Asiguratorul "American International Group" Inc. (AIG), care a fost salvat de la colaps prin intervenţia guvernului în 2008, s-ar putea alătura procesului intentat statului de fostul director executiv al companiei, Maurice Greenberg.
Acesta din urmă consideră că pachetul de salvare acordat de stat companiei de asigurări, în valoare totală de 182,3 miliarde dolari, a fost neconstituţional. Greenberg a solicitat de mai multe ori alăturarea AIG în acţiunea sa.
Jon Diat, purtător de cuvânt al AIG, a informat: "Va avea loc o reuniune a consiliului de administraţie al AIG, în cadrul căreia participanţii vor decide dacă va fi acţionat sau nu în jus-tiţie guvernul american, alături de Greenberg". Reuniunea era programată pentru ieri.
După acest consiliu, directorii AIG vor lua decizia finală privind un eventual proces până la finele lunii curente. Directorul executiv al AIG, Robert Benmosche, a declarat: "Consiliul director are obligaţia legală faţă de companie şi acţionarii săi să ia în calcul cererea care ne-a fost lansată".
Fostul director al AIG a depus plângere împotriva guvernului SUA în noiembrie 2011, solicitând despăgubiri de 25 de miliarde dolari. Maurice Greenberg a acuzat statul de spolierea societăţii sale "Starr International" Co. în cadrul salvării asiguratorului american. În opinia lui Greenberg, guvernul (prin pachetul de salvare) i-a înşelat pe investitori prin diluarea deţinerilor lor. Acesta arată că guvernul a plătit 500.000 de dolari pentru o deţinere AIG care valora 25 de miliarde dolari, încălcând astfel drepturile constituţionale ale acţionarilor.
"Guvernul american a întreprins o serie de măsuri în septembrie 2008, care au condus la preluarea controlului companiei şi a 80% din acţiunile AIG, fără să acorde despăgubiri în mod echitabil acţionarilor", conform plângerii depuse de Greenberg.
Ideea implicării AIG în procesul intentat de Greenberg a stârnit reacţii negative pe reţelele de socializare, în presa americană, dar şi în rândul parlamentarilor SUA, în condiţiile în care AIG derulează în prezent o campanie publicitară sub sloganul "Mulţumesc, America!", menită să arate recunoştinţa companiei faţă de contribuabilii americani pentru sprijinul din timpul crizei financiare.
În schimb, contribuabilii sunt furioşi că au salvat o companie al cărei "comportament" a adus-o în pragul colapsului.
AIG a rambursat integral către statul american banii primiţi drept ajutor.
AIG a beneficiat de cel mai mare pachet de salvare acordat unei firme de pe Wall Street.