile de afaceri s-au făcut plecând de la bugete construite pentru 2021 pe o inflaţie estimată de autorităţi la 2,5% şi terminând anul la (probabil) 9%. Sigur, unii afacerişti s-au bucurat în prima jumatate a anului - cei din utilităţi, alimentaţie, bunuri de larg consum şi construcţii au crescut preţurile cât s-a putut având în vedere revenirea consumului, scumpirile fiind pe alocuri de-a dreptul groteşti. Însă în a doua jumătate a anului toată suflarea din economie devenise îngrijorată pentru că tuturor le crescuseră costurile mai repede decât veniturile iar resursele consumatorilor măcinate de inflaţie ajunseseră la fundul sacului, putând acoperi doar plata utilităţilor. Astfel încat, nimeni nu caştiga la aproape 10% inflaţie şi la spectrul unui 2022 foarte complicat", a afirmat Dragoş Damian.
Potrivit acestuia, la fel de bine personalitatea anului în economie putea fi PNRR-ul.
Chiar dacă luni de zile PNRR a ţinut prima pagină în presă, la o privire atentă, CEO-ul Terapia Cluj a menţionat faptul că:
"Realizezi că sunt de fapt fonduri europene cu nume reinventat care cuprind proiecte de infrastructură ce trebuiau încheiate încă din 2016 şi care vor fi executate pe jumătate din împrumuturi, de muncitori străini şi cu produse importate; echipamentele şi materialele din proiectele din Green Deal, digitalizare şi infrastructură nu se fabrică în România, ele vor fi importate, contribuind la creşterea economică a ţărilor care le trimit către noi."
Domnia sa a precizat că ceva l-a făcut să se răzgândească, însă, pe ultima sută de metri, pentru că prima dată după mulţi ani vedea speranţă şi pasiune în cineva care începe să vorbească despre reclădirea şi unificarea chimiei româneşti şi are ambiţii de regionalizare.
De asemenea, directorul general al companiei Terapia Cluj, a adăugat:'' Nu a mai rămas multa producţie chimică în România. Înainte de 1990 aveam 72 de combinate chimice (nu mai ineficiente decât cele din alte ţări din Europa de Est, care s-au salvat şi internaţionalizat în marea majoritate), un sistem performant de învăţământ şi un sector care aducea circa 35 miliarde Euro, aproape 20% din producţia industrială de atunci. Astăzi, în 2021, mai există doar 14 combinate şi puţin învăţământ de ramură, iar domeniul aduce la buget venituri de sub 3 miliarde Euro generând jumătate din deficitul balanţei comerciale a României. Fabricile din Codlea, Făgăraş, Târnăveni, Slobozia, Dej, Baia-Mare, Victoria, Copşa Mică, Cluj-Napoca, etc., altă dată fala producţiei chimice din Europa, zac acum parţial sau total închise pentru că guvernanţii, înghiţând povestea cu mediul, poluarea şi industria verde au căzut în capcană şi au lăsat chimia în cădere liberă. S-au adoptat iraţional, fără tranziţie, legi ale UE de care alte ţări din Europa de Est nici nu au vrut să audă, am devenit captivi importurilor, am renunţat la suveranitate economică contrar nevoilor noastre strategice şi am rămas fără viziune privind rolul chimiei în dezvoltarea economica''.
Conform acestuia, în ultimele luni s-a vorbit despre galopul la bursă a lui Chimcomplex, Oltchim este pe profit, Rompetrol este o ţintă de achiziţie, se încearcă unificarea combinatelor chimice rămase într-o Companie Română de Chimie.
''Personalitatea din spatele acestor rezultate şi planuri este un om hotărât să redea gloria de odinioară a industriei, chiar dacă vremurile sunt schimbate iar competiţia acerbă. În opinia mea, Ştefan Vuza merită titlul de personalitatea anului în economie pentru că reda industriaşilor - şi în general românilor - speranţa în viitor şi tăria de a nu se da bătuţi la ei în ţară'', a afirmat Dragoş Dămian.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 19.12.2021, 20:54)
Mosule, esti tare! Provii de la firul ierbii si sti care e treaba! Ii inveti pe fraieri cum merg lucrurile! Esti pentru mine in primi trei oameni de busines din Ro. Continua asa, si papgalii din politica vor avea nevoie de tine. Atunci trebuie sa le arati cine-i numarul unu! Succes!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2021, 21:04)
Vuza a profitat la maxim de oportunitatea crizei! Bravo lui ! Pentru România înseamnă ceva fantastic!
Omul Vuza, pentru mine,lasă mult de dorit ! E prea mult preocupat și de scopuri mărunte, cum să nu dea niciodată dividende,cum să mute profitul dintr-o firmă în alta, cum să cumpere acțiuni la propriile firme, cum sa'-i dea acțiuni dnei Vuza,cum sa-i imbarlige pe acționari că vă răscumpăra acțiuni, ba 7 mil,ba 2mil, la preț maxim de 15,apoi de 30,majorări anunțate, nefăcute,reluate...te doare mintea !
Cu astfel de lucruri nu ajungi departe!
Goia e cu 10 clase peste el reușind în zeci de domenii foarte diverse!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.12.2021, 22:17)
Vuza este un escroc care si-a bătut joc de Iasitex si de angajații acestei fabrici. Am înțeles că Vuza a fost ginerele lui Stoica-Caritas. În 1997 a avut 7 milioane dolari (de unde) pentru a cumpăra de la AVAS sau APAPS pachetul de 60 % de la Iasitex. Între timp a rupt zestrea imobiliara a acestei fabrici cu renume în Iași.
Cât despre musiu Damian, are o bila neagra pentru acest comentariu laudativ.
2.2. vuza (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de rasdaq în data de 20.12.2021, 07:34)
Un excroc care isi bate joc de micii actionari, vezi UZC ,ARMT,IASX,CHOB.Am vrut sa subscriu la maj .la chob dar nu accepta decat la peste 1milion de euro.Au subscris membrii familiei ,fara milion,iar chob nu a atras banii,.Un grandoman ..trebuie sa fii aatent la buzunare...
Dl. Damian ar putea cota la bvb TERAPIA, ca tot vorbeste de bvb.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2021, 07:43)
"Fabricile ... zac acum parţial sau total închise pentru că guvernanţii, înghiţând povestea cu mediul, poluarea şi industria verde au căzut în capcană şi au lăsat chimia în cădere liberă."
Daca CEO-ul Terapia a putut sa spuna o asemenea gogomanie atunci sa avem pardon.
Fabricile acestea, la fel ca toata industria Romaniei, au cazut din cu totul si cu totul alte motive, iar ceea ce descrie Dragos Damian sunt motivele pentru care s-a refuzat resuscitarea acestora.
In rest, despre Vuza si Chimcomplex, va invit la nitica rabdare, caci acolo sunt cateva semnale care indica faptul ca treaba are un miros specific si intepator.
Putintica rabdare, domnilor!