Drăgulin: BNR nu poate reduce dobânda cheie cum doreşte, din cauza contextului macroeconomic

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 octombrie 2009

Drăgulin: BNR nu poate reduce dobânda cheie cum doreşte, din cauza contextului macroeconomic

Banca Naţională a României (BNR) îşi menţine în continuare tendinţa de relaxare a dobânzii cheie, dar nu în ritmul în care îşi doreşte, a declarat, ieri, într-un seminar FinMedia, Ioan Drăgulin, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din cadrul băncii centrale. Domnia sa a explicat: "Paşii de reducere a dobânzii, care vor conduce la ieftinirea creditelor, nu vor avea loc atât de repede pe cât îşi doreşte piaţa imobiliară. Mai este marjă de manevră pe reducerea dobânzii, dar, deocamdată, BNR şi băncile comerciale nu au motive economice să accelereze ieftinirea creditelor. Fără o ajustare macroeconomică serioasă, care să aducă o inflaţie normală, să stabilizeze şi să confere încredere pieţei valutare, nu putem vorbi de capacitatea sistemului bancar de a duce dobânzile în jos. Acest climat, asociat cu cel extern, fac ca procesul să fie lent".

Domnia sa a subliniat importanţa măsurilor pe care Guvernul ar trebui, urgent, să le implementeze pentru ajutorarea reală a economiei pe timp de criză. Fără un astfel de suport, întreaga piaţă imobiliară are de suferit din cauza lipsei de încredere şi a cererii scăzute de credite ipotecare.

În privinţa dobânzilor pe piaţa interbancară, care în ultimele săptămâni au urcat peste dobânda de politică monetară, Drăgulin consideră că, dacă variaţiile vor dura, va fi o problemă.

Oficialul BNR a ţinut, însă, să precizeze: "Cu toate acestea, dobânzile pe piaţa interbancară dau semnale că ceva este, încă, vulnerabil. În plus, în condiţiile actuale, am mai putea vedea fluctuaţii ale cursului de schimb. Banca se va feri să intervină excesiv în piaţa valutară pentru ca politica monetară să rămână credibilă în ideea intrării în zona euro".

Drăgulin a adăugat că, în ideea aderării la zona euro, BNR trebuie să păstreze credibilitatea politicii monetare, prin evitarea intervenţiilor.

La rândul său, Emanuel Odobescu, director general adjunct al Piraeus Bank, a fost de acord cu declaraţiile oficialului BNR, adăugând: "Dacă nu avem un cadru economic stabil, cu măsuri de ajutorare reală a economiei şi stabilitate politică, atunci nu avem cum să reducem neîncrederea în piaţa imobiliară şi nu vor creşte nici cererile de credite. Din punctul meu de vedere, avem construite prea puţine locuinţe noi. Din cele finalizate, nici 20% nu sunt locuite de consumatorii finali. Restul stau goale şi nu au fost vândute pentru că nu mai există cerere, pe fondul neîncrederii. În anii trecuţi, speculaţiile au reprezentat până la 70% din tranzacţiile încheiate".

Daniel Fuchs, directorul general al "Spiegelfeld International", susţine că instabilitatea politică face foarte mult rău pieţei imobiliare şi economiei noastre în general: "Investitorii au oportunităţi mai bune în vestul Europei. Nu este normal să investească acolo, unde economiile sunt dezvoltate, iar pieţele imobiliare sunt mature. Adevărata cerere este în estul Europei, în special în România, dar aici Guvernul nu face nimic pentru redresarea economiei. Piaţa imobiliară este încă scumpă, deşi criza a micşorat multe preţuri".

Domnia sa a subliniat că pentru investitori contează stabilitatea politică, eforturile depuse pentru redresarea economiei şi un cadru fiscal favorabil, care să nu se schimbe la fiecare Guvern.

Ion Drăgulin, director în cadrul BNR, a declarat, ieri, că, în prezent, populaţia nu are restanţe mari la creditele ipotecare. Nivelul restanţelor nu este îngrijorător având în vedere contextul economic dificil. Dar altfel stau lucrurile cu firmele din construcţii şi din imobiliare. Domnia sa a subliniat: "Companiile suportă criza cu dificultate. Colateralul lor este destul de dificil de valorificat de către bănci. Cine cumpără în contextul actual şi la ce preţ? Băncile vor căuta soluţii la această problemă, pe fondul sensibilităţii sociale, dar nu vor reuşi fără o îmbunătăţire a contextului macroeconomic".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb