Dresura de animale, eliminată din activitatea Circului Globus

Dumitru Coman
Miscellanea / 30 ianuarie 2017

Dresura de animale, eliminată din activitatea Circului Globus

Dresura de animale a fost eliminată din programul de activitate al Circului Globus, potrivit unei hotărâri adoptate luni de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Măsura a fost luată prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) al Circului Globus, fiind exclusă şi atribuţia departamentului de relaţii internaţionale de a se ocupa de formalităţile vamale pentru animalele artiştilor străini care participă la spectacolele circului.

Decizia vine după ce, în data de 12 ianuarie, doi tigri, patru pisici, doi porcuşori vietnamezi şi trei câini au murit într-un incendiu izbucnit la un adăpost al Circului Globus din Bucureşti, iar o petiţie online privind interzicerea folosirii animalelor la circ a strâns peste 60.000 de semnături.

Animalele aflate în responsabilitatea "Circ&Variete Globus Bucureşti" vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între această instituţie publică şi Fundaţia Vier Pfoten, în termen de cel mult şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Pe perioada celor şase luni, reprezentanţii Circului Globus au obligaţia să asigure condiţii de bunăstare animalelor.

Printre motivele decizei, Primarul Capitalei, Gabriela Firea, invocă: "Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învăţat, trucuri care sunt cu totul anormale şi neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condiţiile de viaţă corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiştii în dresura animalelor sălbatice susţin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri. (...) Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfăşoară pe o suprafaţă de circa 400 de kilometri pătraţi, echivalentă cu dublul suprafeţei municipiului Bucureşti. În circuri, «regele animalelor» are la dispoziţie maximum 12 mp, iar instinctele sale de vânătoare şi de alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale".

Ca urmare a eliminării folosirii animalelor, "Circ&Variete Globus Bucureşti" va fi "producător de spectacole şi de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituţia realizează partea de creaţie, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât şi costume, decoruri, recuzită, cu artişti salariaţi şi colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din ţară şi străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice".

În plus, pe site-ul Primăriei Capitalei se află în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se interzice folosirea animalelor în spectacolele de circ şi în orice alt tip de spectacol sau expoziţie pe tot teritoriul Bucureştiului, cu excepţia Grădinii Zoologice Bucureşti. Proiectul a fost iniţiat de un grup de consilieri PSD-ALDE.

Primăria sectorului 1 a interzis deja folosirea animalelor la circurile de pe raza sectorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb