Şcoala din ţara noastră are foarte mult de recuperat în ceea ce priveşte noţiunile abstracte care se predau şi realităţile financiare ale vieţii de zi cu zi, a atras atenţia, ieri, Dragoş Neacşu, CEO Erste Asset Management, în cadrul unui eveniment organizat de Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Dragoş Neacşu a spus: "Avem o şcoală foarte bună în ceea ce priveşte teoria, învăţăm foarte bine matematică şi fizică, dar problema este dată de ceea ce facem cu matematica şi fizica în viaţa reală. Cum aplicăm nişte concepte abstracte în lucruri simple, cum ar fi ce înseamnă dobânda compusă atunci când luăm un credit, sau atunci când trebuie să analizăm comparativ diferite investiţii pe care le-am putea face în mai multe instrumente financiare. Iar aici şcoala românească, fie că vorbim de liceu, fie că vorbim de facultăţi, are foarte mult de recuperat".
Potrivit domnului Neacşu, nivelul scăzut de educaţie financiară din ţara noastră este dat, într-o mare măsură, şi de decalajul foarte mare dintre cunoaşterea abstractă şi realitatea cotidiană.
"În acest sens, trebuie să ne propunem proiecte la nivel naţional, la nivel regional. Modul în care am putea să legăm, încă de foarte devreme, aceste suporturi matematice cu realităţile financiare ale vieţii de zi cu zi este o urgenţă a zilei de ieri, nu a celei de astăzi", a precizat CEO-ul Erste Asset Management.
Dragoş Neacşu a adăugat: "Când vorbim despre educaţie financiară, vorbim de peste 40% din populaţia adultă a României care nu este bancarizată. Vorbim despre un nivel al intermedierii financiare în România anului 2016 - 2017, când s-au făcut ultimele măsurători la nivel european, de sub 30% din PIB, ceea ce reprezintă jumătate din nivelul Europei Centrale şi de Est, a vecinilor noştri şi a celor cu care am intrat în aceeaşi perioadă în Uniunea Europeană, fie că a fost 2004, fie că a fost 2007. Ei sunt deja în zona de 60 - 65% din PIB, iar media la nivel european este undeva la 120 - 150%. De patru, cinci ori mai mare decât nivelul nostru".
Totuşi, Dragoş Neacşu a subliniat că, în anul 2000, gradul de intermediere financiară din ţara noastră era de circa 9%.
CEO-ul Erste Asset Management a spus: "În intervalul de timp scurs de atunci şi până acum, practic, acest indicator a crescut de trei ori. Dacă este să luăm drept reper Cehia, un fel de oază de stabilitate din punctul de vedere al finanţelor din zona Europei Centrale şi de Est, vedem că a avut o creştere de o treime, în acest interval de timp. Avem un ritm de creştere important, care este facilitat foarte mult de avansul tehnologic. Nu ne sperie această perspectivă, a noilor tehnologii, fie că vorbim de inteligenţa artificială, de robo advisers (...), ci din contră, o folosim".
Potrivit domnului Neacşu, generic vorbind, industria administrării activelor financiare şi-a încorporat deja multe soluţii de acest gen.