• Nicolae Petria este noul preşedinte al băncii
Ilie Carabulea, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Carpatica (BCC) şi deţinătorul holdingului "Atlassib" Sibiu, a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Apostu", sentinţa fiind definitivă.
Ca urmare a deciziei instanţei supreme, Ilie Carabulea a demisionat, ieri, din funcţia de preşedinte şi membru al Consiliului de Supraveghere al BCC, în locul său fiind ales Nicolae Petria, potrivit unui comunicat al băncii. Adunarea Generală a Acţionarilor urmează să fie convocată pentru completarea componenţei Consiliului.
Ilie Carabulea a fost judecat, în calitate de asociat şi administrator al unor companii din cadrul Atlassib Holding Sibiu, pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, alături de Sebastian Dumitru Cârstea - director la Liceul Carol I din Sibiu şi Mihaela Izabela Cârstea, acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, complicitate la infracţiunea de dare de mită, şi de Nicolae Boţa, acuzat de dare de mită.
Potrivit rechizitoriului, în septembrie 2010, Florin Apostu, la acea dată şef al Parchetului Judecătoriei Sibiu, a primit de la Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra procurorului general al României. Revizia a fost facturată între Star Motors Sibiu şi Atlassib Sibiu, ambele aparţinând lui Ilie Carabulea.
În perioada 2006 - octombrie 2010, Apos-tu a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme marca Audi A8 şi VW Passat achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar între Atlassib Leasing IFN şi Intermedia, ambele societăţi fiind membre ale holdingului Atlassib, condus de Ilie Carabulea.
Cele două societăţi au achitat, pentru Florin Apostu, TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la activitatea firmelor lui Carabulea. În aceste dosare, Apostu a dat soluţii şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi, se arată în rechizitoriu.
În cursul anilor 2006, 2007, 2008 şi 2009, pentru a crea o aparenţă de legalitate a utilizării autoturismelor, Apostu a consemnat în declaraţiile de avere că le foloseşte în baza unor contracte de leasing.
Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (simbol bursier BCC) au fost suspendate, ieri, de la tranzacţionare, deoarece au fost convocate Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor şi Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor. În ultima şedinţă de tranzacţionare, din 25 aprilie, titlurile BCC au închis la preţul de 0,0594 lei/titlu, în scădere cu 0,17% faţă de şedinţa anterioară.
BCC a înregistrat, în primul trimestru, un profit net de 8,54 milioane lei (1,9 milioane euro), faţă de rezultatul negativ consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 13,5 milioane lei, în condiţiile reducerii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele, după aplicarea IFRS (n.r. standarde internaţionale de raportare contabilă). Activele băncii se situau la finele lunii martie la 4,23 miliarde lei, cu 12% peste valoarea de la sfârşitul lui 2011.
Banca a programat pentru acest an investiţii de 7,8 milioane lei, bani din care 3,1 milioane lei vor fi dis-tribuiţi către proiecte şi soluţii informatice.
Ilie Carabulea deţine indirect aproape 46% din acţiunile BCC. În nume propriu, controlează 41,29% din titlurile BCC, iar prin "Atlassib" mai are o participaţie de 4,55%. Corneliu Tănase, unul din partenerii de afaceri ai lui Ilie Carabulea, deţine 11,22% din acţionariat.
BCC a raportat, în 2011, o pierdere netă de 31.539 mii lei, în scădere cu 79,6% faţă de rezultatul aferent anului 2010.
Anul trecut au existat zvonuri privind o posibilă vânzăre a BCC, dar au fost infirmate ulterior. Fondul de investiţii "AnaCap" a purtat discuţii cu Ilie Carabulea, pentru achiziţia băncii, dar domnia sa a precizat la acea dată că banca nu este de vânzare.