Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat, ieri, 16 bănci cu suma de şase miliarde de lei printr-o operaţiune repo, cererea fiind de peste patru ori mai mare, respectiv 27,98 miliarde lei.
Banca Centrală a majorat, ieri, sumele acordate băncilor în cadrul operaţiunilor repo la şase miliarde de lei, de la patru miliarde lei. Decizia BNR vine după anunţul de săptămâna trecută din cadrul şedinţei de politică monetară, prin care Banca Centrală a renunţat la gestionarea "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar şi a revenit la cea "adecvată".
"Controlul ferm al lichidităţii exercitat de BNR, coroborat cu respectarea parametrilor fiscal-bugetari asumaţi, finalizarea procesului electoral şi formarea noului guvern au contribuit la îmbunătăţirea percepţiei de risc suveran a investitorilor ceea ce s-a reflectat favorabil în atenuarea presiunilor asupra cursului de schimb şi dobânzilor interbancare", potrivit unui comunicat al BNR.
Lunea trecută, 17 bănci au atras patru miliarde de lei oferite la repo, iar sumele licitate de instituţiile de credit au totalizat 24,9 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, ieri de pe piaţa locală, 2,9 miliarde lei prin certificate la un an şi obligaţiuni pe trei ani, randamentul titlurilor cu scadenţă la trei ani ajungând la minimul istoric de 5,95%.
Prin vânzarea de obligaţiuni pe trei ani, Trezoreria a atras 1,5 miliarde lei, în timp ce oferta totală a băncilor a fost de 2,93 miliarde lei, iar valoarea programată de 800 milioane lei.
Finanţele au plătit, săptămâna trecută, 6,03% pentru titlurile cu o scadenţă apropiată.
Prin vânzarea titlurilor la un an, Trezoreria a împrumutat 1,4 miliarde lei, la un randament mediu de 5,85%, în scădere de la 6,06%, nivel înregistrat săptămâna trecută. Valoarea indicativă a operaţiunii a fost de 500 milioane lei, iar cererea instituţilor de credit a urcat la 2,99 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să împrumute, în primul trimestru, de pe piaţa locală între 18 şi 20 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, din care 4,6 miliarde lei sunt planificate în luna ianuarie.
MFP a atras deja 6,87 miliarde lei, în primele cinci licitaţii din ianuarie.