Banca Naţională a României (BNR) va scădea rezervele minime obligatorii /RMO/, pe care trebuie să le constituie băncile comerciale pentru resursele atrase, atunci când va observa "o schimbare durabilă a condiţiilor de lichiditate din sistem, nu una temporară", a declarat vineri, Ion Drăgulin, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, citat de Agerpres.
"Procesul trebuie să fie lent şi bazat pe siguranţa că suntem într-o etapă de deficit consistent de lichiditate pe piaţă. Până nu demult, excesul de lichiditate a presupus absorbţia acestuia de către banca centrală", a spus reprezentantul BNR.
Drăgulin a precizat că dacă BNR va constata că s-a terminat perioada de exces de lichidităţi va lua decizia de a reduce rezervele minime obligatorii (RMO).
Pe 30 octombrie 2008, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă, pentru o lună, rezervele minime obligatorii la pasivele în lei, de la 20 la sută la 18 la sută, cu aplicare în perioada 24 noiembrie-23 decembrie. Măsura are ca efect, potrivit analiştilor, eliberarea în piaţă a circa două miliarde lei.