DUPĂ AGA, Revenire în forţă pentru acţiunile SIF

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 aprilie 2009

Cotaţia SIF1 a avut cel mai mare avans, urcând cu 7,14%, până la 0,9 lei/acţiune. Acţiunile SIF2 s-au apreciat cu 4,55%, tranzacţionându-se la 0,69 lei/titlu. Titlurile SIF3 au crescut cu 3,64%, până la 0,399 lei/acţiune. Cel mai mic avânt l-au avut acţiunile SIF4, care s-au apreciat cu 2,5%, până la 0,615 lei/titlu. Titlurile SIF5 s-au scumpit cu 3,8%, ajungând la 0,82 lei/acţiune

Cotaţia SIF1 a avut cel mai mare avans, urcând cu 7,14%, până la 0,9 lei/acţiune. Acţiunile SIF2 s-au apreciat cu 4,55%, tranzacţionându-se la 0,69 lei/titlu. Titlurile SIF3 au crescut cu 3,64%, până la 0,399 lei/acţiune. Cel mai mic avânt l-au avut acţiunile SIF4, care s-au apreciat cu 2,5%, până la 0,615 lei/titlu. Titlurile SIF5 s-au scumpit cu 3,8%, ajungând la 0,82 lei/acţiune

Sectorul financiar rămâne o ţintă atractivă de preluare

Acţiunile SIF au reluat, ieri, tranzacţionarea în forţă, după ce au fost suspendate timp de două zile în vederea desfăşurării Adunărilor Generale Anuale ale Acţionarilor. Indicele BET-FI, care le reflectă evoluţia, a urcat cu peste 13% în deschiderea şedinţei, domolindu-şi, însă, avântul pe parcurs şi încheind cu un plus de 4,31%, în ciuda corecţiilor importante de pe bursă, ca urmare a temerilor legate de gripa porcină.

Potrivit brokerilor, entuziasmul debutului de şedinţă a fost legat de hotărârile luate de adunările generale ale acţionarilor şi care au dus la o decorelare pe termen scurt a SIF-urilor faţă de pieţele externe.

"SIF-urile sunt acţiuni volatile, la care reacţiile sunt imediate şi puternice la orice stimul extern, astfel încât se vor ajusta rapid atunci când va trece perioada de prudenţă", ne-a spus Paul Brendea, analist la "Prime Transaction".

Deja începe să se contureze un nucleu de acţionari puternici la SIF-uri

Domnul Brendea consideră că este normal ca pragul de la SIF-uri să se schimbe, "totul e să apară un pol de putere care să dorească lucrul acesta şi care să fie mai puternic decât polul de putere care se fereşte de el".

Domnul Brendea este de părere că deja începe să se contureze un nucleu de acţionari puternici la SIF-uri şi chiar susţine desfinţarea acestui prag.

Pe de altă parte, Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", ne-a spus că procesul de modificare a pragului nu este unul foarte simplu şi presupune modificări legislative care pot fi realizate doar cu voinţă politică.

"Dacă ar fi să urmărim declaraţiile oamenilor politici implicaţi, este posibil ca, în aceste momente, modificarea pragului de deţinere să fie mult mai aproape de a se realiza, decât acum câteva luni", consideră domnul Grigoraş, fiind de părere că acest lucru ar putea duce la aprecieri semnificative pentru toţi indicii BVB.

În opinia lui Rareş Şofariu, manager de portofoliu la "KD Capital Management", dacă legislaţia ar permite şi s-ar elimina acest prag, cu siguranţă am vedea o "luptă" pentru preluarea pachetelor majoritare.

În cazul în care s-ar majora pragul de deţinere, Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest" consideră că, într-o primă fază, acţiunile ar înregistra o creştere impulsivă, mai degrabă dominată de entuziasm şi euforie.

În şedinţa bursieră de ieri, titlurile SIF "Oltenia" (simbol SIF5) au atras o lichiditate de 9,39 milioane de lei, respectiv 30% din rulajul total al bursei, fiind transferate peste 11 milioane de acţiuni.

Rulaje semnificative au fost realizate şi pe SIF "Moldova", SIF "Banat Crişana" şi "SIF Transilvania", însă acestea nu au depăşit rulajul SIF5 nici cumulate.

SIF "Oltenia" a fost fruntaşă şi în topul rezultatelor financiare din primul trimestru al acestui an, raportând un profit net de 12,6 milioane lei, dublu faţă de restul SIF-urilor.

SIF "Muntenia" (simbol SIF4) şi SIF "Banat Crişana" (simbol SIF1) înregistrau profituri mai mici, în timp ce SIF "Transilvania" (simbol SIF3) şi SIF "Moldova" (SIF2) au raportat câştiguri de 4 milioane de lei fiecare, însă reduse comparativ cu valorile din 2008.

Acţionarii SIF1 vor încasa un dividend brut de 3 bani/acţiune, din profitul aferent anului 2008, cei de la SIF2 de 4,5 bani/acţiune, cei de la SIF3 de 3 bani/acţiune, cei de la SIF4 de 4 bani/acţiune, iar cei de la SIF5 de 6 bani/ acţiune.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb