Dumitru Costin critică indexarea pensiilor mici, considerând-o "aberantă" şi riscantă

A.D.
Miscellanea / 28 decembrie

Sursa foto:Dumitru Costin/Facebook

Sursa foto:Dumitru Costin/Facebook

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, a criticat propunerile de indexare a pensiilor mici, afirmând că acestea sunt "aberante" şi că încercarea de a echilibra sistemul de pensii ar putea crea noi dezechilibre, transmite news.ro. El a subliniat că s-a străduit să aducă sistemul la un numitor comun şi a avertizat reprezentanţii ministerelor Muncii şi Finanţelor asupra riscurilor.

"Nu vorbim despre promisiuni. Indexarea pensiilor era prevăzută în noua lege", a spus Dumitru Costin, după şedinţă.

El a precizat că astăzi a mai auzit nişte "aberaţii".

"Au venit, haideţi să vedem poate găsim o soluţie să indexăm o parte din pensii, pe ăia cu pensiile mici. I-am lăsat să elucubreze pe subiectul ăsta dar am atras atenţia reprezentantului Ministerului Muncii şi ministrului de Finanţe asupra unui lucru: tocmai am încercat să punem sistemul de pensii la un numitor comun, acum venim şi creăm din nou dezechilibre, parcă am fi nebuni", a specificat liderul BNS.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Dacă cineva câștigă bine în România și nemeritat ăștia au fost și sunt șefii de sindicat! De departe ! Eu nu știu cum nu le e rușine! Eu nu știu dacă voi trăi să văd pe cineva curajos cum le taie macaroana! Păi cum reprezinți tu ca sindicalist pe oameni tu având câștiguri de 30-40000 lei lunar ca ,sau peste judecatori și de 2 ori peste un parlamentar,de vreo 12 ori cât o pensie medie sau mai mult!!!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Sa respectam legile , corpul de legi , in integralitatea lor .Altfel faceti legi degeaba , le puteti incalca oricand .

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Pensiile si salariile in urma scumpirii " vietii", a cresterii valorii cosului minim de consum lunar, a "inflatiei"nu trebuiec indexate.

    Indexarea adanceste diferenta dintre salariile, pensiile "mari" si cele mici  

    Pentru veniturile mici, prin indexare, nu se reface nici pe departe puterea de cumparare, in acest caz, indexarea cu un indice al inflatiei, nu determina refacerea nivelului real, avut al pensiei, salariului.  

    Pentru compensarea dreapra si justa a pierderilor suferite de cetateni, in urma cresterii valorii cosului minim de consum lunar, trebuie sa se introduca notiunea de coeficient de afectare a veniturilor astfel:  

    Cresterea valorii cosului minim de consum lunar a fost in 2024 de 472 de lei fata de 2023. Aceasta crestere nu a afectat in egala masura cetatenii romani. Cel cu un venit de 30.000 de lei nu a sesizat cu siguranta nicio schimbare in starea lui materiala, insa cel cu un venit de 1000 de lei a fost afectat considerabil.  

    Bunaoara, daca facem raportul dintre aceasta suma de 472 de lei, care reprezinta cresterea valorii cosului minim de de consum lunar, de la 9978 lei , in 2023 si 10450 lei in 2024 si o pensie, venit de 1000 de lei rezulta o valoare de 0,472 Acesta valoare este coeficientul de afectare a unei pensii, salariu de 1000 de lei.  

    Inmultind acest coeficient 0,472 cu 472, rezulta ca o pensie de 1000 de lei ar trebui sa creasca cu 222,7 lei, astfel incat pensia reala, salariul real sa nu scada si cetateanul sa aiba aceiasi putere de cumparare cu 2023.  

    La o pensie, venit de 2000, coeficientul de afectare este de 0,236 si acest venit ar trebui marit, pentru ca cetateanul sa aiba aceiasi putere de cumparare si in 2024 cu 472x0,236 = 111, 3 lei; la o pensie de 3000 de lei, coeficientul de afectare este de 0,157 si aceasta pensie ar trebui marita cu 472x 0,157= 74 de lei si asa mai departe 

    Daca facem raportul dintre cresterea valorii cosului minim de consum lunar si pensia lui Ciuca , de 18. 000 de lei rezulta un coeficient de afectare de 0,0262 si, inmultind 472x 0,0262 rezulta ca Ciuca ar trebui sa primeasca 12,3 lei, iar judecatorul CCR cu 30 000 de lei are un coeficient de afectare de 472 :30.000 = 0,0157 si ar trebui sa primeasca 472x0,0157 = 7,4 lei.  

    Asa domnule nu mai indexeaza nimeni pensiile mici dar, cu siguranta nu mai continua cu nedreptatea si .. jaful celor saraci, cu pensii si venituri mici.  

    Ca domnule daca la cel cu pensia de 30.000 ii acordati o indexare de 12,1 % si ii mai dati 3600 de lei iar la cel cu pensia de 1000 de lei ii mai dati 121 de lei o sa fie mai aberanta aceasta varianta decat aberatiile de care vorbiti.  

    Oare ceasta asteapta alegatorii de la noul guvern dar mai ales de la noul Presedinte?

    O sa vedem la alegeri domnule.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Foarte, foarte interesantă treaba cu coeficientul de afectare.E una din cele mai tari chestii pe care le-am citit și sunt perfect de acord cu propunerea!

      Un om ca d-voastră care gândește mă face fericit! 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb