DUMITRU CHISĂLIŢĂ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI ENERGIA INTELIGENTĂ: "15 ani de creştere a pieţei de gaze vor fi şterşi cu buretele unei legi de plafonare a preţului prost făcute"

Macroeconomie / 13 decembrie 2021

Dumitru Chisăliţă

Dumitru Chisăliţă

Modul în care a fost concepută Legea plafonării preţului la gaze va aduce o concetrare a pieţii în mâna unui număr extrem de mic de furnizori, eliminând speranţa a unor Preţuri Corecte la Gaze în anii următori, a declarat Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, conform unui comunicat remis redacţiei

Ţara noastră are în momentul de faţă cca. 50 de furnizori licenţiaţi activi:

- cca.10 sunt furnizori conjuncturali - producători de gaze naturales au consumatori mari de gaze naturale care pentru considerente de echilibrare a consumului au devenit şi furnizori - care nu ofertează gaze pe piaţa consumatorilor casnici;

- cca.30 sunt furnizori mici de gaze integral cu capital romanesc, care în general sunt şi distribuitori de gaze în anumite zone restrânse din România şi cu capital operaţional funcţional dimensionat pentru un rulaj de cash-flow de 3 luni;

- cca.10 furnizori de gaze, aproape exclusiv firme multinaţionale, fără probleme reale de rulaj.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Energia Inteligentă, furnizorii de pe piaţa de gaze din ţara noastră achiziţionează gaze naturale, pentru a-şi asigura cu gaze portofoliul de clienţi de pe piaţă în mod tradiţional în lunile aprilie şi octombrie. Astfel, în luna aprilie 2021 s-au achizitionat gaze la un preţ mediu ponderat de 73,61 lei/MWh (conform site ANRE). Furnizorii au achiziţionat gaze după luna octombrie 2021, la preţuri de până la 500 lei/MWh (conform site BRM). Conform Legii Plafonării, furnizorii indiferente de preţul gazelor achiziţionate trebuie să vândă gazele populaţiei la maxim 250 lei/MWh (preţ gaze marfă), urmând ca diferenţa faţă de preţul de achiziţie să fie acoperit de stat. Aceasta se prezintă publicului. În fapt legea plafonării stabileşte că furnizorul primeşte doar diferenţa între preţul mediu al gazelor achiziţionate în perioada aprilie 2021 - martie 2022, respectiv pentru luna decembrie 2021 este media martie 2021 - noiembrie 2021, pentru luna ianuarie 2022 - media martie 2021 - decembrie 2021 etc. Astfel, analizând situaţia preţurilor gazelor achiziţionate / vândute de furnizori în piaţă, nici un furnizor nu va primi în anul 2021 bani de la stat pentru diferenţa între preţul gazelor achiziţionate şi cel al gazelor vândute la preţ plafonat.

Această situaţie va face cel mai probabil, ca furnizorii mici să nu mai aibă în luna ianuarie 2022 cash-ul necesar pentru a putea plăti gazele care urmează să le fie livrate sau să depună garanţiile pentru contractele de echilibrare etc. şi apreciem că luna ianuarie 2022 mulţi dintre furnizori vor rămâne fără licenţa de furnizare gaze. Piaţa de gaze riscă să se restrâgă la cca. 10 furnizori de gaze activi importanţi (exceptându-i pe cei conjuncturali), respectiv vom asista la o concretrare puternică a pieţei de gaze în care vor fi prezente aproape exclusiv firme multinaţionale sau cu capital extern.

15 ani de creştere a pieţei de gaze vor fi şterşi cu buretele unei legi de plafonare a preţului prost făcute sau poate intenţionat facute pentru un anumit scop: eliminarea unor furnizori şi îmbogăţirea altora.

Dorinţele neoLiberare ale unor conducători din ţara noastră, urmează să se îndeplinească în perioada următoare, doar că modelele similare europene plasau capitalul autohton în rândul firmelor care urmau să compună oligopolul din piaţă, a adăugat Dumitru Chisăliţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb