DRUM LUNG ŞI ANEVOIOS Procesul de aderare la UE împinge Turcia pe calea dezvoltării

ADINA ARDELEANU, corespondenţă din Turcia
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 decembrie 2010

Ali Babacan

Ali Babacan

Pentru acest an, este previzionată o creştere economică a Turciei de 7,5%, iar pentru anul viitor, de 5,5%

Ali Babacan, vicepremier: "Schimbările din ultimii ani demonstrează că o ţară cu 99% din populaţie musulmani poate fi democrată în adevăratul sens al cuvântului"

Dacă voi nu ne vreţi, nici noi nu vă vrem, spun majoritatea cetăţenilor turci când vine vorba despre aderarea la Uniunea Europeană, în contextul opoziţiei puternice mai ales din partea Franţei şi Germaniei. Deşi numărul celor care sunt de acord cu integrarea a scăzut dramatic (la 30% de la 70% din populaţie), autorităţile de la Ankara văd în procesul de aderare un pretext pentru dezvoltarea ţării, după ce deja, în ultimii ani, aceasta a reuşit schimbări remarcabile.

"Politicienii europeni nu înţeleg cu adevărat ce se petrece în Turcia, au o percepţie învechită asupra ţării", a spus Mehmet Şimşek, ministrul de Finanţe al Turciei, în cadrul unei vizite oficiale a delegaţiei Uniunii Europene. Domnia sa a adăugat: "Politicienii s-au speriat că Turcia va fi o povară pentru Uniune, că este săracă. Poate asta era valabil în trecut. Nu suntem interesaţi de aderare pentru beneficiile economice. Accesul la UE implică schimbări politice, economice şi sociale importante. Credem că, dacă aderăm la UE, vom avea mai multe drepturi, libertăţi, standarde mai ridicate de democraţie, de guvernanţă. Avem răbdare. Vom face schimbările necesare. Politicienii vin şi pleacă, iar UE are nevoie de noi. Dacă vrea să fie o voce importantă în afacerile internaţionale, are nevoie de Turcia. Dacă nu vrea să piardă teren în faţa Chinei sau Indiei, are nevoie de noi".

Economia Turciei a trecut cu bine primul val al crizei, sectorul bancar a fost puternic, deoarece a fost restructurat în urma crizei din 2001. Economia reală a fost, totuşi, afectată, pe fondul interconectării cu Uniunea Europeană. În 2009, economia a scăzut cu 4,7%, deşi turcii preconizau o scădere de 6,5%. Pentru 2010, estimarea Comisiei Europene este o creştere de 7,5%, iar pentru anul viitor este estimată o creştere economică de 5,5% (4,5% în 2012).

Potrivit ministrului de Finanţe, impactul datoriilor ţărilor europene asupra economiei a fost limitat deoarece expunerea cea mai mare a Turciei a fost pe ţările care nu au avut probleme majore - Germania, Marea Britanie, Franţa.

Investiţiile străine sunt şi ele mult mai reduse decât înaintea crizei, 70-80% din acestea provenind din Uniunea Europeană.

"Deficitul comercial este imens, însă acesta este datorat importului de energie din Rusia. Turcia mai are deficit şi pe bunurile de larg consum importate din China, iar aprecierea lirei nu ajută exporturile", a spus Michele Villani, şeful secţiei pentru Comerţ, Economie şi Agricultură din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Turcia.

Schimburile comerciale dintre Turcia şi UE se ridică la 100 miliarde euro anual. Uniunea este principalul partener comercial al Turciei, în timp ce aceasta este pe locul şapte între partenerii comeciali ai UE.

Potrivit oficialilor turci, principalele probleme ale ţării sunt rata scăzută de economisire şi şomajul ridicat.

"Nu avem destule economii, drept pentru care nu putem susţine o creştere economică accelerată", a mai a spus Mehmet Şimşek.

Potrivit domniei sale, anual, 800.000 de absolvenţi intră pe piaţa muncii, aşa că, chiar dacă toată lumea şi-ar păstra slujba, şomajul ar fi tot în creştere. În acest moment, rata şomajului este sub 10%.

Oficialii turci recunosc că ţara mai are încă de parcurs un drum lung până la integrarea în Uniune, însă spun că schimbarea cerută de UE este ceva de care ţara are nevoie.

"Important este să completăm transformările. Nu vorbim de aderare astăzi. Poate în 20 de ani de acum înainte lucrurile vor sta diferit", a declarat domnul Şimşek.

Vicepremierul Ali Babacan spune că schimbările din ultimii ani demonstrează că o ţară cu 99% din populaţie musulmani poate fi democrată în adevăratul sens al cuvântului: "Folosim diplomaţia ca mijloc principal pentru rezolvarea problemelor. Contribuim la pacea în regiune. Economia este mult mai deschisă. Nu avem măsuri protecţioniste în comerţ, capitalurile circulă liber. Am reformat sistemul bancar în 2004-2006, astfel că în timpul crizei băncile au fost foarte puternice. Avem un program pe trei ani pentru scăderea deficitului şi ţinerea datoriei publice sub control. Ratingurile au crescut, CDS-urile (n.r. credit default swap - reflectă riscul de neplată al unei ţări) sunt la un nivel minim record. Douăsprezece ţări din UE au CDS-uri mai mari decât Turcia".

Studenţi anti - Europa

Părererile autorităţilor sunt însă total opuse faţă de cele ale populaţiei şi ale studenţilor. Într-o clasă de 45 de studenţi a Universităţii Anadolu, din Eskişehir, numai unul s-a declarat în favoarea aderării Turciei la Uniunea Europeană. Iar Universitatea nu este una oarecare, găzduind 70.000 de studenţi la cursurile la zi, încă un milion şi jumătate frecventând cursurile la dis-tanţă.

Figan, o studentă a facultăţii de comunicare, este de părere că UE pune piedici Turciei în procesul de integrare. Derya, o altă studentă, spune că Turcia a făcut deja multe progrese pentru a deveni membru UE. "Sigur mai sunt mulţi paşi de făcut, dar simţim că ceea ce am realizat deja este ignorat. Dacă nu suntem acceptaţi, ar trebui totuşi să facem schimbările necesare pentru noi şi nu pentru Europa", ne-a mai spus Derya.

Studenţii văd totuşi şi câteva avantaje într-o eventuală aderare la UE, precum libertatea de circulaţie şi accesul la educaţie.

Aderarea, blocată de "problema" Ciprului

Negocierile preliminare pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană au fost începute pe 3 octombrie 2005. Până acum, Turcia a implementat reforme permanente în privinţa drepturilor omului, a abolit pedeapsa cu moartea, a oferit drepturi culturale minorităţii kurde şi a avansat în rezolvarea diferendului cipriot. Totuşi, pe fondul diferenţelor religioase şi culturale în relaţie cu Europa, Turcia se loveşte de o opoziţie puternică din partea guvernelor din Franţa, Germania, Austria, Grecia, Cipru şi Slovenia.

"Problema" Ciprului este principalul obstacol în calea aderării Turciei, referindu-se la conflictul dintre grecii şi turcii din Cipru, divizat încă din 1974 în Republica Cipru, în sud, şi Republica de Nord a Ciprului.

"Turcia nu a implementat pe deplin Protocolul adiţional la Acordul de Asociere şi nu a eliminat toate obstacolele din calea liberei circulaţii a bunurilor, inclusiv restricţiile asupra legăturilor de transport direct cu Cipru", potrivit raportului Comisiei Europene din noiembrie 2010. "Este urgent ca Turcia să-şi îndeplinească toate obligaţiile privind implementarea fără discriminare a Protocolului adiţional şi să facă progrese către normalizarea relaţiilor cu Republica Cipru", se mai arată în raport.

Baconschi, pentru aderarea Turciei la UE

Ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, este de părere că aderarea Turciei la UE nu va creşte fluxul de imigraţie ilegală către occident, ci dimpotrivă, va contribui la scăderea acestui fenomen.

"Unele ţări din Occident sunt încă < bântuite de fantoma > unei imigraţii în masă după fiecare val de aderare, fenomen care nu a avut loc nici în 2004, nici în 2007", a declarat şeful diplomaţiei române în cadrul unui interviu acordat publicaţiei turce de limbă engleză Today"s Zaman.

Mehmet Şimşek: "Potrivit Bild, 40.000 de turci s-au întors din Germania în căutarea unei slujbe. Anul trecut nu a existat emigrare în Germania. Ideea că turcii vor emigra în masă este falsă" (n.r. populaţia Turciei este de aproximativ 70 de milioane de oameni).

Ofertă de criză la plata taxelor

Turcia a decis să nu aplice, temporar, penalităţi celor care nu reuşesc să îşi plătească taxele la timp. "Cerem doar plata taxei cu dobândă şi indexată la inflaţie. Este o ofertă temporară", a spus Mehmet Şimşek, ministrul de Finanţe al Turciei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb