Cu 31 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă şi 2 voturi nule, membrii Biroului Politic Naţional al PNL au decis excluderea din partid a fostului preşedinte liberal Ludovic Orban. Pentru a intra în vigoare, decizia BPN trebuie confirmată de Consiliul Naţional al PNL, singura instituţie care, după aproape 30 de ani de când Orban a fost recunoscut ca membru al acestei formaţiuni politice, îl poate exclude din partid pe fostul preşedinte.
Când ne referim la cei aproape 30 de ani în PNL ai lui Ludovic Orban, luăm în considerare faptul că acesta a intrat în politică în anul 1992, în facţiunea PNL - Aripa Tânără, care ulterior s-a desprins de PNL şi s-a numit PL '93, formaţiune politică ce s-a unit în 1998 cu PNL, moment în care Orban a fost cooptat în Consiliul Naţional al partidului.
"Sunt victima unei echipe demolatoare care a cerut excluderea mea din PNL. Sunt onorat, pentru că demonstrează clar că nu am nici o legătură cu nenorocirile făcute de Klaus Iohannis şi gaşca demolatoare după data de 1 iunie 2021. Drepturile şi libertăţile membrilor PNL sunt încălcate de această gaşcă demolatoare care a făcut praf partidul. (...) Decizia de azi mă face un om liber să îi reprezint pe oamenii care cred în valorile liberale. Sunt liber să creez o forţă politică nouă care să îi reprezinte pe români, să construiesc cu toţi colegii mei liberali care au onoare o forţă care să dea din nou şansa României pentru un proiect naţional liberal bazat pe valorile creştine", a declarat, după decizia Bex, Ludovic Orban.
Fostul preşedinte al PNL a acuzat noua echipă de conducere pentru alianţa pe care doreşte să o parafeze cu PSD pentru viitorul guvern. "Astăzi, cei care condus PNL au transformat această formaţiune politică într-un loc de prostituţie politică, obligând membrii PNL să se prostitueze politic şi să stea în pat cu duşmanul, trădându-şi alegătorii. Nu am niciun fel de regret că am trăit această experienţă, care mă va marca. După ce ai construit o casă timp de 31 de ani, după ce ai construit practic o mare familie, să vină nişte străini în casă, să dea foc la casă, nu este plăcut", a afirmat Ludovic Orban.
Anterior, în timpul şedinţei, conform unor surse politice liberale, el i-a transmis actualului preşedinte al PNL, Florin Cîţu, că este incapabil să conducă partidul.
"Nu eşti în stare să conduci nici o scară de bloc. În curând nu vei mai fi premier şi nici preşedinte al partidului", i-ar fi spus Orban lui Cîţu.
Fostul preşedinte al PNL a fost criticat aspru de către Dan Vîlceanu, secretarul general al formaţiunii politice liberale, care l-a acuzat pe Orban de încălcarea statutului.
"Aţi încălcat statutul şi codul etic. În integralitate codul mai ales. Trebuia să fiţi exclus mai demult. V-aţi făcut colegii slugi, aveti o obsesie. L-aţi exclus pe Cataramă, care făcuse 15% din cât aţi făcut dumneavoastră", a afirmat Dan Vîlceanu.
Orban nu a scăpat nici de criticile lui Florin Roman, vicepreşedinte al PNL care a spus că actuala situaţie în care liberalii sunt nevoiţi să negocieze cu social-democraţii i se datorează fostului preşedinte care a acceptat la finalul anului 2019 şi în cursul anului 2020 intrarea în partid a mai multor foşti aleşi ai PSD.
"Vă aduc aminte că în mai 2020 PNL avea 40% intenţie de vot. Este grobian ce faceţi. Spuneaţi că soţii sau soţiile unora din ALDE trebuie păstraţi. E grobian acum ce faceţi. PNL v-a susţinut mereu. (...) Aţi ajuns prim-ministru cu voturile PSD. A doua înscăunare, tot cu voturile PSD. Am fost martor la discuţiile dumneavoastră cu Marcel Ciolacu", a spus Florin Roman, în şedinţa BPN, conform unor surse politice liberale.
După excluderea lui Ludovic Orban, membrii BPN au stabilit un calendar privind negocierea unei fuziuni cu Partidul Mişcarea Populară, prin absorbirea formaţiunii politice înfiinţată de Traian Băsescu, dar al cărei preşedinte este Cristian Diaconescu. Partidul condus de Cristian Diaconescu numără în prezent 2250 de consilieri locali şi 50 de primari, care în urma fuziunii ar urma să devină membri ai PNL.
Cristian Diaconescu a infirmat informaţiile conform cărora PMP ar fi decis deja fuziunea cu PNL, dar nu a spus nimic despre eventuale negocieri în acest sens.
Jurist de profesie, şeful PMP, a fost ministru al justiţiei aproape 10 luni, în anul 2004, în guvernul Adrian Năstase şi ministru de externe în guvernările Boc şi Ungureanu. Surse din cadrul PNL nu exclud ca noul membru al PNL să fie propunerea liberală pentru funcţia de ministru al justiţiei sau pentru aceea de ministru de externe.
Amintim că, în urmă cu o săptămână, Rareş Bogdan, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat: "Pot să vă asigur că reforma şi garantarea independenţei Justiţiei sunt pentru noi un punct nodal. Nu vom opri în niciun caz reforma în Justiţie, iar PNL va veni cu o propunere de ministru al Justiţiei care să fie acceptată de populaţie. În cazul în care se va ajunge la o colaborare pentru România cu cei din zona stângă a eşichierului politic, acest lucru este unul vital pentru PNL. Suntem singurii care putem garanta reforma Justiţiei".
Conform surselor citate, propunerea lui Cristian Diaconescu pentru funcţia de ministru al Justiţiei ar întruni acceptarea populaţiei despre care vorbea Rareş Bogdan, populaţie care nu ar fi încântată de preluarea acestui portofoliu de către Alina Gorghiu sau Cătălin Predoiu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2021, 08:12)
Fostul PDL e majoritar in PNL.PNL-isti daca vor sa mai rezite,sa-si faca un nou partid.
1.1. Vor reveni (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Un pensionar în data de 15.11.2021, 11:18)
Pdl-sti au fost fosti pnl-isti rupti de TBasescu pentru nasterea pdl asa ca nu sunt probleme de identitate!
2. Naspa
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2021, 11:42)
Ghinion pana la capat. Sa vezi ca nici prorocirile facute lui Catu nu se respecta. Greu o sa mai gaseasca Orban sponsori carora sa uite sa le spuna ca cei 50.000 de Euro sponsorizati trebuie depusi la casierie nu direct catre furnizorii partidului. Ghinion pana la capat.
3. Greșeală ta:
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2021, 17:15)
Orbane greșeală ta de la Congres a fost că le-ai vorbit de Principii și nu de Cascaval...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2021, 19:45)
Urmează dosar!
4.1. Sper (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.11.2021, 20:42)
Ar fi primul liberal care sa raspunda de ce a facut.