DREPTURI DE AUTOR Fără "comision de administrare" pentru banii din schema de ajutor de stat

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 22 februarie 2021

Fără "comision de administrare" pentru banii din schema de ajutor de stat

Problemele artiştilor cauzate de pandemie sunt din ce în ce mai multe. Mario De Mezzo, directorul general al O.R.D.A. (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor), a solicitat organismelor de gestiune colectivă să nu perceapă tarifele de administrare pentru sumele care vor fi primite de artişti din schema de ajutor de stat.

Organismele au fost de acord să renunţe la comisioanele care pot ajunge şi la 15%, pentru a sprijini astfel industria artistică. Conferinţa "Cesiune pe pasiune 5 - Schema de ajutor de stat", organizată de O.R.D.A. şi MUZE - Asociaţia pentru Teatru, Film, Muzică şi Dans, a avut ca scop principal conştientizarea nevoilor industriei artistice, care a fost puternic afectată în ultimul an de măsurile impuse în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Sectorul cultural a solicitat implementarea unor măsuri prin care artiştii să devină beneficiarii reali ai schemei de ajutor de stat. O.R.D.A. şi MUZE au creat contextul prin care instituţiile de stat finanţatoare, artiştii şi organismele de gestiune colectivă să găsească cea mai eficientă metodă pentru ca ajutoarele de stat să ajungă la categorii cât mai largi de beneficiari, atât organizatori de evenimente, precum şi artişti independenţi.

Mario De Mezzo, directorul general al O.R.D.A. a declarat: "Rugămintea mea pentru organismele de gestionare colectivă este ca aceşti bani specific, care vin pentru artişti, să fie distribuiţi fără a se percepe niciun comision de administrare, astfel încât la artişti să ajungă cât mai mulţi bani. Înteleg că este un efort, dar dacă spunem că artistul este preocuparea noastră şi vorbim de solidaritate, fiecare dintre noi ar trebui să contribuie în acest proiect cu ceea ce poate, astfel încât artiştii să beneficieze de o sumă cât mai mare. (...) Eu voi continua să fiu un partener al industriei, al artiştilor, al organismelor de gestiune colectivă, un mediator, un susţinător în raport cu alte instituţii. Niciodată să nu ezitaţi să veniţi cu întrebări către mine, către O.R.D.A. Întotdeauna vom fi acolo să răspundem". La rândul său, Răzvan Ailenei, preşedintele MUZE a făcut unele precizări pe această temă: "La iniţiativa O.R.D.A., toţi artiştii şi autorii din România s-au unit, prin reprezentanţii lor, pentru a susţine singura propunere care îi vizează în ceea ce priveşte schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. Este prima oară când organismele de gestiune colectivă îşi unesc forţele cu O.R.D.A., o instituţie guvernamentală, în sprijinul direct al artiştilor. (...) Simulările prezentate de organismele de gestiune colectivă vizează un număr de peste 19.000 de beneficiari ai acestor fonduri, deşi în luna noiembrie niciunul dintre aceştia nu era eligibil pentru schema de ajutor de stat. Propunerea de suplimentare a veniturilor din drepturi de autor şi drepturi conexe a fost adusă în atenţia preşedintelui României, a premierului, vicepremierilor, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene şi, mai ales, Ministerului Culturii şi U.M.P." Cum pandemia nu a fost complet învinsă, artiştii trebuie să se adapteze la noile condiţii, pentru că este evident că doar din ajutoarele de stat nu pot să facă faţă din punct de vedere economic.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Bate câmpii acest individ. Ce treabă are ORDA și organismele de gestiune colectivă (alde CREDIDAM și alții) cu banii care trebuie plătiți de stat direct in conturile le artiștilor?

    E fake-news guvernamental ce citiți mai sus oameni buni. Nu s-a pus nicio clipă problema că banii artistilor sa fie virați in conturile tzeparilor de la ORDA și OGCuri. Asta ar mai lipsi. S-ar sifona banii in secunda doi. 

    Acești paraziți nu trebuie implicați în niciun fel în distribuirea ajutoarelor de stat întrucât n-au nici treabă cu acest aspect. 

    Cu ce baza legala ar putea reține comision un OGC din ajutoarele de stat pentru artisti? 

    Ziarul Bursa, sa va fie rușine că preluați astfel de fake-news-uri inventate din fantezia bolnava a unor sinecuristi de la ORDA care tin simpozioane interne (între ei) și aberează pe acolo că au și ei un rol!

    Sunati-l pe acest individ si intrebati-l când și unde s-a pus problema ca ajutorul de stat să ajungă la artiști prin conturile OGCurilor astfel încât acestea să poată retine comision??? 

    1. Am fost parte din grupul de lucru pentru acest proiect, timp de 4 luni. Este singura varianta prin care Ministerul Culturii a acceptat sa ajute ȘI artiștii, pentru că aceștia nu erau incluși în schema nicicum. Ogc-urile sunt singurele asociații care au în evidenta artiștii. Nu se va sifona nimic.

      Nu mai spune... Artistii, chiar si cei independenti sunt remunerati intr-o forma legala, contractele si veniturile lor fiind inregistrate pe baza de CNP la ANAF.

      Care este rostul interpunerii OGC-urilor in aceasta schema de sprijin, stiut fiind ca acestia sunt niste tzepari, niste spalatori de fonduri? Exista cumva interes ca acesti bani sa fie sifonati prin OGC-uri sau acestea sa-si opreasca partea? Ce treaba au OGC-urile cu faptul ca artistii nu mai au ce manca, au contribuit ele cu bani sau ceva? 

      Banii trebuie virati de stat direct in conturile artistilor, fara ORDA si fara OGC, care cum spuneam sunt niste birocrati si niste tepari, nu au ce cauta in acest mecanism de ajutor de stat.  

      Acest individ "De Mezzo" e un fel de Orlando, un politruc penibil pus in sinecura pentru simplul fapt ca a mancat rahat favorabil despre partid nu pentru vreun merit profesional.

      Daca as fi in locul artistilor as fi in strada pana la bascularea acestor indivizi din scaune.  

      Te invit sa citesti comunicatele de pe site-ul si de pe facebook-ul Asociatiei MUZE. O sa vezi acolo istoricul acestor dezbateri. Ministerul nu a vrut sa auda sub nicio forma de a da bani catre artisti efectiv. Ne-am zbatut cateva luni sa obtinem ceva de la minister, in sensul asta, iar asta, spre mirarea noastra, a fost singura forma prin care banii urmeaza sa ajunga la artisti. Au fost nenumarate alte propuneri. Nu se va sifona nimic, repet, pentru ca nu are cum. Daca chiar te intereseaza subiectul, te invit sa studiezi cum este formulat acest proiect si vei intelege ca banii vor ajunge la artisti, pe criterii extrem de simple si transparente. Ti-am raspuns doar pentru ca exista posibilitatea sa aiba si altii aceleasi intrebari, dar tie nu iti voi mai raspunde, avand in vedere limbajul. Numai bine!

      *Va rog, informati-va inainte sa scrieti concluzii.

      Nu iti face griji in privinta lui Cristian, toti aceia care intra pe acest site il cunosc, este de un penibil absolut, parerolog avizat pe orice subiect.

      Nu doar ca esti ..., dar esti si ticalos. Minti si jignesti, chiar daca esti constient ca nu ai dreptat. Sa iti fie rusine.

      Tu nu intelegi ca nu au ce sa caute ORDA si OGC-urile in platile de stat catre artisti, care trebuie sa se faca direct in conturile acestora? Nu inteleg de ce insisti.

      Iar Mario De Mezzo a fot consilier PSD si director pe la Schweighofer - aia care taie padurile pe spinarea romanilor.. deci nici nu se pune problema sa le dai bani pe mana unos astfel de baieti.

      Nu au competenta pentru a administra astfel de bani (citeste statutul unui OGC daca nu ma crezi)...  

      Bati campii mai baiatule... Citeste cu atentie ce am scris - nu are ce cauta ORDA si OGCurile in distribuirea unui ajutor de stat catre artisti. Efectiv nu au ce cauta intr-o astfel de relatie de plati directe.

    De unde apar toti "puii astia de d(r)aci" care ne vor binele cu forta? S-au terminat romanii inteligenti si cu iubire de patrie?

    Mario De Mezzo 

    Klaus Johanis 

    Clotilde Armand 

    Dominic Fritz 

    Allen Coliban

    Raed Arafat 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb