DUPĂ APRILIE - LUNA CU CELE MAI SLABE PERFORMANŢE, Leul continuă să se devalorizeze

F. A.
Macroeconomie / 14 mai 2012

Luna trecută, Leul a căzut cu 1,15% în faţa Euro, depăşind pentru prima oară pragul de 4,4 lei pentru un Euro, mai ales pe seama instabilităţii politice generate de căderea guvernului condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, se arată într-o analiză a X-Trade Brokers. Versus dolarul american, leul a pierdut 1,86%. Numai peso-ul mexican a fost mai slab decât leul în faţa dolarului american (între monedele din oferta XTB). Peso-ul a pierdut 1,93% în faţa dolarului, pe seama aşteptărilor privind coborârea dobânzii de referinţă de către Banca Centrală, după 32 de luni de menţinere la 4,5%. Sentimentul rezervat privind impactul global al crizei europene afectează de asemenea negativ monedele care oferă dobânzi ridicate, între care peso-ul mexican şi dolarul australian.

Claudiu Cazacu, analist-şef al sucursalei din România a X-Trade Brokers, a declarat: "Finalul lunii aprilie a dus cotaţiile leului la noi minime în faţa Euro şi a scos cursul dintr-o lungă perioadă de letargie. Aproape întreaga depreciere a apărut după căderea guvernului, fără acest episod nu cred că leul ar mai fi luat «premiul întâi» la cea mai mare depreciere în faţa Euro. Forintul maghiar a fost cumpărat de speculatorii care mizau pe o revenire la masa negocierilor cu FMI a guvernului ungar. Zlotul şi coroana cehă au avut performanţe modeste, dar apropiate, spre deosebire de norma istorică a unor variaţii mai mari ale zlotului faţă de o coroană cehă în general mai stabilă".

Leul a încheiat clasamentul monedelor din Europa Centrală şi de Est: Forintul s-a apreciat cu 2,77% în aprilie, capitalizând speranţa unui acord cu FMI care să stabilizeze perspectiva finanţelor publice. O parte din această încredere a fost dispersată în luna mai, pe măsură ce a devenit limpede că negocierile vor fi sinuoase. Aprilie a adus însă pierderi de 0,54% pentru zlot şi 0,56% pentru coroana cehă faţă de Euro, la jumătate însă faţă de cele ale leului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb