DUPĂ ANCHETA ASUPRA ASTRA, Procurorii au descins la ASF ca să ridice documentele Carpatica Asig

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2016

Procurorii au descins la ASF ca să ridice documentele Carpatica Asig

Procurorii au ridicat, recent, toate documentele din Autoritatea de Supraveghere Financiară legate de Carpatica Asig, pentru care ASF a cerut falimentul, la fel cum au făcut, în martie, şi în cazul Astra Asigurări, potrivit unor surse din piaţă.

Se pare că, de data aceasta, angajaţii ASF au dat zor la copiat documente şi nu s-au mai încurcat ca în cazul în care le-au fost solicitate documentele "Astra", care dispăruseră, în mod misterios, din arhivă.

În martie, ziarul "BURSA" a scris că toate documentele referitoare la activitatea societăţii Astra Asigurări, din 2008 şi până atunci, ar fi dispărut din arhiva ASF, spre nemulţumirea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care doreau să consulte actele respective, după cum ne-au declarat surse apropiate situaţiei, care au precizat că documentele cu pricina ar fi fost sustrase de unii angajaţi ai ASF, cu scopul mascării acţiunilor care au condus la falimentul Astra Asigurări.

La data respectivă, în urma unei solicitări a ziarului BURSA, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară ne-au transmis, că informaţiile prezentate mai sus "sunt chestiuni de organizare internă, care nu se dezbat în public".

Pe procurori îi interesează acum şi falimentul "Carpatica Asig", în condiţiile în care, piaţa asigurărilor este în tensiune maximă, din cauza protestelor transportatorilor, pe fondul creşterii explozive a tarifelor RCA. Transportatorii au acuzat o implicare a ASF în falimentarea companiilor de asigurări româneşti în avantajul celor străine.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor a preluat de la Carpatica Asig, 27.270 dosare de daună, precum şi 1.265.970 de contracte de asigurare. Până la data de 1 septembrie, FGA a primit 1193 cereri de plată. De asemenea, s-au recepţionat şi 2001 cereri de deschidere dosare de daună.

La finalul lunii august, Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va fi reprezentată de societatea de avocatură Eversheds Romania, în procedura judiciară de solicitare a falimentului Carpatica Asig.

Alegerea societăţii de avocatură este prima etapă a procedurilor de lichidare a societăţii Carpatica Asig, căreia i s-a retras prin Decizia ASF 1.498/27.07.2016 autorizaţia de funcţionare pe baza unui set de rapoarte care au evidenţiat deteriorarea accentuată a indicatorilor financiari ai societăţii, precum şi starea de insolvenţă a acesteia, conform ASF.

La sfârşitul anului trecut, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzător de 690,4 milioane de lei, conform cerinţelor regimului Solvabilitate I, un coeficient de lichiditate de 0,31 şi o marjă de solvabilitate de minus 612,9 milioane de lei. La 30 iunie 2016, situaţia financiară a societăţii s-a menţinut în teritoriu negativ, Carpatica Asig înregistrând capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 şi o marjă de solvabilitate de minus 615 milioane de lei.

Recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins cererea DNA de luare a măsurii preventive constând în interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare şi lichidare faţă de Carpatica Asig.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Angajatii asf au sustras documente !!!? Banii stransi cu greu de brokeri si asiguratori la FCI si FGA au fost spoliati din conturi cu ajutorul angajatilor din asf care nu si-au facut datoria si au favorizat infractorii. CORUPTIE imensa la asf ! Se fac fel si fel de rapoarte, ghiduri, ghidulete, comisii si comitete numai ce trebuie nu se face . Ar trebui sa existe o alternativa la asf asta corupt si alte institutii facute pe acelasi schelet !

    1. De ex., alternativa la BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb