DUPĂ CE A ANUNŢAT TRECEREA DE LA GESTIONAREA "FERMĂ" A LICHIDITĂŢII LA CEA "ADECVATĂ"  BNR a împrumutat 16 bănci cu şase miliarde lei

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2013

Randamentul titlurilor cu scadenţă la trei ani a ajuns la minimul istoric de 5,95%.

Randamentul titlurilor cu scadenţă la trei ani a ajuns la minimul istoric de 5,95%.

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat, ieri, 16 bănci cu suma de şase miliarde de lei printr-o operaţiune repo, cererea fiind de peste patru ori mai mare, respectiv 27,98 miliarde lei.

Banca Centrală a majorat, ieri, sumele acordate băncilor în cadrul operaţiunilor repo la şase miliarde de lei, de la patru miliarde lei. Decizia BNR vine după anunţul de săptămâna trecută din cadrul şedinţei de politică monetară, prin care Banca Centrală a renunţat la gestionarea "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar şi a revenit la cea "adecvată".

"Controlul ferm al lichidităţii exercitat de BNR, coroborat cu res­pectarea parametrilor fiscal-bugetari asumaţi, finalizarea procesului electoral şi formarea noului guvern au contribuit la îmbunătăţirea percepţiei de risc suveran a investitorilor ceea ce s-a reflectat favorabil în atenuarea presiunilor asupra cursului de schimb şi dobânzilor interbancare", potrivit unui comunicat al BNR.

Lunea trecută, 17 bănci au atras patru miliarde de lei oferite la repo, iar sumele licitate de instituţiile de credit au totalizat 24,9 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, ieri de pe piaţa locală, 2,9 miliarde lei prin certificate la un an şi obligaţiuni pe trei ani, randamentul titlurilor cu scadenţă la trei ani ajungând la minimul istoric de 5,95%.

Prin vânzarea de obligaţiuni pe trei ani, Trezoreria a atras 1,5 miliarde lei, în timp ce oferta totală a băncilor a fost de 2,93 miliarde lei, iar valoarea programată de 800 milioane lei.

Finanţele au plătit, săptămâna trecută, 6,03% pentru titlurile cu o scadenţă apropiată.

Prin vânzarea titlurilor la un an, Trezoreria a împrumutat 1,4 miliarde lei, la un randament mediu de 5,85%, în scădere de la 6,06%, nivel înregistrat săptămâna trecută. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea instituţilor de credit a urcat la 2,99 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să împrumute, în primul trimestru, de pe piaţa locală între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, din care 4,6 miliarde lei sunt planificate în luna ianuarie.

MFP a atras deja 6,87 miliarde lei, în primele cinci licitaţii din ianuarie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb