Întreaga campanie a devenit o "luptă permanentă între partea medicală şi persoanele care ar trebui să beneficieze de această vaccinare", potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Buzău. De altfel, acelaşi lucru este dovedit şi de cifrele înregistrate, în fiecare zi, în ceea ce priveşte numărul persoanelor imunizate. Spre exemplu, dacă în perioada în care numărul infectărilor noi înregistrate în fiecare zi, numărul persoanelor care solicitau administrarea serului anti COVID-19 ajungea şi până la o mie într-un interval de 24 de ore, acum s-a ajuns ca mai puţin de o sută de buzoieni să se vaccineze într-o zi. În acest context, Direcţia de Sănătate Publică a decis să schimbe din nou strategia, în speranţa că, aşa, un număr cât mai mare de buzoieni va accepta administrarea serului anti-COVID-19, mai ales că, la nivel european, se vorbeşte tot mai des de apropierea unui al patrulea val al pandemiei de coronavirus. Mai exact, de săptămâna viitoare, în sprijinul DSP-ului sunt chemate şi echipele de voluntari de la Crucea Roşie care vor lua la pas localităţile cu cea mai mică acoperire vaccinală.
Doar 82 de persoane din In prezent, Direcţia de Sănătate Publică mai mult administreaza a doua doza de vaccin persoanelor care au primit-o deja pe prima. Cât despre alţi doritori, numărul lor scade de la o zi la alta. În plus, au fost cazuri în care mulţi buzoieni au renunţat la schema de vaccinare, deşi aveau deja prima doză. Mai mult, epidemiologul şef din cadrul DSP explică faptul că acoperirea vaccinală pe care o avem atât în mediul urban, cât şi rural nu elimină riscul apariţiei unor îmbolnăviri cu virusul care până acum a infectat aproape 12.600 de buzoieni.
"Ne luptăm cu vaccinarea. Este o luptă permanentă între partea medicală şi persoanele care ar trebui să beneficieze de această vaccinare. Deocamdată administrăm în teritoriu rapelurile, acolo unde am fost iniţial, dar sperăm să nu rămânem pe doza doi şi să vină şi alte persoane care între timp s-au convins de la cei care au primit o doză că lucrurile sunt bune şi trebuie să capete mai multă încredere în vaccin. În rural avem şi localităţi unde avem acoperire vaccinală de 20%, ceea ce m-ar bucura dacă s-ar generaliza, dar avem şi zone unde avem 6% sau chiar 5%. Deci, variază, dar fără a depăşi niciunde 20%. Pe municipiul Buzău suntem aproape 30%, în municipiul Râmnicu Sărat 20%, în oraşul Nehoiu 20% , Pătârlagele 15%, în oraşul Pogoanele 12%. Vom reuşi şi ne vom adresa prioritar comunelor cu cea mai mică acoperire vaccinală sperând că toţi aceşti factori colaborând vor reuşi să convingă aceşti oameni să se prezinte la vaccinare mai ales că oferta noastră este largă, în sensul în care, în funcţie de cerere, le putem oferi orice vaccin pentru a se proteza împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2", a explicat Carmen Scântei, medic epidemiolog şef la DSP Buzău.
Pentru săptămâna viitoare, Direcţia de Sănătate Publică şi-a propus o nouă abordare, iar în ajutorul echipelor deja formate vor fi chemaţi şi voluntarii de la Crucea Roşie. Aceştia vor lua la pas localităţile unde sunt cele mai puţine persoane vaccinate.
"De săptămâna viitoare, din fiecare centru, cel puţin două echipe să se formeze şi să plece în teren. Noi am contactat şi Crucea Roşie şi să sperăm că ne vor ajuta şi ei cu promovarea. Promovare în sensul că vor discuta cu oamenii şi îi vor lămuri asupra acestor vaccinuri de la compoziţie şi până la efecte adverse care sunt destul de rare şi nu fac parte dintre cele mai grave şi pentru care încă nu a fost nevoie de spitalizare la nicio persoană", a spus epidemiologul Carmen Scântei.
Vaccinarea este recomandată în continuare, iar epidemiologii care au studiat serurile folosite în prezent spun că acestea oferă protecţie şi împotriva noii tulpini.
"Din ceea ce am citit şi eu, în urma unor studii medicale făcute de instituţii de prestigiu, am înţeles că Pfizer şi Johnson &Johnson elimină riscul formelor de boală grave şi foarte grave, ceea ce este foarte bine şi doi persoanele care sunt vaccinate cu Pfizer au cel mai mic risc de infecţie cu noua tulpită", a spus Carmen Scântei.
De altfel, şi ultimele persoane depistate COVID-19 în judeţul Buzău sunt buzoieni care nu au fost vaccinaţi.
"4 dintre cei 5 diagnosticaţi în urmă cu câteva zile nu sunt vaccinaţi. De altfel, acesta este lucrul pentru care luptăm. Vaccinarea are rolul ei pe care trebuie să-l recunoască toată lumea. Boala nu a dispărut, suntem într-o perioadă de acalmie, poate că se poartă frumos ca să ne dea timp să ne revenim psihic, fizic si logistic, oamenii trebuie să se vaccineze ca să avem cu cine ne lupta în continuare", a punctat Carmen Scântei.
Acum DSP Buzău aşteaptă rezultatul probelor trimise la Bucureşti în cazul celor cinci buzoieni care au fost diagnosticaţi cu coronavirus, primii după mai bine de 2 săptămâni. Testele trimise la laboratorul de referinţă din Capitală sunt extrem de importante şi vor indica ce fel de tulpină circulă în prezent în Buzău. În plus, două dintre cele cinci persoane sunt români întorşi din Marea Britanie pentru care există suspiunea de infecţie cu noua tulpină, Delta, extrem de contagioasă. Rezultatele ar trebui să ajungă la DSP Buzău în câteva zile.
Buzăul are 12143 de persoane vindecate de infecţia cu SARS-CoV-2 şi 439 de decese.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2021, 11:31)
Deci 20% sunt vaccinati. Si nici macar nu ii detectati pe toti pentru ca un vaccinat daca tuseste, nici nu se mai testeaza, se crede imunizat, deci trebuie sa fie o simpla raceala, nu covid. Daca ati testa intens vaccinatii, atunci procentul ar urca spectaculos.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2021, 12:21)
Criteriile anchetelor epidemiologice ale DSP scriu asa:
"Sunt exceptate de la testare persoanele asimptomatice vaccinate complet, cu 2 doze, la care au trecut minimum 10 zile de la doza a doua."
2. Iude ale neamului romanesc!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 11.07.2021, 14:03)
Daca pana si OMS, EMA, SUA, Canada si Israel au recunoscut(mai cu o juma' de gura) ca aceste vaccinuri letale anti-Covid, provoaca miocardite si tromboze, si cu toate astea, satanistele noastre de autoritati le promoveaza agresiv in continuare, prin segregare si discriminare, dovedeste inca o data, cat de antinationali si criminali sunt acesti slugoi, carora incorect, le spunem autoritati!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2021, 21:13)
vaccinarea e voluntara. punct. cazurile sunt 30 pe zi pe tara. acuma ca ce lupte au ei in cap, nu stiu...poate dsp-istii au nevoie sa mearga la psiholog.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2021, 21:16)
DSP urile sunt institutiile mortii. Astea nu sunt vaccinuri adevarate. Astea sunt seruri experimentale care aduc moartea.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 11.07.2021, 23:01)
Bineinteles!